Spread the story

Svart te för hälsan – Bortsett från vatten är svart te en av de mest konsumerade dryckerna i världen.

Den kommer från Camellia sinensis-växten och blandas ofta med andra växter för olika smaker, som Earl Grey, engelsk frukost eller chai.

Den har en starkare smak och innehåller mer koffein än andra teer, men mindre koffein än kaffe.

Svart te erbjuder också en mängd hälsofördelar eftersom det innehåller antioxidanter och föreningar som kan hjälpa till att minska inflammation i kroppen.

Här är 10 hälsofördelar med svart te, allt stödt av vetenskapen.

Svart te för hälsan – Har antioxidantegenskaper

Antioxidanter är kända för att ge en mängd hälsofördelar.

Att konsumera dem kan hjälpa till att avlägsna fria radikaler och minska cellskador i kroppen. I slutändan kan detta bidra till att minska risken för kronisk sjukdom.

Polyfenoler är en typ av antioxidant som finns i vissa livsmedel och drycker, inklusive svart te.

Grupper av polyfenoler, inklusive katekiner, teaflaviner och thearubiginer, är de viktigaste källorna till antioxidanter i svart te och kan främja den allmänna hälsan.

Faktum är att en studie på råttor undersökte teaflavins roll i svart te och risken för diabetes, fetma och förhöjt kolesterol. Resultaten visade att teflaviner minskade kolesterol- och blodsockernivån.

En annan studie undersökte rollen som katekiner från grönt te-extrakt på kroppsvikt. Det fann att de som konsumerade en flaska som innehöll 690 mg katekiner från te dagligen i 12 veckor uppvisade en minskning av kroppsfett.

Medan många kosttillskott innehåller antioxidanter, är det bästa sättet att konsumera dem genom mat och dryck. Faktum är att vissa undersökningar har visat att intag av antioxidanter i tilläggsform kan skada din hälsa.

Svart te för hälsan – Kan öka hjärthälsan

Svart te innehåller en annan grupp antioxidanter som kallas flavonoider, vilket gynnar hjärthälsan.

Tillsammans med te finns flavonoider i grönsaker, frukt, rött vin och mörk choklad.

Att konsumera dem regelbundet kan hjälpa till att minska många riskfaktorer för hjärtsjukdomar, inklusive högt blodtryck, högt kolesterol, förhöjda triglyceridnivåer och fetma.

En randomiserad kontrollerad studie visade att dricka svart te i 12 veckor minskade signifikant triglyceridvärdena med 36%, minskade blodsockernivån med 18% och sänkte LDL / HDL-plasmaförhållandet med 17%.

En annan studie visade att de som drack tre koppar svart te per dag hade en 11% minskad risk att utveckla hjärtsjukdomar.

Att lägga till svart te i din dagliga rutin är ett enkelt sätt att införliva antioxidanter i din kost och potentiellt minska risken för framtida hälsokomplikationer.

Svart te för hälsan – Kan sänka ”dåligt” LDL-kolesterol

Kroppen innehåller två lipoproteiner som transporterar kolesterol genom kroppen.

En är lipoprotein med låg densitet (LDL) och den andra är lipoprotein med hög densitet (HDL).

LDL anses vara det ”dåliga” lipoproteinet eftersom det transporterar kolesterol till celler i hela kroppen. Under tiden anses HDL vara det ”bra” lipoproteinet eftersom det transporterar kolesterol bort från dina celler och till levern för att utsöndras.

När det finns för mycket LDL i kroppen kan det byggas upp i artärerna och orsaka vaxartade avlagringar som kallas plack. Detta kan leda till problem som hjärtsvikt eller stroke.

Lyckligtvis har vissa studier visat att konsumtion av te kan bidra till att minska LDL-kolesterol.

En randomiserad studie visade att dricka fem portioner svart te per dag minskade LDL-kolesterol med 11% hos individer med något eller mildt förhöjda kolesterolnivåer.

En annan randomiserad tremånadersstudie på 47 individer jämförde effekterna av traditionellt kinesiskt svarttextrakt och placebo på LDL-nivåer.

Resultaten visade en signifikant minskning av LDL-nivåerna hos de som drack svart te jämfört med placebo utan några oönskade biverkningar. Forskare drog slutsatsen att svart te bidrog till att förbättra kolesterolnivåerna hos individer med risk för hjärtsjukdom eller fetma.

Svart te för hälsan – Kan förbättra tarmhälsan

Studier har visat att typen av bakterier i tarmen kan spela en viktig roll i din hälsa.

Det beror på att tarmen innehåller biljoner bakterier, liksom 70-80% av ditt immunsystem.

Medan vissa av bakterierna i tarmen är fördelaktiga för din hälsa, är vissa inte.

I själva verket har vissa studier föreslagit att typen av bakterier i tarmen kan spela en viktig roll för att minska risken för vissa hälsotillstånd, såsom inflammatorisk tarmsjukdom, typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom, fetma och till och med cancer.

Polyfenoler som finns i svart te kan hjälpa till att upprätthålla en hälsosam tarm genom att främja tillväxten av goda bakterier och hämma tillväxten av dåliga bakterier, såsom Salmonella

Dessutom innehåller svart te antimikrobiella egenskaper som dödar skadliga ämnen och förbättrar tarmbakterier och immunitet genom att hjälpa till att reparera slemhinnan i mag-tarmkanalen.

Ytterligare forskning behövs dock innan en stark slutsats kan göras beträffande rollen av svart te och immunfunktion.

Kan hjälpa till att minska blodtrycket

Högt blodtryck drabbar cirka 1 miljard människor världen över.

Det kan öka risken för hjärt- och njursvikt, stroke, synförlust och hjärtinfarkt. Lyckligtvis kan förändringar i din kost och livsstil sänka ditt blodtryck.

En randomiserad, kontrollerad studie tittade på hur svart te spelar för att minska blodtrycket. Deltagarna drack tre koppar svart te dagligen under sex månader.

Resultaten visade att de som drack svart te hade en signifikant minskning av systoliskt och diastoliskt blodtryck jämfört med placebogruppen.

Forskningen om effekterna av svart te på blodtrycket är dock blandad.

En metaanalys av fem olika studier med 343 deltagare tittade på effekten av att dricka svart te i fyra veckor på blodtrycket.

Även om resultaten visade några förbättringar av blodtrycket, drog forskarna slutsatsen att resultaten inte var signifikant a.

Att dricka svart te dagligen, liksom att inkludera andra livsstilsförändringar som stresshanteringsstrategier, kan gynna de med högt blodtryck.

Svart te för hälsan

Kan hjälpa till att minska risken för stroke

En stroke kan uppstå när ett blodkärl i hjärnan antingen blockeras eller brister. Det är den näst största dödsorsaken över hela världen (20).

Lyckligtvis är 80% av stroke förebyggbara. Till exempel kan hantera din kost, fysisk aktivitet, blodtryck och inte röka bidra till att minska risken för stroke.

Intressant har studier visat att dricka svart te också kan bidra till att minska risken för stroke.

En studie följde 74 961 personer i över 10 år. Det fann att de som drack fyra eller fler koppar svart te per dag hade en 32% lägre risk för stroke än de som inte drack.

En annan studie granskade data från nio olika studier, inklusive över 194 965 deltagare.

Forskare upptäckte att individer som drack mer än tre koppar te (antingen svart eller grönt te) per dag hade 21% minskad risk för stroke jämfört med individer som drack mindre än en kopp te per dag.

Kan sänka blodsockernivån

Svart te för hälsan – Förhöjda blodsockernivåer kan öka risken för hälsokomplikationer, såsom typ 2-diabetes, fetma, hjärt-kärlsjukdom, njursvikt och depression.

Att konsumera stora mängder socker, särskilt från sötade drycker, har visat sig öka blodsockervärdena och risken för typ 2-diabetes.

När du konsumerar socker utsöndrar bukspottkörteln ett hormon som kallas insulin för att transportera sockret till musklerna som ska användas för energi. Om du konsumerar mer socker än din kropp behöver, lagras överskottet av socker som fett.

Svart te är en bra icke-sötad dryck som har visat sig bidra till att öka användningen av insulin i kroppen.

En provrörsstudie undersökte de insulinförbättrande egenskaperna hos te och dess komponenter. Resultaten visade att svart te ökade insulinaktiviteten mer än 15 gånger.

Forskare drog slutsatsen att flera föreningar i te visade sig förbättra insulinnivåerna, särskilt en katekin som kallas epigallocatechin gallate.

En annan studie på möss jämförde effekterna av extrakt av svart och grönt te på blodsockernivån. Resultaten visade att de båda sänkte blodsockret och förbättrade hur kroppen metaboliserade socker.

Kan bidra till att minska risken för cancer

Över 100 olika typer av cancer finns, och vissa kan inte förebyggas.

Ändå kan polyfenoler som finns i svart te hjälpa till att förhindra överlevnad av cancerceller.

En provrörsstudie analyserade effekterna av polyfenoler i te på cancerceller. Det visade att svart och grönt te kan spela en roll för att reglera cancercellstillväxt och minska utveckling av nya celler.

En annan studie analyserade effekterna av polyfenoler i svart te på bröstcancer. Det visade att svart te kan hjälpa till att övervinna spridningen av hormonberoende brösttumörer.

Även om svart te inte bör betraktas som en alternativ behandling för cancer har viss forskning visat att svart te har potential att bidra till att minska cancercellens överlevnad.

Mer forskning på människor behövs för att tydligare bestämma sambandet mellan svart te och cancerceller.

Kan förbättra fokus

Svart te innehåller koffein och en aminosyra som heter L-teanin, vilket kan förbättra vakenhet och fokus.

L-teanin ökar alfa-aktiviteten i hjärnan, vilket resulterar i avkoppling och bättre fokus.

Studier har visat att drycker som innehåller L-teanin och koffein har störst inverkan på fokus på grund av effekterna av L-teanin på hjärnan.

Det kan vara anledningen till att många individer rapporterar mer stabil energi efter att ha druckit te jämfört med andra koffeinhaltiga drycker som kaffe.

Två randomiserade studier testade effekterna av svart te på noggrannhet och vakenhet. I båda studierna ökade svart te signifikant noggrannhet och självrapporterad vakenhet bland deltagarna jämfört med placebo.

Detta gör svart te till en bra dryck om du vill förbättra energi och fokus utan mycket koffein.

Te, svart, blad, fakta om varma näringar och analys per portion: 100 g

Näringsinformation nutritionvalue.org

Vitaminer
NäringsämneBeloppDV
Kolin0.4 mg
Folate, DFE5.00 mcg1 %
Folate, food5.00 mcg
Folic acid0.00 mcg
Niacin0.000 mg0 %
Riboflavin0.014 mg1 %
Thiamin0.000 mg0 %
Vitamin A, RAE0.00 mcg
Karoten, alfa0.00 mcg
Karoten, beta0.00 mcg
Cryptoxanthin, beta0.00 mcg
Lutein + zeaxantin0.00 mcg
Lykopen0.00 mcg
Vitamin B120.00 mcg0 %
Vitamin B12, tillsatt0.00 mcg
Vitamin B60.000 mg0 %
C-vitamin.0.0 mg0 %
Vitamin D0.00 mcg0 %
E-vitamin (alfa-tokoferol)0.00 mg0 %
E-vitamin, tillsatt0.00 mg
Tokoferol, alfa0.00 mg
K-vitamin0.0 mcg0 %
Mineraler
NäringsämneBeloppDV
Kalcium, Ca0.00 mg0 %
Koppar, Cu0.010 mg1 %
Järn, Fe0.02 mg0 %
Magnesium, Mg3.00 mg1 %
Fosfor, P1.00 mg0 %
Kalium, K37.00 mg1 %
Selen, Se0.0 mcg0 %
Natrium, Na3.00 mg0 %
Zink, Zn0.02 mg0 %

Enkelt att göra

Inte bara är svart te bra för dig, det är också enkelt att göra.

För att göra svart te, koka först vatten. Om du använder köpta tepåsar, lägg bara till en tepåse i en mugg och fyll den med varmt vatten.

Om du använder löst lövte, använd 2–3 gram teblad för varje sex uns vatten i en sil.

Låt teet tippa i vattnet i 3-5 minuter, beroende på din smakpreferens. För ett starkare te, använd mer teblad och branta under en längre tid.

Ta bort tebladet eller tepåsen från vattnet efter att ha tvättat och njut.

Artikelkälla: healthline.com

Medlem läste också nästa artikel

Ny forskning visar att supermassiva svarta hål kan bildas av mörkt material

One Reply to “Svart te för hälsan – 10 bevisbaserade hälsofördelar med svart te”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *