Spread the story

Mandariini vitamiinit – Jos selaat paikallisen supermarketisi tuotanto-osaa, olet varmasti törmännyt monentyyppisiin sitrushedelmiin.

Mandariinit, klementiinit ja appelsiinit tarjoavat kaikilla vaikuttavia terveysvaikutuksia, ja saatat miettiä, ovatko ne kaikki saman hedelmän muunnelmia.

Tämä artikkeli selittää kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää mandariinista, mukaan lukien mitä ne ovat, niiden ravintoarvo ja terveyshyödyt sekä niiden säilyttäminen.

Mandariini vitamiinit – Mitä ovat mandariinit?

Mandariinit kuuluvat Citrus-sukuun. Uskotaan, että ne ovat peräisin muinaisesta Kiinasta, jolloin he saivat nimensä.

Niiden kuori on syvänoranssi, nahkainen ja suojaa sisällä olevia makeita, mehukkaita segmenttejä.

Mandariinit kasvavat kukkivilla pienen tai kohtalaisen kokoisilla sitruspuilla. Kypsyessään ne muuttuvat syvän vihreästä tunnistettavaksi oranssiksi ja kasvavat noin 4–8 cm: n leveydeksi (1, 2).

Voit kuulla mandariinit, joita kutsutaan “mandariini appelsiiniksi”, mutta tämä ei ole tarkka kuvaus. Vaikka niillä on yhteinen oranssi ulkopinta, mandariinit ovat eri appelsiineista peräisin olevia sitrushedelmiä, jotka kuuluvat Citrus sinensisiin (3).

Toisin kuin appelsiinit, mandariinit eivät ole pyöreitä. Ne ovat pikemminkin pitkänomaisia, jotka muistuttavat palloa, jonka ylä- ja alaosa on litistetty. Niitä on myös helpompi kuoriutua.

Mandariini vitamiinit – Erilaisia lajikkeita

On olemassa useita suosittuja mandariinityyppejä, mukaan lukien satsuma-mandariinit tai Citrus unshiu. Tämä tyyppi liittyy tyypillisesti Japaniin, vaikka se kasvaa myös helposti Persianlahden rannikon alueella ja muilla Etelä-Yhdysvaltojen alueilla.

Yhteinen mandariini, joka tunnetaan myös nimellä Citrus reticulate Blanco- tai Ponkan-mandariinit, on toinen suosittu tyyppi. Se kasvaa laajalti lämpimästä lauhkeesta trooppiseen ilmastoon, mukaan lukien osat Kiinasta, Brasiliasta, Espanjasta ja Filippiineiltä.

Olet ehkä kuullut mandariinista tai Citrus-mandariinista, jolla on punertavampi appelsiinin kuori. Näiden uskotaan olevan peräisin Tangerista, Marokosta, missä he ansaitsivat monikertansa.

Lisäksi mandariinien ja muiden Citrus-suvun jäsenten välillä on monia hybrideja tai risteytyksiä.

Klementiinit, joita yleensä myydään tuotenimillä, kuten Cuties tai Halos, ovat pienin joukko, syvemmällä oranssilla, kiiltävällä iholla ja tyypillisesti siemenettömällä sisätilalla. Usein pidetään erilaisina mandariinina, ne ovat teknisesti mandariinien ja makea appelsiinien hybridity.

Vaikka ei ole vakaata yksimielisyyttä siitä, kuinka monta mandariinilajiketta ja hybridiä on olemassa, uskotaan, että 162-200 kasvaa ympäri maailmaa.

Mandariini vitamiinit
” Mandariini vitamiinit – Jos selaat paikallisen supermarketisi tuotanto-osaa, olet varmasti törmännyt monentyyppisiin sitrushedelmiin.”

Ravintoprofiili

Mandariinilla on vaikuttava ravintoprofiili.

Yksi keskikokoinen mandariini (88 grammaa) pakkaa seuraavat ravintoaineita.

  • Kalorit: 47
  • Hiilihydraatit: 12 grammaa
  • Proteiini: 0,7 grammaa
  • Rasva: 0,3 grammaa
  • Kuitu: 2 grammaa
  • C-vitamiini: 26% päivittäisestä arvosta (PVS)
  • Magnesium: 2,5% PVS: stä
  • Kalium: 3% PVS: stä
  • Kupari: 4% PVS: stä
  • Rauta: lähes 1% PVS: stä

Tämä voimakas pieni hedelmä tuottaa yli neljänneksen C-vitamiinin DV: stä, mikä on tärkeää ihon terveydelle, haavojen paranemiselle ja asianmukaiselle immuunijärjestelmän toiminnalle.

Mandariinit tarjoavat myös tärkeitä mineraaleja. Vaikka he eivät ole rikas kuparilähde, ne ylpeilevät sitä enemmän kuin useimmat hedelmät. Kupari on välttämätöntä terveydelle, koska se auttaa punasolujen tuotantoa ja raudan imeytymistä. Siten se auttaa kuljettamaan happea kudoksiin.

Vitamiinien ja kivennäisaineiden ohella yksi väliaine (88 grammaa) mandariini pakkaa 8% PVS: stä kuituun. Kuitu ruokkii hyödyllisiä suolistobakteerejasi, jotka auttavat ruoansulatusta ja voivat jopa auttaa vähentämään kroonisten sairauksien, kuten diabeteksen ja sydänsairauksien, riskiä.

Edut


Kuten useimmat sitrushedelmät, mandariinit ovat täynnä vitamiineja, kuituja ja hyödyllisiä kasviyhdisteitä. Niiden säännöllinen nauttiminen voi tuottaa monia terveyshyötyjä.

Lisäksi ne on helppo pakata välipalaksi, heittää smoothieiksi tai kuori salaatteihin tai gelatiinijälkiruokiin.

Runsaasti antioksidantteja
Mandariinit sisältävät runsaasti terveyttä parantavia kasviyhdisteitä, kuten flavonoideja.

Flavonoideja löytyy helposti elintarvikkeista. Ne ovat eräänlainen antioksidantti, joka auttaa puolustamaan kehoasi vapaiden radikaalien epätasapainolta, joka muuten voi johtaa hapettumiseen. Hapettuminen voi edistää ikääntymistä ja sairauksien, kuten syövän ja sydänsairauksien, puhkeamista.

Toinen tapa, jolla flavonoidit voivat auttaa suojautumaan syöpää vastaan, on tukahduttamalla syövän kasvua tukevat geenit ja inaktivoimalla syöpää edistävät yhdisteet.

Ihmisillä tarvitaan kuitenkin lisätutkimuksia sen selvittämiseksi, kuinka paljon sitrushedelmiä sinun pitäisi syödä näiden vaikutusten saavuttamiseksi.

Tehostaa immuunijärjestelmääsi
Kun otetaan huomioon niiden korkea C-vitamiinipitoisuus, mandariinit voivat vahvistaa immuunijärjestelmääsi.

C-vitamiini on antioksidantti, joka parantaa immuunisolujen toimintaa taistelussa hapettumisvaurioita vastaan. Se edistää myös haitallisten mikrobien kuolemaa.

Lisäksi se parantaa ihon ja kudosten eheyttä. Itse asiassa täydentäminen suurilla C-vitamiiniannoksilla voi lyhentää haavan paranemisaikaa tietyissä tilanteissa.

Parantaa suoliston terveyttä
Kuitu hyödyttää ruoansulatusta. Sitä esiintyy kahdessa muodossa – liukoinen ja liukenematon.

Sitrushedelmät, mukaan lukien mandariinit, ovat erityisen runsaasti liukoisia kuituja. Liukoinen kuitu muodostaa geelin ruoansulatuskanavassa. Tämä vetää vettä suolistasi pehmentämään ulosteita ja mahdollisesti helpottamaan suolen toimintaa.

Mandariinit sisältävät myös liukenemattomia kuituja. Itse asiassa heillä on enemmän tällaista kuitua kuin monissa muissa hedelmissä. Liukenematon kuitu kulkee suolen läpi hajoamatta.

Molempiin kuitutyyppeihin liittyy vähentynyt kroonisten sairauksien riski ja ne voivat jopa auttaa laihtua.

Voi vähentää munuaiskivien riskiä
Laajaan väestötutkimukseen liittyi sitrushedelmiä, kuten mandariinia, sisältävä ruokavalio, jolla oli pienempi munuaiskivien riski, jotka ovat kiteisiä mineraaleja, joita kehosi erittää virtsaan. Niiden kulkeminen voi olla erittäin tuskallista.

Alhainen sitraattipitoisuus virtsassa voi aiheuttaa tietyntyyppisiä munuaiskiviä. Onneksi säännöllinen sitrushedelmien käyttö voi nostaa sitraattitasojasi, minkä uskotaan vähentävän munuaiskivien riskiä.

Silti tämä suhde vaatii lisätutkimuksia ennen kuin voidaan tehdä vakaita johtopäätöksiä.

(Mandariini appelsiinit) ravitsemustiedot ja analyysi annosta kohti: 100g

Ravitsemustiedot nutritionvalue.org

Vitamiinit
Ravinteet AnnosVrk
Betaiini0.1 mg
Koliini10.2 mg
Folaatti, DFE16.00 mcg4 %
Folaatti, ruoka16.00 mcg
Foolihappo0.00 mcg
Niasiini0.376 mg2 %
Pantoteenihappo0.216 mg4 %
Riboflaviini0.036 mg3 %
Tiamiini0.058 mg5 %
A-vitamiini681.00 IU14 %
A-vitamiini, RAE34.00 mcg
Karoteeni, alfa101.00 mcg
Karoteeni, beeta155.00 mcg
Kryptoksantiini, beeta407.00 mcg
Luteiini + zeaksantiini138.00 mcg
Lykopeeni0.00 mcg
B12-vitamiini0.00 mcg0 %
Lisätty B12-vitamiinia0.00 mcg
B6-vitamiini0.078 mg6 %
C-vitamiini26.7 mg30 %
D-vitamiini0.00 mcg0 %
E-vitamiini (alfatokoferoli)0.20 mg1 %
E-vitamiini, lisätty0.00 mg
Tokoferoli, alfa0.20 mg
Tokoferoli, beeta0.00 mg
Tokoferoli, delta0.00 mg
Tokoferoli, gamma0.00 mg
Tokotrienoli, alfa0.05 mg
Tokotrienoli, beeta0.00 mg
Tokotrienoli, delta0.00 mg
Tokotrienoli, gamma0.00 mg
K-vitamiini0.0 mcg0 %
K-vitamiini (dihydrofyloksikinoni)0.00 mcg
Minraalit
Ravinteet AnnosVrk
Kalsium, Ca37.00 mg3 %
Kupari, Cu0.042 mg5 %
Rauta, Fe0.15 mg1 %
Magnesium, Mg12.00 mg3 %
Mangaani, mn0.039 mg2 %
Fosfori, P20.00 mg3 %
Kalium, K.166.00 mg4 %
Seleeni, Se0.1 mcg0 %
Natrium, Na2.00 mg0 %
Sinkki, Zn0.07 mg1 %

Kuinka saikyttää mandariineja?

Voit säilyttää kokonaisia mandariineja huoneenlämmössä enintään yhden viikon ajan.

Kuorittuaan ne on säilytettävä jääkaapissa. Jääkaapissa säilytetyt kokonaiset mandariinit säilyvät jopa 6 viikkoa – jotkut ihmiset mieluummin syövät niitä kylmänä.

Ottaen huomioon, että mandariinit ovat ohuita ja 85% vettä, ne eivät mene hyvin pakkasessa alle 0 ° C.

Mukavuutesi vuoksi voit myös kuoria ja jakaa ne segmentteihin. Ne tulisi myös säilyttää suljetussa astiassa tai pussissa jääkaapissa.

Artikkeli lähde: https://www.healthline.com/nutrition/mandarin-orange#storage

Muista myös lukea seuraava artikkeli

OMENA TERVEYSVAIKUTUKSET – 10 VAIKUTTAVAA OMENAN TERVEYSHYÖTYÄ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *