Spread the story

Omena on yksi suosituimmista hedelmistä – ja hyvästä syystä.

Ne ovat poikkeuksellisen terveellisiä hedelmiä, joilla on monia tutkimuksen tukemia etuja.

Tässä on 10 vaikuttavaa omenan terveysvaikutusta.

Omenat ovat ravitsevia – Omena sisaltää runsaasti suojaavia antioksidantteja

Keskikokoinen omena – halkaisijaltaan noin 3 tuumaa (7,6 cm) – on 1,5 kuppia hedelmää. Kaksi kuppia hedelmiä päivittäin suositellaan 2000 kalori-ruokavaliossa.

Yksi keskipitkä omena – 6,4 unssia tai 182 grammaa – tarjoaa seuraavia ravintoaineita.

Lisäksi sama annos tuottaa 2–4% mangaanin, kuparin ja A-, E-, B1-, B2- ja B6-vitamiinien RDI: stä.

Omenat ovat myös runsas polyfenolien lähde. Ravintomerkinnöissä ei luetella näitä kasviyhdisteitä, mutta ne ovat todennäköisesti vastuussa monista terveydellisistä eduista.

Saadaksesi kaiken irti omenoista, jätä iho päälle – se sisältää puolet kuidusta ja monia polyfenoleja.

Omenat voivat olla hyviä laihtuminen

Omenissa on runsaasti kuitua ja vettä – nämä kaksi ominaisuutta tekevät niistä täytteisiä.

Eräässä tutkimuksessa ihmiset, jotka söivät omenaviipaleita ennen ateriaa, tunsivat olevansa täydellisempiä kuin ne, jotka kuluttivat omenasosetta, omenamehua tai eivät lainkaan omenatuotteita.

Samassa tutkimuksessa ne, jotka aloittivat aterian omenaviipaleilla, söivät myös keskimäärin 200 vähemmän kaloreita kuin ne, jotka eivät.

Toisessa 10 viikon tutkimuksessa, johon osallistui 50 ylipainoista naista, omenoita söivät osallistujat menettivät keskimäärin 2 kiloa (1 kg) ja söivät vähemmän kaloreita verrattuna niihin, jotka söivät kaurakeksejä, joilla oli samanlainen kalori ja kuitupitoisuus.

Tutkijoiden mielestä omenat ovat täyteläisempiä, koska ne ovat vähemmän energiatiheitä, mutta tuottavat silti kuitua ja määrää.

Lisäksi jotkut niiden sisältämät luonnolliset yhdisteet voivat edistää painonpudotusta.

Lihavilla hiirillä tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että ne, jotka saivat lisäravinteen jauhetuista omenoista ja omenamehutiivisteestä, menettivät enemmän painoa ja niillä oli alhaisemmat “huonon” LDL-kolesterolin, triglyseridien ja kokonaiskolesterolin tasot kuin kontrolliryhmässä.

Omena suojaa kehoa monin tavoin – Omenat voivat olla hyviä sydämelles

Omenat on yhdistetty pienempään sydänsairauksien riskiin.

Yksi syy voi olla, että omenat sisältävät liukoista kuitua – sellaista, joka voi auttaa alentamaan veren kolesterolitasoa.

Ne sisältävät myös polyfenoleja, joilla on antioksidanttivaikutuksia. Monet näistä ovat keskittyneet kuoriin.

Yksi näistä polyfenoleista on flavonoidi epikatekiini, joka voi alentaa verenpainetta.

Tutkimusten analyysissä todettiin, että flavonoidien suuri saanti liittyi 20% pienempään aivohalvausriskiin.

Flavonoidit voivat auttaa ehkäisemään sydänsairauksia alentamalla verenpainetta, vähentämällä “huonoa” LDL-hapettumista ja toimimalla antioksidanttien.

Eräässä toisessa tutkimuksessa, jossa verrattiin omenan syömisen päivittäisiä vaikutuksia statiinien ottamiseen – lääkeryhmään, jonka tiedetään alentavan kolesterolia – päädyttiin siihen, että omenat vähentävät melkein yhtä tehokkaasti sydänsairauksien aiheuttamaa kuolemaa kuin lääkkeet.

Koska tämä ei kuitenkaan ollut kontrolloitu tutkimus, löydökset on tehtävä suolarakeella.

Toinen tutkimus yhdisti valkoisten mehujen hedelmien ja vihannesten, kuten omenoiden ja päärynöiden, kulutuksen aivohalvauksen pienentymiseen. Jokaista kulutettua 25 grammaa kohti – noin 1/5 kupillista omenaviipaleita – aivohalvausriski pieneni 9%.

Omena terveysvaikutukset
” Koeputkitutkimukset ovat osoittaneet yhteyden omenan kasviyhdisteiden ja pienemmän syöpäriskin välillä.”

Ne liittyvät pienempään diabeteksen riskiin

Useat tutkimukset ovat liittäneet omenoiden syömisen pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin.

Eräässä suuressa tutkimuksessa omenan syöminen päivässä liittyi 28% pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin verrattuna omenien syömättä. Jopa syömällä vain muutama omena viikossa oli samanlainen suojaava vaikutus.

On mahdollista, että omenoiden polyfenolit auttavat estämään haimasi beetasolujen kudosvaurioita. Beetasolut tuottavat insuliinia kehossasi ja vahingoittuvat usein tyypin 2 diabetesta sairastavilla ihmisillä.

Niillä voi olla prebioottisia vaikutuksia ja ne edistävät hyviä suolistobakteereja

Omenat sisältävät pektiiniä, eräänlaista kuitua, joka toimii prebiootina. Tämä tarkoittaa, että se ruokkii suolistasi hyviä bakteereja.

Ohutsuolesi ei ime kuitua ruoansulatuksen aikana. Sen sijaan se menee paksusuoleen, jossa se voi edistää hyvien bakteerien kasvua. Se muuttuu myös muiksi hyödyllisiksi yhdisteiksi, jotka kiertävät takaisin kehosi läpi.

Uusi tutkimus viittaa siihen, että tämä voi olla syy omenien suojaaviin vaikutuksiin liikalihavuutta, tyypin 2 diabetesta ja sydänsairauksia vastaan.

Omenien aineet voivat auttaa ehkäisemään syöpää

Omena terveysvaikutukset – Koeputkitutkimukset ovat osoittaneet yhteyden omenan kasviyhdisteiden ja pienemmän syöpäriskin välillä.

Lisäksi eräässä naisilla tehdyssä tutkimuksessa raportoitiin, että omenoiden syöminen liittyi alhaisempaan syöpäkuolemaan.

Tutkijat uskovat, että niiden antioksidantti- ja anti-inflammatoriset vaikutukset voivat olla vastuussa niiden mahdollisista syöpää ehkäisevistä vaikutuksia.

Omenat sisältävät yhdisteitä, jotka voivat auttaa astman torjunnassa

Antioksidanttipitoiset omenat voivat auttaa suojaamaan keuhkojasi oksidatiivisilta vaurioilta.

Suuressa tutkimuksessa, johon osallistui yli 68 000 naista, havaittiin, että eniten omenaa syöneillä oli pienin astmariski. Noin 15% suuren omenan syöminen päivässä liittyi tämän tilan 10% pienempään riskiin.

Omenan iho sisältää flavonoidikvertsetiiniä, joka voi auttaa säätelemään immuunijärjestelmää ja vähentämään tulehdusta. Nämä ovat kaksi tapaa, joilla se voi vaikuttaa astmaan ja allergisiin reaktioihin.

Omena ja anti-inflammatorisetOmenat voivat olla hyviä luun terveydelle

Hedelmien syöminen liittyy suurempaan luun tiheyteen, mikä on luun terveyden merkki.

Tutkijat uskovat, että hedelmien antioksidantit ja anti-inflammatoriset yhdisteet voivat edistää luun tiheyttä ja lujuutta.

Jotkut tutkimukset osoittavat, että erityisesti omenat voivat vaikuttaa positiivisesti luiden terveyteen.

Yhdessä tutkimuksessa naiset söivät aterian, joka joko sisälsi tuoreita omenoita, kuorittuja omenoita, omenakastiketta tai ei omenatuotteita. Omenaa syövät menettivät kehostaan vähemmän kalsiumia kuin kontrolliryhmä.

Omena ja kasviyhdisteet – Omenat voivat suojata vatsavaurioilta tulehduskipulääkkeiltä

Ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet (NSAID) voivat vahingoittaa vatsaonteloa.

Koeputkissa ja rotilla tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että pakastekuivattu omenauute auttoi suojaamaan mahasoluja tulehduskipulääkkeiden aiheuttamilta vaurioilta.

Kahden omenassa olevan kasviyhdisteen – klorogeenihapon ja katekiinin – uskotaan olevan erityisen hyödyllistä.

Ihmisillä tehtävää tutkimusta tarvitaan kuitenkin näiden tulosten vahvistamiseksi.

Omenat voivat auttaa suojaamaan aivojasi

Omena terveysvaikutukset – Suurin osa tutkimuksista keskittyy omenan kuoreen ja lihaan.

Omenamehulla voi kuitenkin olla hyötyä ikään liittyvästä henkisestä heikkenemisestä.

Eläintutkimuksissa mehutiiviste vähensi haitallisia reaktiivisia happilajeja (ROS) aivokudoksessa ja minimoi henkisen heikkenemisen.

Omenamehu voi auttaa säilyttämään asetyylikoliinin, välittäjäaineen, joka voi laskea iän myötä. Alhainen asetyylikoliinipitoisuus liittyy Alzheimerin tautiin.

Samoin tutkijat, jotka ruokkivat iäkkäitä rotteja kokonaisilla omenoilla, havaitsivat, että rottien muistin merkki palautui nuorempien rottien tasolle.

Sanotaan, että kokonaiset omenat sisältävät samoja yhdisteitä kuin omenamehu – ja on aina terveellisempää vaihtoehto syödä hedelmiä kokonaisina.

Muita tutkimuksia – Omenoiden terveysvaikutukset: epidemiologiset todisteet

Syöpä


Useat tutkimukset ovat yhdistäneet omenan kulutuksen vähentyneeseen syöpäriskiin, erityisesti keuhkosyöpään. Sairaanhoitajien terveystutkimuksessa ja terveydenhuollon ammattilaisten seurantatutkimuksessa, johon osallistui yli 77 000 naista ja 47 000 miestä, hedelmien ja vihannesten saantiin liittyi 21 prosentin pienempi riski keuhkosyövän riskissä naisilla, mutta tätä yhdistystä ei nähty miehillä. Hyvillä harvoilla tutkituista hedelmistä ja vihanneksista oli merkittävä vaikutus naisten keuhkosyöpäriskiin, kuitenkin omenat olivat yksi niistä yksittäisistä hedelmistä, joihin liittyy pienentynyt keuhkosyövän riski. Naisilla, jotka kuluttivat vähintään yhden annoksen päivässä omenoita ja päärynöitä, oli pienempi keuhkosyövän riski. Mukana olleista miehistä ei havaittu yhteyttä yksittäisten hedelmien tai vihannesten ja keuhkosyövän riskien välillä.

Havaijilla tehdyssä tapaustarkastustutkimuksessa havaittiin, että omenan ja sipulin saanti liittyi pienentyneeseen keuhkosyövän riskiin sekä miehillä että naisilla. Tupakointihistoriaa ja ruoan saantia arvioitiin 582 potilaalla, joilla oli keuhkosyöpä, ja 582 potilaalla, joilla oli keuhkosyöpä. Keuhkosyövän riski väheni 40–50% osallistujilla, jotka saivat eniten omenoita, sipulia ja valkoista greippiä verrattuna niihin, jotka kuluttivat vähiten näitä hedelmiä. Keuhkosyövän riski pieneni sekä miehillä että naisilla ja melkein kaikissa etnisissä ryhmissä. Yhdistyksiä ei havaittu punaviinin, mustan teen tai vihreän teen kanssa. Sekä sipulit että omenat sisältävät runsaasti flavonoideja, erityisesti kvertsetiini- ja kvertsetiinikonjugaatteja [20]. Le Marchand et ai. havaitsi käänteisen yhteyden keuhkosyövän ja kvertsetiinin saannin välillä, vaikka suuntaus ei ollut tilastollisesti merkitsevä. Mielenkiintoista on, että omenan ja sipulin saannin ja keuhkosyövän välillä havaittu käänteinen yhteys oli vahvempi okasolusyöpien kuin adenokarsinoomien kohdalla.

Suomalaisessa tutkimuksessa, johon osallistui 10000 miestä ja naista ja 24 vuoden seuranta, havaittiin vahva käänteinen yhteys flavonoidien saannin ja keuhkosyövän kehittymisen välillä. Näytteeksi otetussa populaatiossa keskimääräinen flavonoidien saanti oli 4,0 mg päivässä, ja 95% flavonoidien kokonaissaannista oli kvertsetiiniä. Omena ja sipuli muodostivat yhdessä 64% kaikista flavonoidien saannista. Flavonoidien lisääntyneeseen kulutukseen liittyvä pienentynyt keuhkosyövän riski oli erityisen voimakas nuoremmilla ihmisillä ja tupakoimattomilla. Omenat olivat ainoat erityiset elintarvikkeet, jotka olivat käänteisesti yhteydessä keuhkosyövän riskiin. Koska omenat olivat pääasiallinen flavonoidien lähde Suomen väestössä, pääteltiin, että omenien flavonoidit olivat todennäköisesti vastuussa pienentyneestä keuhkosyövän riskistä.

Ruokavalion katekiinien ja epiteelisyövän suhdetta tutkittiin 728 miehellä (65–84-vuotiaat) osana Zutphenin vanhusten tutkimusta. Tee, luonnollisesti korkea katekiinien lähde, vaikutti 87%: sta katekiinien kokonaissaannista tässä tutkimuksessa, kun taas omenat tuottivat 8,0% katekiinien kulutuksesta. Todettiin, että katekiinin ja teen kokonaiskulutuksella ei ollut vaikutusta keuhkosyöpään, mutta omenan kulutukseen liittyi epiteelin keuhkosyövän vähenemistä. Tämä tuki aikaisempien keskustelujen tuloksia, joissa omenat liittyivät merkittävästi käänteisesti keuhkosyöpään, ja saattaa viitata siihen, että pelkillä katekiineillä ei ole vaikutusta keuhkosyöpään. Muut Zutphen Elderly -tutkimuksesta saadut tiedot osoittivat käänteisen yhteyden hedelmien ja vihannesten flavonoidien sekä syöpien kokonaismäärän ja ruoansulatuskanavan ja hengitysteiden välillä. Jälleen teen flavonoideihin ei liittynyt syöpäriskin vähenemistä.

Sydän-ja verisuonitauti


Omenan kulutukseen on liitetty pienempi sydän- ja verisuonitautien riski. Naisten terveystutkimuksessa kysyttiin lähes 40 000 naista 6,9 vuoden seurannalla ja tutkittiin flavonoidien ja sydän- ja verisuonitautien välistä yhteyttä. Naisilla, jotka nauttivat eniten flavonoideja, sydän- ja verisuonitapahtumien riski pieneni 35%. Flavonoidien saantiin ei liittynyt aivohalvauksen, sydäninfarktin tai sydän- ja verisuonitautien kuoleman riskiä. Quercetinillä ei ollut mitään yhteyttä sydän- ja verisuonitauteihin, sydän- ja verisuonitapahtumiin, sydäninfarktiin tai aivohalvaukseen. Sekä omenan että parsakaalin saanti liittyi kuitenkin sekä sydän- ja verisuonitautien että sydän- ja verisuonitapahtumien riskin vähenemiseen. Omenaa nauttivilla naisilla sydän- ja verisuonitautiriski pieneni 13–22%.

Suomalaisessa tutkimuksessa, jossa tutkittiin flavonoidien saantia ja sepelvaltimokuolleisuutta, havaittiin, että flavonoidien kokonaissaanti liittyi merkittävästi käänteisesti naisten sepelvaltimokuolleisuuteen, mutta ei miehiin. Omenan ja sipulin saanti liittyi myös käänteisesti sepelvaltimokuolleisuuteen, etenkin naisilla. Samasta kohorttitutkimuksesta kerätyt tiedot osoittivat myös kvertsetiinin ja omenan saannin vaikutuksen aivoverisuonitauteihin. Niillä, jotka kuluttivat eniten omenoita, oli tromboottisen aivohalvauksen riski pienempi kuin niillä, jotka kuluttivat vähiten omenoita. Sipulien saantiin ja kvertsetiinin saantiin ei liittynyt tromboottista aivohalvausta tai muita aivoverenkierron sairauksia.

Tutkimuksen on julkaissut > https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-3-5

Omenan ravitsemustiedot ja analyysit annosta kohti: 100g

Ravitsemustiedot nutritionvalue.org

Vitamiinit
Ravinteet AnnosVrk
A-vitamiini0.00 IU0 %
C-vitamiini1.9 mg2 %
Mineraalit
Ravinteet AnnosVrk
Kalsium, Ca16.00 mg1 %
Rauta, Fe0.29 mg2 %
Natrium, Na120.00 mg5 %

Artikkeli lähde: https://www.healthline.com/nutrition/10-health-benefits-of-apples#TOC_TITLE_HDR_12

Muista myös lukea seuraava artikkeli

PUNAINEN LIHA TERVEYS – ONKO PUNAINEN LIHA SINULLE HAITALLISTA VAI HYVÄÄ? OBJEKTIIVINEN ILME

One Reply to “Omena terveysvaikutukset – 10 vaikuttavaa omenan terveyshyötyä”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *