Spread the story

B-vitaminer för hälsan – B-vitaminer är en grupp näringsämnen som spelar många viktiga roller i din kropp.

De flesta människor får de rekommenderade mängderna av dessa vitaminer genom enbart diet eftersom de finns i en mängd olika livsmedel.

Faktorer som ålder, graviditet, kostval, medicinska tillstånd, genetik, medicinering och alkoholanvändning ökar dock kroppens efterfrågan på B-vitaminer.

Under dessa omständigheter kan det vara nödvändigt att komplettera med B-vitaminer.

Kosttillskott som innehåller alla åtta B-vitaminer kallas B-komplex vitaminer.

Här är hälsofördelarna med B-komplex vitaminer samt doseringsrekommendationer och potentiella biverkningar.

B-vitaminer för hälsan – Vad är B-komplexa vitaminer?

B-komplex kosttillskott packar vanligtvis alla åtta B-vitaminer i ett piller.

B-vitaminer är vattenlösliga, vilket innebär att din kropp inte lagrar dem. Av denna anledning måste din kost ge dem varje dag.

B-vitaminer har många viktiga funktioner och är viktiga för att upprätthålla god hälsa.

B-komplex vitaminer innehåller vanligtvis följande:

  • B1 (tiamin): Tiamin spelar en viktig roll i ämnesomsättningen genom att hjälpa till att omvandla näringsämnen till energi. De rikaste matkällorna inkluderar fläsk, solrosfrön och vetegroddar (1).
  • B2 (riboflavin): Riboflavin hjälper till att omvandla mat till energi och fungerar också som en antioxidant. Livsmedel som är högst i riboflavin inkluderar orgelkött, nötkött och svamp (2).
  • B3 (niacin): Niacin spelar en roll vid cellulär signalering, metabolism och DNA-produktion och reparation. Matkällor inkluderar kyckling, tonfisk och linser (3).
  • B5 (pantotensyra): Liksom andra B-vitaminer hjälper pantotensyra din kropp att få energi från maten och är också inblandad i produktionen av hormoner och kolesterol. Lever, fisk, yoghurt och avokado är alla bra källor (4).
  • B6 (pyridoxin): Pyridoxin är involverad i aminosyrametabolism, produktion av röda blodkroppar och skapandet av neurotransmittorer. Livsmedel som är högst i detta vitamin inkluderar kikärter, lax och potatis (5).
  • B7 (biotin): Biotin är viktigt för kolhydrat- och fettmetabolism och reglerar genuttryck. Jäst, ägg, lax, ost och lever är bland de bästa livsmedelskällorna för biotin (6).
  • B9 (folat): Folat behövs för celltillväxt, aminosyrametabolism, bildandet av röda och vita blodkroppar och korrekt celldelning. Det finns i livsmedel som gröna grönsaker, lever och bönor eller i kosttillskott som folsyra (7).
  • B12 (kobalamin): Kanske den mest kända av alla B-vitaminer, B12 är avgörande för neurologisk funktion, DNA-produktion och utveckling av röda blodkroppar. B12 finns naturligt i djurkällor som kött, ägg, skaldjur och mejeriprodukter (8).

B-vitaminer för hälsan – Vem ska ta ett B-komplex vitamin?

Eftersom B-vitaminer finns i många livsmedel, riskerar du sannolikt inte att utveckla en brist så länge du följer en väl avrundad diet.

Vissa omständigheter ökar dock behovet av B-vitaminer, vilket gör kosttillskott nödvändiga.

Gravida eller ammande kvinnor

Under graviditeten växer efterfrågan på B-vitaminer, särskilt B12 och folat, för att stödja fostrets utveckling.

Hos kvinnor som är gravida eller ammar, särskilt de som följer vegetariska eller veganska dieter, är det viktigt att komplettera med ett B-komplex vitamin.

B12 eller folatbrist hos gravida eller ammande kvinnor kan leda till allvarliga neurologiska skador eller fosterskador hos fostret eller spädbarnet.

Äldre vuxna

När du åldras minskar din förmåga att absorbera vitamin B12 och din aptit minskar, vilket gör det svårt för vissa människor att få tillräckligt med B12 genom enbart diet.

Kroppens förmåga att frigöra B12 från maten så att den kan absorberas beror på tillräckliga mängder magsyra.

Det uppskattas dock att 10–30% av personer över 50 inte producerar tillräckligt med magsyra för att absorbera B12.

Brist på B12 har kopplats till ökad depression och humörstörningar hos äldre människor.

Brister i vitamin B6 och folat är också vanliga hos den äldre befolkningen.

B-vitaminer för hälsan – De med vissa medicinska tillstånd

Människor med vissa medicinska tillstånd, såsom celiaki, cancer, Crohns sjukdom, alkoholism, hypotyreos och anorexi, är mer mottagliga för att utveckla näringsbrister, inklusive B-vitaminer.

Dessutom kan den genetiska mutationen MTHFR påverka hur din kropp metaboliserar folat och kan leda till folatbrist och andra hälsoproblem.

Dessutom är det mer sannolikt att människor som har genomgått vissa viktminskningsoperationer har brist på B-vitaminer.

Under dessa omständigheter rekommenderas patienter ofta att komplettera med ett B-komplex vitamin för att korrigera eller undvika brister.

Vegetarianer och veganer

Vitamin B12 finns naturligt i animaliska produkter som kött, mejeri, ägg och skaldjur.

Veganer och strikta vegetarianer kan riskera att utveckla en B12-brist om de inte får tillräckligt med detta vitamin genom berikade livsmedel eller kosttillskott.

Ett vitamin B-komplex dagligen kan hjälpa till att människor som väljer att följa dieter som eliminerar animaliska produkter får tillräckligt med dessa viktiga näringsämnen.

Människor som tar vissa mediciner

Vanligt förskrivna läkemedel kan leda till brist på B-vitaminer.

Till exempel kan protonpumpshämmare, som är mediciner som sänker magsyran, minska absorptionen av B12, medan metformin, ett populärt diabetesläkemedel, kan sänka nivåerna av både B12 och folat.

P-piller kan också tömma flera B-vitaminer, inklusive B6, B12, folat och riboflavin.

Hälsofördelar med att ta B-komplexa vitaminer

Medan vissa villkor gör det nödvändigt för vissa människor att komplettera med B-komplex vitaminer, har forskning visat att intag av ett B-komplex tillskott kan vara till hjälp även för människor som inte har ett ökat behov av dessa näringsämnen.

Kan minska stress och öka humör

B-komplex vitaminer används ofta för att minska trötthet och öka humöret.

Vissa studier tyder på att B-komplex vitaminer kan lyfta ditt humör och förbättra din kognitiva prestanda.

En 33-dagarsstudie på 215 friska män fann att behandling med ett högdos B-komplex och mineraltillskott förbättrade allmän mental hälsa och stress och förbättrade prestanda på kognitiva tester.

En annan studie på unga vuxna visade att tillskott med ett multivitamin innehållande höga nivåer av B-komplex vitaminer i 90 dagar minskade stress och mental trötthet.

Kan minska symtom på ångest eller depression

Medan B-komplex vitamintillskott inte är ett botemedel mot psykiska problem, kan de hjälpa till att förbättra symtom på depression eller ångest.

En studie på 60 vuxna med depression visade att behandling med ett B-komplex vitamin i 60 dagar ledde till signifikanta förbättringar av depression och ångestsymtom jämfört med placebo.

B-vitaminer kan också förbättra behandlingssvaret när det ges i kombination med antidepressiva läkemedel.

En studie visade att komplettera patienter med ett vitamin som innehöll B12, B6 och folsyra ledde till ett mer förbättrat och ihållande antidepressivt svar under ett år, jämfört med placebo.

Observera att låga blodnivåer av vissa B-vitaminer, inklusive B12, B6 och folat, har kopplats till en ökad risk för depression, varför det är viktigt att utesluta näringsbrister om du upplever symtom på depression.

B-vitaminer för hälsan

Rekommenderad dosering

Varje B-vitamin har en specifik rekommenderad daglig mängd som varierar beroende på kön, ålder och andra variabler som graviditet.

För kvinnor och män är det rekommenderade dagliga intaget (RDI) för B-vitaminer följande:

B1 (tiamin) 1,1 mg 1,2 mg
B2 (Riboflavin) 1,1 mg 1,3 mg
B3 (Niacin) 14 mg 16 mg
B5 (pantotensyra) 5 mg (RDI ej fastställd; adekvat intag, eller AI, förutsatt) 5 mg (AI)
B6 (Pyridoxin) 1,3 mg 1,3 mg
B7 (Biotin) 30 mcg (AI) 30 mcg (AI)
B9 (folat) 400 mcg 400 mcg
B12 (kobalamin) 2,4 mcg 2,4 mcg

Gravida och ammande kvinnor behöver större mängder B-vitaminer, medan spädbarn och barn behöver mindre.

Om du har brist på B-vitaminer kan du behöva komplettera med högre doser för att rätta till bristen.

Av dessa skäl är det viktigt att välja ett tillskott av B-komplex baserat på dina individuella behov för varje B-vitamin.

Tala med din läkare om dina specifika näringsbehov baserat på din ålder och hälsa.

B-vitaminer för hälsan – Potentiella biverkningar

Eftersom B-vitaminer är vattenlösliga är det osannolikt att du kommer att konsumera för mycket av dessa näringsämnen genom enbart diet eller genom att ta ett B-komplextillskott enligt anvisningarna.

Att ta kosttillskott som innehåller alltför stora och onödiga mängder B-komplex vitaminer kan dock leda till allvarliga biverkningar.

Höga doser av kompletterande B3 (niacin) kan leda till kräkningar, höga blodsockernivåer, hudspolning och till och med leverskador.

Dessutom kan höga doser av B6 orsaka nervskador, ljuskänslighet och smärtsamma hudskador.

En annan bieffekt av B-komplextillskott är att den kan bli urin ljusgul.

Även om missfärgad urin kan vara chockerande är det inte farligt utan helt enkelt din kropp att bli av med överflödiga vitaminer som den inte kan använda.

Om du behöver ta ett B-komplextillskott, välj alltid ansedda varumärken som frivilligt testar sina produkter oberoende av organisationer som US Pharmacopeial Convention (USP).

Morötter som B-vitaminkälla – Morötter, råa näringsfakta och analys per portion: 100g

Näringsinformation nutritionvalue.org

Vitaminer
NäringsämneBeloppDV
Betaine0.4 mg
Kolin8.8 mg
Folat, DFE19.00 mcg5 %
Folat, mat19.00 mcg
Folsyra0.00 mcg
Niacin0.983 mg6 %
Pantotensyra0.273 mg5 %
Riboflavin0.058 mg4 %
Thiamin0.066 mg6 %
Vitamin A16706.00 IU334 %
Vitamin A, RAE835.00 mcg
Karoten, alfa3477.00 mcg
Karoten, beta8285.00 mcg
Cryptoxanthin, beta0.00 mcg
Lutein + zeaxantin256.00 mcg
Lykopen1.00 mcg
Vitamin B-120.00 mcg0 %
Vitamin B12, tillsatt0.00 mcg
Vitamin B60.138 mg11 %
C-vitamin.5.9 mg7 %
Vitamin D0.00 mcg0 %
E-vitamin (alfa-tokoferol)0.66 mg3 %
E-vitamin, tillsatt0.00 mg
Tokoferol, alfa0.66 mg
Tokoferol, beta0.01 mg
Tokoferol, delta0.00 mg
Tokoferol, gamma0.00 mg
Tokotrienol, alfa0.01 mg
Tokotrienol, beta0.00 mg
Tokotrienol, delta0.00 mg
Tokotrienol, gamma0.00 mg
Vitamin K.13.2 mcg11 %
Vitamin K (Dihydrophylloquinone)0.00 mcg

Poängen

B-vitaminer för hälsan – Gravida kvinnor, äldre vuxna, veganer och personer med vissa medicinska tillstånd kan dra nytta av att ta ett B-komplextillskott.

Att ta dessa tillskott kan också förbättra humör, kognitiv funktion och depression.

Biverkningar är osannolika om du följer den rekommenderade dosen, som varierar beroende på ålder, näringsbehov, kön och hälsa.

Om du inte är säker på om du tar ett B-komplex tillskott till din hälsa, prata med din läkare för att avgöra om det är rätt val för dig.

Artikelkälla: healthline.com

Medlem läste också nästa artikel

C-vitamin för hälsan – 7 imponerande sätt C-vitamin gynnar din kropp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *