Spread the story

C-vitamin för hälsan – C-vitamin är ett viktigt vitamin, vilket betyder att din kropp inte kan producera det. Ändå har den många roller och har kopplats till imponerande hälsofördelar.

Det är vattenlösligt och finns i många frukter och grönsaker, inklusive apelsiner, jordgubbar, kiwifrukt, paprika, broccoli, grönkål och spenat.

Det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin är 75 mg för kvinnor och 90 mg för män (1).

Även om det ofta rekommenderas att få ditt C-vitaminintag från mat, vänder sig många till kosttillskott för att tillgodose deras behov.

Här är 7 vetenskapligt bevisade fördelar med att ta ett C-vitamin.

C-vitamin för hälsan – Kan minska risken för kronisk sjukdom

C-vitamin är en kraftfull antioxidant som kan stärka kroppens naturliga försvar.

Antioxidanter är molekyler som ökar immunförsvaret. De gör det genom att skydda celler från skadliga molekyler som kallas fria radikaler.

När fria radikaler ackumuleras kan de främja ett tillstånd som kallas oxidativ stress, vilket har kopplats till många kroniska sjukdom är.

Studier visar att konsumtion av mer C-vitamin kan öka dina antioxidanter i blodet med upp till 30%. Detta hjälper kroppens naturliga försvar att bekämpa inflammation.

C-vitamin för hälsan – Kan hjälpa till att hantera högt blodtryck

Cirka en tredjedel av amerikanska vuxna har högt blodtryck.

Högt blodtryck riskerar hjärtsjukdomar, den främsta dödsorsaken global.

Studier har visat att C-vitamin kan hjälpa till att sänka blodtrycket hos både de med och utan högt blodtryck.

En djurstudie visade att intag av ett C-vitamintillskott hjälpte till att slappna av blodkärlen som transporterar blod från hjärtat, vilket hjälpte till att minska blodtrycksnivåerna.

Vidare visade en analys av 29 studier på människor att intag av ett C-vitamintillskott minskade systoliskt blodtryck (det övre värdet) med 3,8 mmHg och diastoliskt blodtryck (det lägre värdet) med 1,5 mmHg i genomsnitt hos friska vuxna.

Hos vuxna med högt blodtryck minskade C-vitamintillskott systoliskt blodtryck med 4,9 mmHg och diastoliskt blodtryck med i genomsnitt 1,7 mmHg.

Även om dessa resultat är lovande är det inte klart om effekterna på blodtrycket är långsiktiga. Dessutom bör personer med högt blodtryck inte förlita sig på C-vitamin enbart för behandling.

C-vitamin för hälsan – Kan minska risken för hjärtsjukdom

Hjärtsjukdom är den främsta dödsorsaken över hela världen.

Många faktorer ökar risken för hjärtsjukdomar, inklusive högt blodtryck, höga triglycerider eller LDL (dåliga) kolesterolnivåer och låga nivåer av HDL (bra) kolesterol.

C-vitamin kan bidra till att minska dessa riskfaktorer, vilket kan minska risken för hjärtsjukdomar.

Exempelvis fann en analys av 9 studier med sammanlagt 293 172 deltagare att efter 10 år hade personer som tog minst 700 mg C-vitamin dagligen 25% lägre risk för hjärtsjukdom än de som inte tog ett C-vitamin-tillskott ( 10 Betrodda källan).

Intressant nog fann en annan analys av 15 studier att konsumera C-vitamin från livsmedel – inte kosttillskott – var kopplat till en lägre risk för hjärtsjukdom.

Forskarna var dock osäkra på om människor som konsumerade vitamin C-rika livsmedel också följde en hälsosammare livsstil än människor som tog ett tillskott. Således är det fortfarande oklart om skillnaderna berodde på C-vitamin eller andra aspekter av deras kost.

En annan analys av 13 studier undersökte effekterna av att ta minst 500 mg C-vitamin dagligen på riskfaktorer för hjärtsjukdomar, såsom blodkolesterol och triglyceridnivåer.

Analysen visade att intag av ett C-vitamintillskott signifikant minskade LDL (dåligt) kolesterol med cirka 7,9 mg / dL och blodtriglycerider med 20,1 mg / dL.

Kort sagt verkar det som att ta eller konsumera minst 500 mg C-vitamin dagligen kan minska risken för hjärtsjukdom. Men om du redan konsumerar en vitamin-C-rik diet, kanske kosttillskott inte ger ytterligare hjärthälsofördelar.

Kan minska urinsyranivåerna i blodet och hjälpa till att förhindra giktattacker

Gikt är en typ av artrit som drabbar cirka 4% av amerikanska vuxna (13).

Det är otroligt smärtsamt och involverar inflammation i lederna, särskilt de i stora tår. Personer med gikt upplever svullnad och plötsliga, svåra smärtattacker.

Gikt symptom uppträder när det finns för mycket urinsyra i blodet. Urinsyra är en avfallsprodukt som produceras av kroppen. Vid höga nivåer kan den kristallisera och avsättas i lederna.

Intressant har flera studier visat att C-vitamin kan bidra till att minska urinsyra i blodet och som ett resultat skydda mot giktattacker.

Exempelvis fann en studie med 1387 män att de som konsumerade mest C-vitamin hade signifikant lägre nivåer av urinsyra i blodet än de som konsumerade minst.

En annan studie följde 46.994 friska män över 20 år för att avgöra om C-vitaminintaget var kopplat till att utveckla gikt. Det fann att personer som tog ett C-vitamin tillskott hade en 44% lägre gikt risk.

Dessutom fann en analys av 13 studier att intag av ett C-vitamintillskott under 30 dagar signifikant minskade urinsyran i blodet, jämfört med placebo.

Även om det verkar finnas en stark koppling mellan vitamin C-intag och urinsyranivåer behövs fler studier om effekterna av vitamin C på gikt.

C-vitamin för hälsan
Demens är en bred term som används för att beskriva symtom på dåligt tänkande och minne.

Hjälper till att förhindra järnbrist

Järn är ett viktigt näringsämne som har en mängd olika funktioner i kroppen. Det är viktigt för att tillverka röda blodkroppar och transportera syre genom kroppen.

C-vitamintillskott kan hjälpa till att förbättra absorptionen av järn från kosten. C-vitamin hjälper till att omvandla järn som absorberas dåligt, såsom växtbaserade järnkällor, till en form som är lättare att absorber a.

Detta är särskilt användbart för människor på en köttfri diet, eftersom kött är en viktig järnkälla.

Att helt enkelt konsumera 100 mg C-vitamin kan faktiskt förbättra järnabsorptionen med 67%.

Som ett resultat kan C-vitamin bidra till att minska risken för anemi bland människor som är utsatta för järnbrist.

I en studie fick 65 barn med mild järnbristanemi ett vitamin C-tillskott. Forskare fann att tillskottet ensamt hjälpte till att kontrollera deras anemi.

Om du har låga järnnivåer kan konsumtion av mer vitamin-C-rika livsmedel eller att du tar ett vitamin C-tillskott hjälpa till att förbättra dina järnnivåer i blodet.

Ökar immuniteten

En av de främsta anledningarna till att människor tar C-vitamintillskott är att öka deras immunitet, eftersom C-vitamin är involverat i många delar av immunsystemet.

För det första hjälper C-vitamin till att uppmuntra produktionen av vita blodkroppar som kallas lymfocyter och fagocyter, vilket hjälper till att skydda kroppen mot infection.

För det andra hjälper vitamin C dessa vita blodkroppar att fungera mer effektivt samtidigt som de skyddar dem mot skador av potentiellt skadliga molekyler, såsom fria radikaler.

För det tredje är C-vitamin en viktig del av hudens försvarssystem. Det transporteras aktivt till huden, där det kan fungera som en antioxidant och bidra till att stärka hudens barriärer.

Studier har också visat att intag av C-vitamin kan förkorta sårläkningstiden.

Dessutom har låga vitamin C-nivåer kopplats till dåliga hälsoutfall.

Till exempel har människor som har lunginflammation en tendens att ha lägre C-vitaminnivåer, och C-vitamintillskott har visat sig förkorta återhämtningstiden.

Skyddar ditt minne och tänkande när du åldras

C-vitamin för hälsan – Demens är en bred term som används för att beskriva symtom på dåligt tänkande och minne.

Det drabbar över 35 miljoner människor världen över och förekommer vanligtvis bland äldre vuxna.

Studier tyder på att oxidativ stress och inflammation i närheten av hjärnan, ryggraden och nerverna (helt känd som centrala nervsystemet) kan öka risken för demens.

C-vitamin är en stark antioxidant. Låga nivåer av detta vitamin har kopplats till en nedsatt förmåga att tänka och komma ihåg.

Dessutom har flera studier visat att personer med demens kan ha lägre C-vitaminhalter i blodet.

Dessutom har ett högt C-vitaminintag från mat eller kosttillskott visat sig ha en skyddande effekt på tänkande och minne när du åldras.

C-vitamintillskott kan hjälpa mot tillstånd som demens om du inte får tillräckligt med C-vitamin från din kost. Emellertid behövs ytterligare studier på människa för att förstå effekterna av C-vitamintillskott på nervsystemets hälsan.

Obevisade påståenden om C-vitamin

Medan vitamin C har många vetenskapligt bevisade fördelar, har det också många ogrundade påståenden som stöds av antingen svaga bevis eller inga bevis alls.

Här är några obevisade påståenden om C-vitamin:

  • Förhindrar förkylning. Medan C-vitamin tycks minska svårighetsgraden av förkylning och återhämtningstid med 8% hos vuxna och 14% hos barn, förhindrar det inte dem.
  • Minskar cancerrisken. En handfull studier har kopplat C-vitaminintaget till en lägre risk för flera cancerformer. De flesta studier har dock visat att C-vitamin inte påverkar risken för att utveckla cancer.
  • Skyddar mot ögonsjukdomar. C-vitamin har kopplats till minskade risker för ögonsjukdomar som grå starr och åldersrelaterad makuladegeneration. C-vitamintillskott har dock ingen effekt eller kan till och med orsaka skada.
  • Kan behandla blytoxicitet. Även om personer med blytoxicitet tycks ha låga C-vitaminhalter finns det inga starka bevis från mänskliga studier som visar att C-vitamin kan behandla blytoxicitet.

Apelsin som källa till C-vitamin – Apelsin, råa näringsfakta och analys per portion: 100 g

Näringsinformation nutritionvalue.org

Vitaminer
NäringsämneBeloppDV
Kolin8.4 mg
Folat, DFE30.00 mcg8 %
Folat, mat30.00 mcg
Folsyra0.00 mcg
Niacin0.282 mg2 %
Riboflavin0.040 mg3 %
Thiamin0.087 mg7 %
Vitamin A, RAE11.00 mcg
Karoten, alfa11.00 mcg
Karoten, beta71.00 mcg
Cryptoxanthin, beta116.00 mcg
Lutein + zeaxantin129.00 mcg
Lykopen0.00 mcg
Vitamin B120.00 mcg0 %
Vitamin B12, tillsatt0.00 mcg
Vitamin B60.060 mg5 %
C-vitamin.53.2 mg59 %
Vitamin D0.00 mcg0 %
E-vitamin (alfa-tokoferol)0.18 mg1 %
E-vitamin, tillsatt0.00 mg
Tokoferol, alfa0.18 mg
K-vitamin0.0 mcg0 %

Poängen

C-vitamin för hälsan – C-vitamin är ett vattenlösligt vitamin som måste erhållas från kosten eller kosttillskott.

Det har kopplats till många imponerande hälsofördelar, såsom att öka antioxidantnivåerna, sänka blodtrycket, skydda mot giktattacker, förbättra järnabsorptionen, öka immuniteten och minska risken för hjärtsjukdomar och demens.

Sammantaget är vitamin C-tillskott ett bra och enkelt sätt att öka ditt C-vitaminintag om du kämpar för att få tillräckligt med din kost.

Artikelkälla: healthline.com

Medlem läste också nästa artikel

Svart te för hälsan – 10 bevisbaserade hälsofördelar med svart te

One Reply to “C-vitamin för hälsan – 7 imponerande sätt C-vitamin gynnar din kropp”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *