Spread the story

Punainen liha on nisäkkäiden liha, joka on yleensä punaista raakana.

Se on yksi ravitsemushistorian kiistanalaisimmista elintarvikkeista.

Vaikka ihmiset ovat syöneet sitä koko evoluution ajan, monet ihmiset uskovat, että se voi aiheuttaa haittaa.

Alla on katsaus todisteisiin punaisen lihan terveysvaikutuksista. Artikkelissa ei käsitellä eettisiä ja ympäristökysymyksiä.

Punainen liha terveys – Tämän päivän liha ei ole sitä, mitä se oli ennen

Ihmiset ovat syöneet lihaa koko evoluution ajan, ja ruoansulatuskanava on hyvin varustettu sen käsittelemiseen.

Masai-kaltaiset perinteiset populaatiot ovat syöneet paljon enemmän punaista lihaa kuin keskimääräinen länsimaalainen, mutta niiden terveys on edelleen erinomaista.

Nykyään kulutettu liha on kuitenkin erilaista kuin liha, jota ihmiset söivät aiemmin. Päivinä eläimet vaelsivat vapaasti ja söivät ruohoa, hyönteisiä tai muita heille luonnollisia ruokia.

Kuvittele villi lehmä kentällä 10000 vuotta sitten, vaeltaa vapaasti ja pureskelee ruohoa ja muita syötäviä kasveja.

Tämän eläimen liha on erilainen kuin liha, joka on peräisin tehtaalla syntyneestä ja kasvatetusta lehmästä, ruokittu viljapohjainen rehu ja annettu kasvua edistäviä hormoneja ja antibiootteja.

Nykyään jotkut lihavalmisteet ovat erittäin jalostettuja eläinten teurastamisen jälkeen. Ne savustetaan, kovetetaan ja käsitellään sitten nitraateilla, säilöntäaineilla ja erilaisilla kemikaaleilla.

Siksi on erittäin tärkeää erottaa erityyppiset lihat:

 • Jalostettu liha: Nämä tuotteet ovat yleensä peräisin tavanomaisesti kasvatetuista lehmistä, minkä jälkeen ne käyvät läpi erilaisia käsittelymenetelmiä. Esimerkkejä ovat makkarat ja pekoni.
 • Tavanomainen punainen liha: Tavanomainen punainen liha on melko käsittelemätöntä, mutta lehmät ovat yleensä tehdasviljeltyjä. Lihat, jotka ovat punaisia raakana, määritellään punaisiksi. Tämä sisältää karitsan, naudanlihan, sianlihan ja joitain muita.
 • Valkoinen liha: Lihat, jotka ovat keitetyt valkoisia, määritellään valkoisiksi lihoiksi. Tämä sisältää siipikarjan lihaa, kuten kanaa ja kalkkunaa.
 • Ruoholla syötetty, orgaaninen liha: Tämä liha on peräisin eläimistä, joita on luonnollisesti ruokittu ja kasvatettu orgaanisesti ilman lääkkeitä ja hormoneja. Niihin ei myöskään ole lisätty mitään keinotekoisia kemikaaleja.

Lihan terveysvaikutuksia tutkittaessa on tärkeää ymmärtää, että kaikkea lihaa ei luoda tasa-arvoisesti.

Monissa punaista lihaa koskevissa tutkimuksissa, erityisesti Yhdysvalloissa tehdyissä tutkimuksissa, tutkitaan ensisijaisesti tehdasviljeltyjen eläinten lihaa, jolle on syötetty viljapohjaista rehua.

Punainen liha terveys – Punainen liha on erittäin ravitsevaa

Punainen liha on yksi ravitsevimmista elintarvikkeista, joita voit syödä.

Se on täynnä vitamiineja, mineraaleja, antioksidantteja ja useita muita ravintoaineita, joilla voi olla syvällisiä vaikutuksia terveyteen.

3,5 unssin (100 gramman) annos raakaa jauhettua naudanlihaa (10% rasvaa) sisältää.

 • B3-vitamiini (niasiini): 25% RDA: sta
 • B12-vitamiini (kobalamiini): 37% RDA: sta (tätä vitamiinia ei saavuteta kasvisruokista)
 • B6-vitamiini (pyridoksiini): 18% RDA: sta
 • Rauta: 12% RDA: sta (tämä on korkealaatuista hemirautaa, joka imeytyy paljon paremmin kuin kasvien rauta)
 • Sinkki: 32% RDA: sta
 • Seleeni: 24% RDA: sta
 • Runsaasti muita vitamiineja ja kivennäisaineita pienempinä määrinä

Tämän mukana tulee kaloreita 176, joissa on 20 grammaa laadukasta eläinproteiinia ja 10 grammaa rasvaa.

Punainen liha terveys
” Punainen liha on yksi ravitsevimmista elintarvikkeista, joita voit syödä.”

Punainen liha sisältää myös runsaasti tärkeitä ravintoaineita, kuten kreatiini ja karnosiini. Muissa kuin lihansyöjissä on usein vähän näitä ravintoaineita, mikä saattaa vaikuttaa lihasten ja aivojen toimintaa.

Ruoholla syötetty naudanliha on vielä ravitsevampaa kuin viljaruoka, joka sisältää runsaasti sydämelle terveellisiä omega-3: eja, rasvahappo CLA: ta ja suurempia määriä A- ja E-vitamiineja.

Sydänsairaudet, diabetes ja kuolema

Punaisen lihan vaikutukset terveyteen on tutkittu hyvin.

Suurin osa näistä tutkimuksista on kuitenkin ns. Havainnointitutkimuksia, jotka on suunniteltu havaitsemaan assosiaatiot, mutta eivät voi osoittaa syy-yhteyttä.

Useat havainnointitutkimukset osoittavat, että punaiseen lihaan liittyy suurempi sydän- ja verisuonitautien, syövän ja kuoleman riski.

Kaikella punaisella lihalla ei kuitenkaan ole samoja terveysvaikutuksia.

Massiivisessa katsauksessa 20 tutkimukseen, joihin osallistui 1 218 380 henkilöä, havaittiin, että jalostettu liha liittyi lisääntyneeseen sydänsairauksien ja diabeteksen riskiin. Yhtälöä ei kuitenkaan löytynyt käsittelemättömästä punaisesta lihasta.

EPIC-tutkimuksessa erittäin laaja havainnointitutkimus, johon osallistui 448568 henkilöä, jalostettu liha lisäsi kuoleman riskiä, kun taas käsittelemättömälle punaiselle lihalle ei havaittu vaikutusta.

Havainnointitutkimukset näyttävät olevan yhtä mieltä siitä, että jalostettu liha (ei käsittelemätön punainen liha) liittyy lisääntyneeseen varhaisen kuoleman ja monien sairauksien riskiin.

Mutta silti on tärkeää pitää mielessä, että näillä tutkimuksilla on rajoituksia. Havaintotutkimuksista on mahdotonta tehdä vahvoja johtopäätöksiä.

Ainoa tapa selvittää syy ja seuraus on suorittaa satunnaistettuja kontrolloituja kokeita.

Lisääkö punainen liha lihasriskiäsi?

Monet havainnointitutkimukset osoittavat, että punaisen lihan kulutus liittyy lisääntyneeseen syöpäriskiin (12, 13, 14).

Tärkein syöpätyyppi, jonka uskotaan aiheuttavan punaisen lihan, on paksusuolen syöpä, joka on neljänneksi yleisimmin diagnosoitu syöpä maailmassa.

Toistuva ongelma näissä tutkimuksissa on, että ne näyttävät yhdistävän jalostetun lihan ja käsittelemättömän punaisen lihan.

Meta-analyysit, joissa tutkijat analysoivat useiden tutkimusten tietoja, osoittavat, että paksusuolen ja paksusuolen syövän riski on erittäin pieni. Yksi meta-analyysi havaitsi heikon vaikutuksen miehille, mutta ei vaikutusta naisille.

Muut tutkimukset viittaavat siihen, että liha ei ole itse, vaan pikemminkin haitalliset yhdisteet, jotka muodostuvat lihaa kypsennettäessä, lisäävät riskiä.

Siksi kypsennysmenetelmä voi olla merkittävä tekijä lihan lopullisissa terveysvaikutuksissa.

Punainen liha terveys – Korrelaatio ei ole sama syy-yhteys

Kun katsot tarkkaan, käytännössä kaikki tutkimukset, jotka väittävät todistavan, että punainen liha aiheuttaa haittaa, ovat havainnointitutkimuksia.

Tämäntyyppiset tutkimukset voivat osoittaa vain korrelaation tai että siihen liittyy kaksi muuttujaa.

He voivat kertoa meille, että ihmiset, jotka syövät paljon punaista lihaa, sairastuvat todennäköisemmin, mutta he eivät voi todistaa, että syy on punainen liha.

Yksi tällaisten tutkimusten pääongelmista on, että ne ovat vaivautuneet useisiin sekoittaviin tekijöihin.

Esimerkiksi punaisen lihan syövät ihmiset ovat vähemmän terveystietoisia ja todennäköisemmin tupakoivat, juovat liikaa, syövät enemmän sokeria, harjoittavat vähemmän jne.

Terveystietoiset ihmiset käyttäytyvät aivan eri tavalla kuin ihmiset, joita ei ole, ja kaikkia näitä tekijöitä on mahdotonta korjata.

Toinen havaintotutkimusten ongelma on, että ne perustuvat yleensä ruokailutiheyskyselyihin, joissa ihmisten odotetaan muistavan mitä he söivät aiemmin.

Aina on huono idea tehdä terveyspäätöksiä pelkästään havainnointitutkimusten perusteella. Historiasta löytyy monia tapauksia, joissa satunnaistetut kontrolloidut tutkimukset osoittivat päinvastoin.

Esimerkiksi sairaanhoitajien terveystutkimus osoitti kerran, että estrogeenikorvaushoito auttoi vähentämään naisten sydänsairauksia. Myöhemmin satunnaistettu kontrolloitu tutkimus havaitsi, että se todella lisää riskiä.

Katsaus joihinkin satunnaistettuihin kontrolloituihin kokeisiin

Satunnaistetut kontrolloidut tutkimukset ovat tieteen kulta.

Näissä tutkimuksissa ihmiset satunnaistetaan ryhmiin. Esimerkiksi yksi ryhmä syö ruokavalion A, kun taas toinen ryhmä syö ruokavalion B.

Sitten tutkijat seuraavat ihmisiä ja näkevät, mikä ruokavalio johtaa todennäköisemmin tiettyyn lopputulokseen.

Useissa satunnaistetuissa kontrolloiduissa tutkimuksissa on tutkittu punaisen lihan terveysvaikutuksia suoraan.

Muutamassa tutkimuksessa tutkittiin punaisen lihan vaikutuksia sydänsairauksien riskitekijöihin.

Eräässä kontrolloiduissa tutkimuksissa todettiin, että puolen tai useamman annoksen punaista lihaa päivittäin syöminen ei vaikuta haitallisesti sydänsairauksien riskitekijöihin, kuten veren lipideihin ja verenpaineeseen.

Toinen arvostelu osoitti, että vähärasvainen, jalostamaton naudanliha ei vaikuta negatiivisesti ihmisten veren lipideihin verrattuna siipikarjaan tai kalaan.

Rikkaana proteiinilähteenä punainen liha voi myös hyödyttää voimaharjoituksia tekevien ihmisten lihasten kasvua.

Vanhemmilla naisilla tehty tutkimus osoitti, että 160 gramman punaisen lihan syöminen kuuden viikonpäivänä neljän kuukauden ajan lisäsi voimaharjoittelusta johtuvaa lihasten kasvua verrattuna pastaan tai Riisi in.

Punainen liha alensi myös tulehdusmerkki IL-6: n tasoja.

Muista, että kaikki nämä tutkimukset tutkivat vähärasvaisen punaisen lihan. Tähän mennessä mikään tutkimus ei ole tutkinut rasvaisen punaisen lihan terveysvaikutuksia.

On kuitenkin paljon tutkimuksia, joissa verrataan rasva-ruokavalioita vähärasvaisiin.

Näiden tutkimusten ensisijainen tavoite on vähentää tyydyttynyttä rasvaa, mikä tarkoittaa, että niissä olevien ihmisten on syötävä vähemmän punaista ja jalostettua lihaa, jossa sattuu olemaan runsaasti tyydyttynyttä rasvaa.

Women’s Health Initiative oli tutkimus, johon osallistui yli 46 000 naista. Toista ryhmää kehotettiin syömään vähärasvaista ruokavaliota, kun taas toinen ryhmä jatkoi tavallisen länsimaisen ruokavalion syömistä.

7,5 vuoden jakson jälkeen ryhmien välillä ei ollut melkein mitään eroa (vain 1 lb / 0,4 kg). Sydänsairauksien tai syövän nopeudessa ei myöskään ollut eroa.

Eräässä satunnaistetussa kontrolloidussa tutkimuksessa verrattiin Atkinsin ruokavaliota (runsaasti punaista lihaa) Ornish-ruokavalioon (vähärasvainen kasvisruokavalio ilman punaista lihaa). Sitä kutsutaan painonlaskututkimukseksi A – Z.

Vuoden kuluttua Atkins-ryhmä oli menettänyt enemmän painoa ja parantunut paremmin joissakin tärkeimmissä taudin riskitekijöissä.

Monissa muissa tutkimuksissa verrattiin vähähiilihydraattista (runsaasti punaista lihaa) ja vähärasvaista (vähän punaisessa lihassa) ruokavaliota. Näissä tutkimuksissa vähähiilihydraattiset ruokavaliot johtavat paljon parempiin terveystuloksiin.

Yhdessä nämä tutkimukset viittaavat siihen, että käsittelemätön punainen liha ei vaikuta haitallisesti terveyteen ja sillä voi olla jopa etuja.

Lisää tutkimuksia on kuitenkin tutkittava, vaikuttaako se koviin päätepisteisiin, kuten sydänsairauksiin ja syöpään. Ruoanvalmistusmenetelmien ja käsittelytekniikoiden rooleja on myös tutkittava edelleen.

Punainen lihan optimointi 101

Punainen liha terveys – Kun liha kypsennetään korkeassa lämpötilassa, se voi muodostaa haitallisia yhdisteitä.

Näitä ovat heterosykliset amiinit (HA), polysykliset aromaattiset hiilivedyt (PAH) ja edistyneet glykaation lopputuotteet (AGE).

Nämä aineet voivat aiheuttaa syöpää eläimillä.

Jos liha todella nostaa syöpäriskiä, mikä ei ole vielä osoitettu, se voi olla syy (31, 32).

Mutta tämä ei koske vain lihaa, muut elintarvikkeet voivat myös muodostaa haitallisia yhdisteitä kuumennettaessa liikaa.

Tässä on joitain vinkkejä sen varmistamiseksi, että liha ei muodosta näitä haitallisia aineita:

 • Käytä hellävaraisempia keittomenetelmiä, kuten hauduttamista ja höyryttämistä grillaamisen ja paistamisen sijaan.
 • Minimoi ruoanlaitto korkeassa lämpötilassa ja älä koskaan altista lihaa liekille.
 • Älä syö hiiltynyttä ja / tai savustettua ruokaa. Jos liha on palanut, leikkaa hiiltyneet palat pois.
 • Jos marinoit lihaa valkosipulissa, punaviinissä, sitruunamehussa tai oliiviöljyssä, se voi vähentää HA: ta merkittävästi.
 • Jos sinun on kypsennettävä suurella lämmöllä, käännä liha usein, jotta se ei pala.

Monet ihmiset rakastavat paistetun ja grillatun lihan makua. Mutta jos haluat nauttia lihasta ja saada täyden hyödyn ilman mitään haitallisia seurauksia, käytä hellävaraisempia keittomenetelmiä ja vältä palanutta lihaa.

Lopuksi

Punainen liha terveys – Kun ohitat pelottelutaktiikan ja sensaatiomainen otsikot, huomaat, ettei ole vahvaa näyttöä punaisen lihan liittämisestä ihmisten sairauksiin.

On vain havainnointitutkimuksia, joissa ei usein tehdä eroa punaisen ja jalostetun lihan välillä.

He luottavat myös ruokailutiheyskyselyihin eivätkä yksinkertaisesti voi selittää monimutkaisia sekoittavia tekijöitä, kuten terveystietoisuutta.

Havainnointitutkimukset tarjoavat vihjeitä ja ovat hyödyllisiä teorioiden luomisessa, mutta ne eivät voi testata niitä.

Niin kauan kuin valitset käsittelemättömän ja mieluiten ruoholla syötetyn punaisen lihan, varmista, että käytät hellävaraisempia keittomenetelmiä ja vältä palaneita / hiiltyneitä paloja, ei todennäköisesti ole mitään syytä huoleen.

Oikein keitetty punainen liha on todennäköisesti erittäin terveellistä.

Se on erittäin ravitsevaa ja täynnä terveellisiä proteiineja, terveellisiä rasvoja, vitamiineja ja kivennäisaineita sekä erilaisia ravintoaineita, joiden tiedetään vaikuttavan positiivisesti sekä kehosi että aivojesi toimintaan.

Naudan pihvi ravitsemustiedot ja analyysi annosta kohti: 100g

Ravitsemustiedot nutritionvalue.org

Vitamiinit
Ravinteet AnnosVrk
Koliini93.0 mg
Folaatti, DFE8.00 mcg2 %
Folaatti, ruoka8.00 mcg
Foolihappo0.00 mcg
Niasiini7.908 mg49 %
Riboflaviini0.237 mg18 %
Tiamiini0.082 mg7 %
A-vitamiini, RAE1.00 mcg
Karoteeni, alfa0.00 mcg
Karoteeni, beeta0.00 mcg
Kryptoksantiini, beeta0.00 mcg
Luteiini + zeaksantiini0.00 mcg
Lykopeeni0.00 mcg
B12-vitamiini1.98 mcg82 %
Lisätty B12-vitamiinia0.00 mcg
B6-vitamiini0.676 mg52 %
C-vitamiini0.0 mg0 %
D-vitamiini0.10 mcg0 %
E-vitamiini (alfatokoferoli)0.30 mg1 %
E-vitamiini, lisätty0.00 mg
Tokoferoli, alfa0.30 mg
K-vitamiini1.5 mcg1 %
Mineraalit
Ravinteet AnnosVrk
Kalsiumi, Ca16.00 mg1 %
Kupari, Cu0.083 mg9 %
Rauta, Fe2.38 mg13 %
Magnesiumi, Mg23.00 mg6 %
Fosfori, P238.00 mg34 %
Kalium, K.371.00 mg8 %
Seleeni, Se33.7 mcg61 %
Natriumi, Na387.00 mg17 %
Sinkki, Zn5.77 mg52 %

Artikkeli lähde: healthline.com

Muista myös lukea seuraava artikkeli

KANANMUNA RAVINTOAINEET – KANANMUNAN RAVITSEMUSTIEDOT JA TERVEYSHYÖDYT

One Reply to “Punainen liha terveys – Onko punainen liha sinulle haitallista vai hyvää? Objektiivinen ilme”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *