Spread the story

Omega-6 – hyödyt on keskeinen rasvahappo, joka on välttämätön terveyden optimoimiseksi, mutta elimistö ei voi tuottaa sitä yksin.

Omega-6-rasvahapot, kuten omega-3, ovat välttämättömiä rasvahappoja, joita voidaan saada vain ruoan ja ravintolisien kautta. Mutta vaikka tätä terveellistä rasvaa ei tuotaisikaan kehossa ollenkaan, omega-6-rasvahapot ovat erittäin tärkeitä aivoille ja niillä on olennainen rooli kasvussa ja kehityksessä.

Tämä monityydyttymätön rasvahappo (PUFA) tekee kuitenkin paljon enemmän kuin vain pitää aivot hyvässä järjestyksessä. Se stimuloi myös ihon ja hiusten kasvua, ylläpitää luiden terveyttä, auttaa säätelemään aineenvaihduntaa, pitää lisääntymisjärjestelmän terveenä ja tekee niin paljon enemmän.

Joten ovatko omega 6 -rasvahapot hyviä sinulle vai onko omega 6 tulehduksellinen? Tässä on, mitä sinun on tiedettävä tästä välttämättömästä rasvahaposta ja miten se vaikuttaa terveyteesi.

Omega-6: n edut

Auttaa vähentämään hermokipua

Tutkimukset osoittavat, että gammalinoleenihapon (GLA) – eräänlaisen omega-6-rasvahapon – käyttö voi vähentää hermokivun oireita diabeettista neuropatiaa sairastavilla ihmisillä pitkällä aikavälillä. (1) Diabeettinen neuropatia on eräänlainen hermovaurio, jota voi esiintyä huonosti kontrolloidun diabeteksen seurauksena. Eräässä Diabetes Care -lehden tutkimuksessa todettiin, että GLA: n ottaminen yhden vuoden ajan oli merkittävästi tehokkaampaa vähentämään diabeettisen neuropatian oireita kuin lumelääke. (2) Vaikka tarvitaan enemmän tutkimusta, tällä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia ja se voi olla hyödyllistä ihmisille, joilla on erilaisia sairauksia, jotka aiheuttavat hermokipua, mukaan lukien syöpä ja HIV.

omega-6 hyödyt – Voi hoitaa nivelreumaa

Nivelreuma on krooninen tulehdussairaus, jolle on tunnusomaista nivelreuman oireet, kuten nivelkipu, jäykkyys ja turvotus. Vaikka perinteiseen hoitoon liittyy tyypillisesti reseptilääkkeiden ja fysioterapian käyttö, tietyntyyppiset omega-6-rasvahapot voivat todella auttaa vähentämään oireita ja pitämään nivelkipua loitolla.

Erityisesti iltapihlajaöljy on peräisin intiaanien villikukan siemenistä ja sisältää 7-10 prosenttia GLA: ta. Alustavien todisteiden mukaan helokkiöljy voi vähentää kipua, turvotusta ja aamun jäykkyyttä. Vaikutusten havaitseminen voi kestää jopa kuusi kuukautta, mutta ei välttämättä pysäytä taudin etenemistä, mikä tarkoittaa, että nivelvaurioita voi silti esiintyä.

Nivelreuman hoitamiseksi niveltulehdussäätiö ehdottaa, että otat 540 milligrammaa – 2,8 grammaa ilta-esikkoöljyä päivittäin jaettuina annoksina, mutta on suositeltavaa tarkistaa ensin lääkäriltäsi ennen lisäyksen aloittamista.

Omega-6 hyödyt
” Omega-6 on keskeinen rasvahappo, joka on välttämätön terveyden optimoimiseksi, mutta elimistö ei voi tuottaa sitä yksin.”

Voi auttaa vähentämään ADHD-oireita

Huomiota alijäämän hyperaktiivisuushäiriö, joka tunnetaan myös nimellä ADHD, on tila, joka voi vaikuttaa sekä lapsiin että aikuisiin ja joka voi aiheuttaa oireita, kuten vähäinen huomio, hyperaktiivisuus, impulsiivisuus ja mielialan vaihtelut.

Yksi Ruotsista tehty tutkimus keskittyi kohteiden, joilla oli tarkkaavaisuushäiriön hyperaktiivisuushäiriö (ADHD), hoitamiseen käyttämällä omega-3- ja omega-6-rasvahappolisäyksiä. Tutkimukseen sisältyi yhteensä kuuden kuukauden testaus 75 lapsen ja nuoren kanssa. Vaikka suurin osa ei reagoinut omega-3- ja omega-6-hoitoon, 26 prosentin alaryhmä vastasi yli 25 prosentilla ADHD-oireiden vähenemiseen. Kuuden kuukauden kuluttua 47 prosentilla oireet parani.

Omega-6 hyödyt – Vähentää verenpainetta

Korkea verenpaine on vakava tila, joka voi lisätä veren voimaa valtimon seinämiin vasten, aiheuttaen ylimääräistä rasitusta sydänlihakselle ja aiheuttaen sen heikkenemisen ajan myötä.

Tutkimukset osoittavat, että GLA yksinään tai yhdistettynä omega-3-kalaöljyyn voi auttaa vähentämään korkean verenpaineen oireita. Itse asiassa yksi tutkimus rajojen korkeasta verenpaineesta kärsivistä miehistä osoitti, että mustaherukkaöljyn, eräänlaisen öljyn, jolla on korkea GLA, kyky vähentää merkittävästi diastolista verenpainetta lumelääkkeeseen verrattuna.

Pienentää sydänsairauksien riskiä

Terveysjärjestöt, kuten American Heart Association, suosittelevat usein korvaamaan monityydyttymättömiä rasvoja, kuten linolihappoa sisältäviä kasviöljyjä tyydyttyneiden rasvojen sijasta sepelvaltimotaudin riskin vähentämiseksi.

Muista tietysti pitää mielessä, että jotkin valinnat ovat kasviöljyistä parempia kuin toiset, koska monet niistä ovat usein erittäin puhdistettuja ja peräisin geneettisesti muunnetuista viljelykasveista, jotka ovat omega 6 -ruokien kärjessä vältettävissä. Linolihappoa voidaan kuitenkin saada myös muista lähteistä, mukaan lukien pähkinät ja siemenet. Erityisesti saksanpähkinät ovat hyvä omega-6-lähde, joka tarjoaa noin 11 grammaa linolihappoa sekä hyvän määrän alfa-linoleenihappoa, kasvipohjaista omega-3-rasvahappoa, joka voi auttaa pitämään rasvahapposi saannin tasapainoinen.

Tukee luun terveyttä

Vanhetessamme luukudos alkaa menettää hitaasti ajan myötä, mikä lisää murtumien ja kaatumisten riskiä. Etelä-Kaliforniassa tehdyt tutkimukset, jotka on julkaistu American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, osoittavat, että PUFA: t voivat auttaa säilyttämään luuston muodostumisen iän myötä. 3 rasvaa.

Lisäksi näiden välttämättömien rasvahappojen suhde voi tulla peliin. Tutkijat kertoivat, että korkeamman omega-6: n ja omega-3-rasvahappojen suhteen syöminen liittyi lonkkojen pienempään luun mineraalitiheyteen molemmille sukupuolille, mikä viittaa siihen, että saannin pitäminen tasapainossa on yhtä tärkeää kuin molempien rasvahappojen sisällyttäminen ruokavalioon.

Ruoat ja lisäravinteet

Joten mitkä elintarvikkeet sisältävät paljon omega 6: ta? Omega-6-rasvahappoja on useita erilaisia, ja useimmat niistä tulevat kasviöljyistä, kuten linolihaposta. Linolihappo muuttuu kehossa GLA: ksi. Sieltä se hajoaa vielä enemmän niin kutsuttuun arakidonihappoon. GLA: ta löytyy useista kasvipohjaisista öljyistä, mukaan lukien helokkiöljy, purasruohoöljy ja mustaherukka siemenöljy.

Naudanliha, kana, munat, pähkinät ja siemenet ovat myös hyviä omega-6-rasvahappojen lähteitä. On kuitenkin tärkeää valita orgaaniset, jalostamattomat ja muuntogeenisistä organismeista valmistetut täysruoat aina kun mahdollista, jotta mahdolliset omega 6 -edut maksimoidaan.

Omega-6-lisäravinteita on myös saatavana, mutta on aina parasta hankkia elimistön tarvitsemat ravintoaineet sen sijaan ravintolähteiden kautta. Nämä ravitsevat omega 6 -rasvahapot eivät ainoastaan tarjoa kehollesi välttämättömiä rasvoja, mutta ne sisältävät myös runsaasti tärkeitä vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja.

omega-6 hyödyt – Tässä on luettelo erityyppisistä omega-6-rasvahapoista ja mistä niitä saa:

 • Linolihappo: soijaöljy, maissiöljy, safloriöljy, auringonkukkaöljy, maapähkinäöljy, puuvillansiemenöljy, riisileseöljy
 • Arakidonihappo: maapähkinäöljy, liha, munat, maitotuotteet
 • GLA: hampunsiemenet, spirulina, helokkiöljy, purasruohoöljy, mustaherukansiemenöljy

Parhaat Omega-6-ruoat:

 • Saflori
 • Rypäleen siemen
 • Auringonkukkaöljy
 • Unikonsiemenöljy
 • Maissiöljy
 • Pähkinäöljy
 • Puuvillansiemenöljy
 • Soijaöljy
 • seesamiöljy

Historia / tosiasiat

Vaikka tutkijat ovat nyt hyvin tietoisia rasvahappojen voimakkaasta vaikutuksesta terveyteen, ruokavalion rasvan merkitys ymmärrettiin täysin vasta 1900-luvulla. Itse asiassa ennen sitä ruokavalion rasvaa käytettiin vain yksinkertaisena tapana lisätä kalorien saantia ja edistää painonnousua.

Omega-6-rasvahapot löysivät ensimmäisen kerran vuonna 1929 George ja Mildred Burr, aviomiehen ja vaimon duo, joka teki tutkimuksia rotilla, jotka osoittivat, että rasvahappojen puute ruokavaliosta voi aiheuttaa puutetta ja äärimmäisissä tapauksissa jopa kuoleman. Tämä johti paitsi omega-6-rasvahappojen löytämiseen myös muiden välttämättömien rasvahappojen, kuten omega-3-rasvahappojen, merkitykseen.

Linolihappoa pidettiin kuitenkin vasta viime aikoihin asti ainoana välttämättömänä rasvahappona, jota tarvitaan ravinnon kautta, ja se oli ainoa rasvahappo, joka oli lisättävä äidinmaidonkorvikkeisiin 1990-luvun puoliväliin asti.Tutkijat tunnistavat nyt kahden tyyppiset välttämättömät rasvahapot, joita elimistösi ei pysty syntetisoimaan: linolihappo ja alfalinoleenihappo.

Nykyään tutkijat oppivat edelleen monista tavoista, joilla välttämättömät rasvahapot, kuten omega-6, voivat vaikuttaa terveyteen, sekä rasvahappojen oikean tasapainon ylläpitämisen tärkeydestä tulehduksen torjumiseksi ja kroonisten sairauksien estämiseksi.

Omega-6 hyödyt – Riskit ja sivuvaikutukset

Valitettavasti tyypillinen amerikkalainen ruokavalio sisältää yleensä huomattavasti enemmän omega-6-rasvahappoja kuin omega-3-rasvahappoja, varsinkin koska omega-6 on monissa epäterveellisissä elintarvikkeissa, kuten salaattikastikkeissa, perunalastuissa, pizzassa, pastaruoissa ja jalostetuissa liha kuten makkara, muutamia mainitakseni.

Joten miksi omega 6 on huono, kun sitä kulutetaan suurina määrinä? Kasviöljyjen tai linolihappojen liiallinen kulutus voi edistää tulehdusta ja lisätä vakavien sairauksien, kuten sydänsairauksien, syövän, astman, niveltulehduksen ja masennuksen, riskiä, mikä on yksi syy, miksi sinun tulisi pitää saanti maltillisesti.

Toisaalta nämä rasvahapot ovat ehdottoman välttämättömiä yleisen terveyden ylläpitämiseksi, joten sinun ei pitäisi leikata niitä kokonaan ruokavaliosta. Tavoitteena on sen sijaan omega 3- ja omega 6 -ruokien tasapaino ruokavaliossasi ja välttää epäterveelliset omega-6-rasvahappojen lähteet, mukaan lukien jalostettu roska. Vaikka keskimääräinen länsimainen ruokavalio sisältää noin 15: 1 omega 6 vs. omega 3 -suhteen, ehdotetun suhteen tulisi olla lähempänä noin 2: 1 terveyden optimoimiseksi.

Ihmisten, joilla on erityisiä sairauksia, kuten ekseema, psoriaasi, niveltulehdus, diabetes tai rintojen arkuus, tulisi keskustella lääkäreiden kanssa ennen omega-6-lisäaineiden käyttöä. Sekä purasruohoöljy että ilta-esikkoöljy alentavat kohtauskynnystä, joten kouristuslääkkeitä tarvitsevien henkilöiden on oltava varovaisia ja keskusteltava siitä lääkärin kanssa.

Artikkeli lähde: https://draxe.com/nutrition/omega-6/

Muista myös lukea seuraava artikkeli

VIHREÄ TEE TERVEYS – MITKÄ OVAT VIHREÄN TEEN TERVEYSHYÖDYT?

One Reply to “Omega-6 hyödyt – Yllättäviä etuja ja oikea suhde Omega-3: een”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *