Spread the story

Vihreä tee terveys – Kiinasta ja Intiasta kotoisin olevaa vihreää teetä on kulutettu ja ylistetty terveysvaikutustensa vuoksi vuosisatojen ajan maailmanlaajuisesti, mutta se on saanut vasta viime aikoina suosiota Yhdysvalloissa.

Tee on veden jälkeen maailman eniten kulutettu juoma. Kuitenkin 78 prosenttia maailmanlaajuisesti kulutetusta teestä on mustaa ja vain noin 20 prosenttia vihreää.

Kaikentyyppiset teet, paitsi yrttitee, valmistetaan Camellia sinensis -pensan kuivatuista lehdistä. Lehtien hapettumistaso määrää teetyypin.

Vihreä tee on valmistettu hapettumattomista lehdistä ja se on vähemmän käsiteltyjä teetyyppejä. Siksi se sisältää eniten antioksidantteja ja hyödyllisiä polyfenoleja.

Nopeat tiedot vihreästä teestä

Tässä on joitain vihreän teen avainkohtia. Lisätietoja ja tukitiedot ovat pääartikkelissa.

vihreää teetä on käytetty perinteisessä intialaisessa ja kiinalaisessa lääketieteessä
vihreää teetä on saatavilla monenlaisia
vihreä tee voi auttaa estämään erilaisia sairauksia, mukaan lukien syöpä
tarvitaan lisää tutkimusta todistamaan monet vihreää teetä ympäröivät terveysväitteet.

Vihreä tee terveys – Vihreän teen terveyshyödyt

Alla on lueteltu vihreän teen mahdolliset terveysvaikutukset. Vihreää teetä käytettiin perinteisessä kiinalaisessa ja intialaisessa lääketieteessä verenvuodon hallitsemiseksi ja haavojen parantamiseksi, ruoansulatuksen helpottamiseksi, sydämen ja mielenterveyden parantamiseksi sekä ruumiinlämpötilan säätämiseksi.

Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että vihreällä teellä voi olla positiivisia vaikutuksia kaikkeen painonpudotuksesta maksan häiriöihin, tyypin 2 diabetekseen ja Alzheimerin tautiin.

On tärkeää huomata, että tarvitaan lisää todisteita, ennen kuin nämä mahdolliset terveyshyötysuhteet osoitetaan lopullisiksi:

Vihreä tee ja syövän ehkäisy

Kansallisen syöpäinstituutin mukaan teessä olevien polyfenolien on osoitettu vähentävän kasvaimen kasvua laboratorio- ja eläinkokeissa ja voivat suojata ultraviolettisäteilyn UVB-säteilyn aiheuttamilta vaurioilta.

Maissa, joissa vihreän teen kulutus on suuri, syöpätasot ovat yleensä pienemmät, mutta on mahdotonta tietää varmasti, estääkö vihreää teetä syöpää näissä väestöryhmissä vai muita elämäntapatekijöitä.

Jotkut tutkimukset ovat myös osoittaneet vihreän teen positiiviset vaikutukset seuraaviin syöpätyyppeihin:

 • rinta
 • virtsarakko
 • munasarja
 • paksusuolen (suolisto)
 • ruokatorven (kurkun)
 • keuhkoihin
 • eturauhanen
 • iho
 • vatsa

Tutkijat uskovat, että teessä oleva korkea polyfenolitaso auttaa tappamaan syöpäsoluja ja estämään niiden kasvua. Kuitenkin tarkkoja mekanismeja, joilla tee on vuorovaikutuksessa syöpäsolujen kanssa, ei tunneta.

Muissa tutkimuksissa ei kuitenkaan ole havaittu, että tee voi vähentää syöpäriskiä. Syövän ennaltaehkäiseviin vaikutuksiin vaadittava teemäärä vaihtelee myös tutkimuksissa – 2-10 kuppia päivässä.

Vuonna 2005 Elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) totesi, että “ei ole uskottavaa näyttöä vihreän teen kulutukseen liittyvien pätevien terveysväitteiden tueksi ja mahalaukun, keuhkojen, paksusuolen / peräsuolen, ruokatorven, haiman, munasarjojen ja yhdistettyjen syöpien riskin pienentämiseksi. . ”

Vihreän teen sydänedut

Journal of the American Medical Association -lehdessä julkaistussa vuonna 2006 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että vihreän teen kulutukseen liittyy kuolleisuuden väheneminen kaikista syistä, mukaan lukien sydän- ja verisuonitaudit.

Tutkimus seurasi yli 40 000 japanilaista 40–79-vuotiasta osallistujaa 11 vuoden ajan vuodesta 1994 lähtien.

Osallistujilla, jotka joivat vähintään 5 kupillista vihreää teetä päivässä, oli huomattavasti pienempi riski kuolla (erityisesti sydän- ja verisuonitauteihin) kuin niillä, jotka joivat vähemmän kuin yhden kupin teetä päivässä.

Vihreää teetä ja alentaa kolesterolia

Vuonna 2011 julkaistujen tutkimusten analyysi osoitti, että vihreän teen nauttiminen joko juomana tai kapselimuodossa liittyi merkittävään mutta vaatimattomaan kokonais- ja LDL- tai “huonon” kolesterolin laskuun.

Aivohalvausriski ja vihreä tee

Vihreän teen tai kahvin säännöllinen juominen liittyy vähentyneeseen aivohalvausriskiin Stroke: Journal of the American Heart Association -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan.

Tutkimuksen johtava kirjoittaja, tohtori Yoshihiro Kokubo sanoi: “Tämä on ensimmäinen laajamittainen tutkimus, jossa tutkitaan vihreän teen ja kahvin yhteisvaikutuksia aivohalvausriskeihin. Voit tehdä pienen mutta myönteisen elämäntavan muutoksen vähentääksesi aivohalvausriskiä lisäämällä päivittäistä vihreää teetä ruokavaliosi. “

Vihreä tee tyypin 2 diabetekselle

Vihreän teen ja diabeteksen suhdetta koskevat tutkimukset ovat olleet epäjohdonmukaisia. Jotkut ovat osoittaneet pienemmän riskin tyypin 2 diabeteksen kehittymiselle vihreää teetä nauttiville kuin niille, jotka eivät kuluttaneet teetä, kun taas toiset tutkimukset eivät ole havainneet mitään yhteyttä teen kulutukseen ja diabetekseen.

Vihreä tee ja laihtuminen

Vihreä tee voi edistää pientä, ei-merkittävää painonpudotusta ylipainoisilla ja liikalihavilla aikuisilla; Kuitenkin, koska painonpudotus tutkimuksissa oli niin vähäistä, on epätodennäköistä, että vihreä tee olisi kliinisesti tärkeä laihtuminen.

Vihreä tee ja tulehdukselliset ihosairaudet

Vuonna 2007 tehdyssä tutkimuksessa pääteltiin, että vihreällä teellä voi olla lupauksia uudena hoitona ihosairauksiin, kuten psoriaasiin ja hilseen. Tutkijat tutkivat tulehduksellisten ihosairauksien eläinmallia, jolle on usein tunnusomaista ihosolujen tulehduksen ja ylituotannon aiheuttamat kuivan, punaisen, hilseilevän ihon läiskät. Vihreällä teellä hoidetut osoittivat ihosolujen hitaampaa kasvua ja geenin läsnäoloa, joka säätelee solujen elinkaarta.

vihreä tee terveys
” Vihreä tee terveys – Vihreän teen lisäravinteet sisältävät runsaasti vaikuttavia aineita, ”

Työmuisti ja vihreän teen vaikutukset

Psychopharmacology-lehdessä julkaistu tutkimus viittaa siihen, että vihreä tee voi parantaa aivojemme kognitiivisia toimintoja, erityisesti työmuistia.

Tutkimusryhmän mukaan havainnot viittaavat siihen, että vihreä tee voi olla lupaava neuropsykiatrisiin häiriöihin, kuten dementiaan, liittyvien kognitiivisten häiriöiden hoidossa.

Vihreää teetä ja Alzheimerin tautia

Vuonna 2011 julkaistussa tutkimuksessa tutkijat testasivat vihreän teen komponentin, CAGTE: n (tai “kaksoispisteestä saatavan vihreän teen uutteen”) vaikutuksen pilkkomisen jälkeen saadakseen selville, kuinka se vaikutti Alzheimerin taudin avainproteiiniin.

Alzheimer’s Society kommentoi, että “tämä tutkimus lisää aiempia tutkimuksia, joiden mukaan vihreä tee voi auttaa vähentämään Alzheimerin taudin riskiä. Tutkijat käyttivät kuitenkin paljon suurempaa annosta aktiivista vihreää teekemikaalia kuin mitä koskaan löydettäisiin ihmiskehosta. Lisätutkimuksia tarvitaan, jotta voidaan selvittää, suojaako vihreää teetä paljon pienemmällä annoksella, ja ymmärtää mekanismi. “

Muut tutkimukset ovat havainneet, että vihreästä teestä voi olla apua hammasonteloiden, stressin, kroonisen väsymyksen estämisessä, ihosairauksien hoidossa ja niveltulehduksen parantamisessa vähentämällä tulehdusta.

Näiden teorioiden vahvistamiseksi tarvitaan lisätutkimuksia.

Tee, vihreä, lehti, kuuma ravintotiedot ja analyysi annosta kohti: 100g

Ravinnetiedot nutritionvalue.org

Vitamiinit
Ravintoaineet AnnosVrk
Koliini0.0 mg
Folaatti, DFE0.00 mcg0 %
Folaatti, ruoka0.00 mcg
Foolihappo0.00 mcg
Niasiini0.030 mg0 %
Riboflaviini0.058 mg4 %
Tiamiini0.007 mg1 %
A-vitamiini, RAE0.00 mcg
Karoteeni, alfa0.00 mcg
Karoteeni, beeta0.00 mcg
Kryptoksantiini, beeta0.00 mcg
Luteiini + zeaksantiini0.00 mcg
Lykopeeni0.00 mcg
B12-vitamiini0.00 mcg0 %
Lisätty B12-vitamiinia0.00 mcg
B6-vitamiini0.005 mg0 %
Vitamiini C0.0 mg0 %
Vitamiini D0.00 mcg0 %
E-vitamiini (alfatokoferoli)0.00 mg0 %
E-vitamiini, lisätty0.00 mg
Tokoferoli, alfa0.00 mg
K-vitamiini0.0 mcg0 %
Mineraalit
Ravintoaineet AnnosVrk
Kalsium, Ca0.00 mg0 %
Kupari, Cu0.004 mg0 %
Rauta, Fe0.02 mg0 %
Magnesium, Mg1.00 mg0 %
Fosfori, P0.00 mg0 %
Kalium, K.8.00 mg0 %
Seleeni, Se0.0 mcg0 %
Natrium, Na1.00 mg0 %
Sinkki, Zn0.01 mg0 %

Vihreän teen ravitsemuksellinen jakautuminen

Makeuttamaton keitetty vihreä tee on nolla kalori juoma. Kuppi teetä sisältävä kofeiini voi vaihdella infuusioajan pituuden ja infusoidun teen määrän mukaan. Yleensä vihreä tee sisältää suhteellisen pienen määrän kofeiinia (noin 20-45 milligrammaa per 8 unssikuppi) verrattuna mustaan teeseen, joka sisältää noin 50 milligrammaa ja kahvia 95 milligrammaa kuppia kohti.

Vihreää teetä pidetään yhtenä maailman terveellisimmistä juomista, ja se sisältää yhden teiden suurimmista määristä antioksidantteja. Luonnolliset kemikaalit, joita kutsutaan polyfenoleiksi teessä, uskotaan tarjoavan tulehdusta ja syöpää estäviä vaikutuksia. Vihreä tee on noin 20-45 prosenttia polyfenoleja painosta, josta 60-80 prosenttia on katekiineja, kuten EGCG. Katekiinit ovat antioksidantteja, joiden sanotaan auttavan estämään soluvaurioita.

Vihreän teen tyypit

Vihreää teetä on saatavana monenlaisina, mukaan lukien:

 • pullotettu ja makeutettu sokerilla tai keinotekoisella makeutusaineella
 • yksittäisissä teepusseissa
 • kuin irtolehtinen
 • pikajauheena
 • vihreän teen lisäravinteet, joita myydään kapseleina tai nestemäisinä uutteina

American Chemical Societyn vuonna 2010 esittämän tutkimuksen mukaan pullotetut teet eivät vastaa keitettyjä teetä, koska jotkut 16 unssin pullotetut teet voivat sisältää vähemmän polyfenoleja kuin yksi kuppi haudutettua teetä.

Vihreä tee terveys – Vihreän teen haittavaikutukset ja riskit

Aikuisten vihreän teen juomisessa ei ole juurikaan tunnettuja haittavaikutuksia tai vasta-aiheita. Seuraavat riskit tai komplikaatiot on kuitenkin tehtävä selväksi:

 • Kofeiiniherkkyys – niillä, joilla on vaikea kofeiiniherkkyys, voi esiintyä unettomuutta, ahdistusta, ärtyneisyyttä, pahoinvointia tai vatsavaivoja.
 • Verenohennuslääkkeet – verenohennuslääkkeitä (antikoagulantteja), kuten Coumadin / varfariini, tulisi juoda vihreää teetä varoen sen K-vitamiinipitoisuuden vuoksi. On myös suositeltavaa välttää vihreää teetä ja aspiriinia, koska ne molemmat heikentävät verihiutaleiden hyytymistä.
 • Muut piristeet – jos sitä käytetään piristeiden kanssa, vihreä tee voi lisätä verenpainetta ja sykettä.

Vihreän teen lisäravinteet sisältävät runsaasti vaikuttavia aineita, jotka voivat laukaista haittavaikutuksia ja olla vuorovaikutuksessa muiden yrttien, lisäravinteiden tai lääkkeiden kanssa.

FDA ei säätä vihreän teen lisäravinteita, ja se voi sisältää myös muita terveydelle vaarallisia tai todistamattomia terveyshyötyjä. Tarkista aina lääkäriltä ennen minkään yrtti- tai täydennysohjelman aloittamista.

Erityisesti raskaana olevat tai imettävät naiset, ne, joilla on sydänvaivoja tai korkea verenpaine, munuais- tai maksaongelmia, mahahaava tai ahdistuneisuushäiriöt, eivät saa käyttää vihreää teetä täydentäviä aineita tai uutteita.

Artikkeli lähde: https://www.medicalnewstoday.com/articles/269538#side_effects_and_risks

Muista myös lukea seuraava artikkeli

KANANMUNA KOLESTEROLI – MUNAT JA KOLESTEROLI – KUINKA MONTA MUNAA VOIT SYÖDÄ TURVALLISESTI?

One Reply to “Vihreä tee terveys – Mitkä ovat vihreän teen terveyshyödyt?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *