Spread the story

Appelsiini C-vitamiini – Terveysvaikutukset kehoon

Yksi appelsiini sisältää noin 80% päivittäisestä C-vitamiinin saannistasi. Immuunijärjestelmän toiminnan lisäksi tämä tärkeä ravintoaine auttaa tuottamaan kollageenia, vähentämään tulehdusta ja parantamaan kehon kykyä käyttää rasvaa polttoaineena sekä liikunnan aikana että levossa . Liian vähän veren C-vitamiinia on liitetty myös lisääntyneisiin kehon rasvan ja vyötärön mittauksiin.

C-vitamiini auttaa myös parantamaan raudan imeytymistä, mikä voi parantaa hapen saatavuutta ja vähentää väsymystä. Tämä on erityisen tärkeää premenopausaalisille naisille, jotka menettävät rautaa kuukautisten aikana, ja niille, jotka seuraavat kasvipohjaista ruokavaliota, koska rauta imeytyy vähemmän helposti kasvilähteistä. C-vitamiini toimii myös anti-aging antioksidanttina ja sitä tarvitaan DNA: n korjaamiseen ja serotoniinin tuotantoon. Jälkimmäinen auttaa edistämään onnellisuutta ja unta.

Appelsiini C-vitamiini – 7 vaikuttavaa tapaa millä C-vitamiini hyödyttää kehoasi

C-vitamiini on välttämätön vitamiini, eli kehosi ei voi tuottaa sitä. Silti sillä on monia rooleja ja se on yhdistetty vaikuttaviin terveysvaikutuksiin.

Se on vesiliukoinen ja löytyy monista hedelmistä ja vihanneksista, mukaan lukien appelsiinit, mansikat, kiivit, paprikat, parsakaali, lehtikaali ja pinaatti.

C-vitamiinin suositeltu päivittäinen saanti on 75 mg naisille ja 90 mg miehille.

Vaikka C-vitamiinin saanti on yleisesti suositeltavaa saada elintarvikkeista, monet ihmiset kääntyvät lisäravinteiden puoleen.

Tässä on 7 tieteellisesti todistettua hyötyä C-vitamiinilisän ottamisesta.

Appelsiini C-vitamiini – Voi vähentää kroonisen sairauden riskiä

C-vitamiini on voimakas antioksidantti, joka voi vahvistaa kehosi luonnollista puolustuskykyä.

Antioksidantit ovat molekyylejä, jotka lisäävät immuunijärjestelmää. He tekevät niin suojaamalla soluja haitallisilta molekyyleiltä, joita kutsutaan vapaiksi radikaaleiksi.

Kun vapaita radikaaleja kertyy, ne voivat edistää tilaa, joka tunnetaan nimellä oksidatiivinen stressi, joka on yhdistetty moniin kroonisiin sairauksiin.

Tutkimukset osoittavat, että enemmän C-vitamiinia nauttiminen voi lisätä veren antioksidanttitasoja jopa 30%. Tämä auttaa kehon luonnollista puolustuskykyä taistelemaan tulehdusta vastaan.

Voi auttaa hallitsemaan korkeaa verenpainetta

Noin kolmanneksella amerikkalaisista aikuisista on korkea verenpaine.

Korkea verenpaine asettaa sinut sydänsairauksien riskiin, joka on johtava kuolinsyy maailmanlaajuisesti.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että C-vitamiini voi auttaa alentamaan verenpainetta sekä korkean verenpaineen omaavilla että ilman niitä.

Eläintutkimuksessa havaittiin, että C-vitamiinilisän ottaminen auttoi rentouttamaan verisuonia, jotka kuljettavat verta sydämestä, mikä auttoi vähentämään verenpainetasoja.

Lisäksi 29 ihmisillä tehdyn tutkimuksen mukaan C-vitamiinilisän ottaminen alensi systolista verenpainetta (ylempi arvo) 3,8 mmHg ja diastolista verenpainetta (alempi arvo) 1,5 mmHg keskimäärin terveillä aikuisilla.

Aikuisilla, joilla on korkea verenpaine, C-vitamiinilisät alensivat systolista verenpainetta keskimäärin 4,9 mmHg ja diastolista verenpainetta 1,7 mmHg.

Vaikka nämä tulokset ovat lupaavia, ei ole selvää, ovatko vaikutukset verenpaineeseen pitkäaikaisia. Lisäksi korkean verenpaineen omaavien ei pitäisi luottaa yksin C-vitamiiniin hoidossa.

Appelsiini C-vitamiini
” Appelsiini C-vitamiini – Yksi tärkeimmistä syistä, miksi ihmiset käyttävät C-vitamiinilisää, on parantaa immuniteettiaan ”

Appelsiini C-vitamiini – Saattaa pienentää sydänsairauksien riskiä

Sydänsairaus on johtava kuolinsyy maailmanlaajuisesti.

Monet tekijät lisäävät sydänsairauksien riskiä, ​​mukaan lukien korkea verenpaine, korkea triglyseridi- tai LDL (huono) kolesterolitaso ja matala HDL (hyvä) kolesteroli.

C-vitamiini voi auttaa vähentämään näitä riskitekijöitä, jotka voivat vähentää sydänsairauksien riskiä.

Esimerkiksi yhdeksän tutkimuksen analyysi, johon osallistui 293 172 osallistujaa, havaitsi, että 10 vuoden jälkeen ihmisillä, jotka ottivat vähintään 700 mg C-vitamiinia päivittäin, oli 25% pienempi sydänsairauksien riski kuin niillä, jotka eivät ottaneet C-vitamiinilisää ( 10Luotettava lähde).

Mielenkiintoista on, että toisessa 15 tutkimuksen analyysissä todettiin, että C-vitamiinin kulutus elintarvikkeista – ei ravintolisistä – liittyi pienempään sydänsairauksien riskiin.

Tutkijat eivät kuitenkaan olleet varmoja siitä, noudattivatko C-vitamiinipitoisia ruokia myös terveellisempää elämäntapaa kuin lisäravinteet. Siksi on edelleen epäselvää, johtuivatko erot C-vitamiinista vai muista ruokavalion näkökohdista.

Toinen analyysi 13 tutkimuksesta tarkasteli vähintään 500 mg C-vitamiinin ottamisen päivittäisiä vaikutuksia sydänsairauksien riskitekijöihin, kuten veren kolesteroli- ja triglyseriditasot.

Analyysissä todettiin, että C-vitamiinilisän vähentäminen vähensi merkittävästi LDL (huonoa) kolesterolia noin 7,9 mg / dl ja veren triglyseridejä 20,1 mg / dL.

Lyhyesti sanottuna näyttää siltä, että vähintään 500 mg C-vitamiinin ottaminen tai nauttiminen päivittäin voi vähentää sydänsairauksien riskiä. Jos kuitenkin jo käytät runsaasti C-vitamiinia sisältävää ruokavaliota, lisäravinteet eivät välttämättä tarjoa muita sydänhyötyjä.

Voi vähentää veren virtsahappopitoisuutta ja auttaa estämään kihtihyökkäyksiä

Kihti on eräänlainen niveltulehdus, joka vaikuttaa noin 4 prosenttiin amerikkalaisista aikuisista.

Se on uskomattoman tuskallista ja siihen liittyy niveltulehdus, etenkin isojen varpaiden. Ihmiset, joilla on kihti, kokevat turvotusta ja äkillisiä, vakavia kipukohtauksia.

Kihtioireet ilmaantuvat, kun veressä on liikaa virtsahappoa. Virtsahappo on kehon tuottama jätetuote. Korkeilla tasoilla se voi kiteytyä ja kerääntyä niveliin.

Mielenkiintoista on, että useat tutkimukset ovat osoittaneet, että C-vitamiini voi auttaa vähentämään virtsahappoa veressä ja sen seurauksena suojaamaan kihti-iskuilta.

Esimerkiksi tutkimuksessa, johon osallistui 1387 miestä, havaittiin, että niillä, jotka kuluttivat eniten C-vitamiinia, oli huomattavasti alhaisempi virtsahappopitoisuus veressä kuin niillä, jotka kuluttivat vähiten.

Toisessa tutkimuksessa seurattiin 46994 terveellistä miestä 20 vuoden aikana sen selvittämiseksi, liittyikö C-vitamiinin saanti kihdin kehittymiseen. Se havaitsi, että ihmisillä, jotka ottivat C-vitamiinilisän, oli 44% pienempi kihti riski.

Lisäksi 13 tutkimuksen analyysissä havaittiin, että C-vitamiinilisän ottaminen 30 päivän aikana vähensi merkittävästi veren virtsahappoa verrattuna lumelääkkeeseen.

Vaikka C-vitamiinin saannin ja virtsahappopitoisuuden välillä näyttää olevan vahva yhteys, tarvitaan lisää tutkimuksia C-vitamiinin vaikutuksista kihti in.

Auttaa estämään raudan puutetta

Rauta on tärkeä ravintoaine, jolla on erilaisia ​​toimintoja kehossa. Se on välttämätöntä punasolujen muodostamiseksi ja hapen kuljettamiseksi koko kehoon.

C-vitamiinilisät voivat auttaa parantamaan raudan imeytymistä ruokavaliosta. C-vitamiini auttaa muuntamaan huonosti imeytyvää rautaa, kuten kasvipohjaisia ​​rautalähteitä, helpommin imeytyvään muotoon.

Tämä on erityisen hyödyllistä ihmisille, jotka noudattavat lihattomaa ruokavaliota, koska liha on tärkeä raudan lähde.

Itse asiassa yksinkertaisesti 100 mg C-vitamiinin nauttiminen voi parantaa raudan imeytymistä 67%.

Tämän seurauksena C-vitamiini voi auttaa vähentämään anemian riskiä ihmisillä, joilla on taipumusta raudan puutteeseen.

Yhdessä tutkimuksessa 65: lle lapselle, joilla oli lievä raudanpuuteanemia, annettiin C-vitamiinilisää. Tutkijat havaitsivat, että lisäosa yksin auttoi hallitsemaan anemiaansa.

Jos sinulla on matala rautapitoisuus, enemmän C-vitamiinipitoisia elintarvikkeita tai C-vitamiinilisän käyttö voi auttaa parantamaan veren rautapitoisuutta.

Lisää koskemattomuutta

Yksi tärkeimmistä syistä, miksi ihmiset käyttävät C-vitamiinilisää, on parantaa immuniteettiaan, koska C-vitamiini on mukana monissa immuunijärjestelmän osissa.

Ensinnäkin C-vitamiini auttaa kannustamaan lymfosyytteinä ja fagosyytteinä tunnettujen valkosolujen tuotantoa, jotka auttavat suojaamaan kehoa infektioita vastaan.

Toiseksi C-vitamiini auttaa näitä valkosoluja toimimaan tehokkaammin samalla kun se suojaa niitä mahdollisesti haitallisten molekyylien, kuten vapaiden radikaalien, aiheuttamilta vaurioilta.

Kolmanneksi, C-vitamiini on olennainen osa ihon puolustusjärjestelmää. Se kulkeutuu aktiivisesti ihoon, missä se voi toimia antioksidanttina ja auttaa vahvistamaan ihon esteitä.

Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että C-vitamiinin ottaminen voi lyhentää haavan paranemisaikaa.

Lisäksi alhainen C-vitamiinipitoisuus on yhdistetty huonoon terveydentilaan.

Esimerkiksi ihmisillä, joilla on keuhkokuume, on yleensä alhaisempi C-vitamiinipitoisuus, ja C-vitamiinilisien on osoitettu lyhentävän toipumisaikaa.

Suojaa muistia ja ajattelua ikääntyessäsi

Dementia on laaja termi, jota käytetään kuvaamaan huonon ajattelun ja muistin oireita.

Se vaikuttaa yli 35 miljoonaan ihmiseen maailmanlaajuisesti ja tyypillisesti ikääntyneiden aikuisten keskuudessa.

Tutkimukset viittaavat siihen, että oksidatiivinen stressi ja tulehdus aivojen, selkärangan ja hermojen lähellä (tunnetaan kokonaisuudessaan keskushermostona) voivat lisätä dementian riskiä.

C-vitamiini on vahva antioksidantti. Tämän vitamiinin matala taso on liitetty heikentyneeseen kykyyn ajatella ja muista.

Lisäksi useat tutkimukset ovat osoittaneet, että dementiaa sairastavilla ihmisillä saattaa olla alhaisempi C-vitamiinipitoisuus veressä.

Lisäksi suurella C-vitamiinin saannilla ravinnosta tai lisäravinteista on osoitettu olevan suojaava vaikutus ajatteluun ja muistiin ikääntyessäsi.

C-vitamiinilisät voivat auttaa dementian kaltaisissa olosuhteissa, jos et saa tarpeeksi C-vitamiinia ruokavaliosta. C-vitamiinilisäaineiden vaikutusten hermoston terveyteen ymmärtämiseksi tarvitaan kuitenkin lisää ihmiskokeita.

Todistamattomat väitteet C-vitamiinista

Vaikka C-vitamiinilla on monia tieteellisesti todistettuja etuja, sillä on myös monia perusteettomia väitteitä, joita tukevat joko heikot todisteet tai ei todisteita lainkaan.

Tässä on joitain todistamattomia väitteitä C-vitamiinista:

Estää flunssan. Vaikka C-vitamiini näyttää vähentävän vilustumisen vakavuutta ja toipumisaikaa 8% aikuisilla ja 14% lapsilla, se ei estä heitä.
Vähentää syöpäriskiä. Kourallinen tutkimuksia on liittänyt C-vitamiinin saannin pienempään useiden syöpien riskiin. Useimmat tutkimukset ovat kuitenkin havainneet, että C-vitamiini ei vaikuta syövän kehittymisen riskiin.
Suojaa silmäsairauksilta. C-vitamiini on yhdistetty vähentyneisiin silmäsairauksiin, kuten kaihi ja ikään liittyvä silmänpohjan rappeuma. C-vitamiinilisillä ei kuitenkaan ole vaikutusta tai ne voivat jopa aiheuttaa haittaa.
Voi hoitaa lyijymyrkyllisyyttä. Vaikka ihmisillä, joilla on lyijymyrkyllisyyttä, näyttää olevan alhainen C-vitamiinipitoisuus, ihmisillä tehdyistä tutkimuksista ei ole vahvaa näyttöä siitä, että C-vitamiini voisi hoitaa lyijymyrkyllisyyttä.

Appelsiini, raaka ravitsemustiedot ja analyysi annosta kohti: 100g

Ravitsemustiedot nutritionvalue.org

Vitamiinit
Ravinteet AnnosVrk
Koliini8.4 mg
Folaatti, DFE30.00 mcg8 %
Folaatti, ruoka30.00 mcg
Foolihappo0.00 mcg
Niasiini0.282 mg2 %
Riboflaviini0.040 mg3 %
Tiamiini0.087 mg7 %
A-vitamiini, RAE11.00 mcg
Karoteeni, alfa11.00 mcg
Karoteeni, beeta71.00 mcg
Kryptoksantiini, beeta116.00 mcg
Luteiini + zeaksantiini129.00 mcg
Lykopeeni0.00 mcg
B12-vitamiini0.00 mcg0 %
Lisätty B12-vitamiinia0.00 mcg
B6-vitamiini0.060 mg5 %
C-vitamiini53.2 mg59 %
D-vitamiini0.00 mcg0 %
E-vitamiini (alfatokoferoli)0.18 mg1 %
 E-vitamiini, lisätty0.00 mg
Tokoferoli, alfa0.18 mg
K-vitamiini0.0 mcg0 %

Artikkeli lähde: https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-benefits#The-bottom-line

Muista myös lukea seuraava artikkeli

SUPERRUOKA – 20 PARASTA SUPERRUOKAA RUOKAVALIOON

One Reply to “Appelsiini C-vitamiini – Mitkä ovat Terveysvaikutukset?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *