Spread the story

D-vitamiini terveys – D-vitamiini – lempinimeltään “auringonpaistevitamiini”, koska se kykenee imeytymään elimistöön auringonvalon kautta – on tärkeä toimija ihmiskehon terveydessä. Sen päätehtävä on kansallisten terveyslaitosten ravintolisätoimiston mukaan edistää kalsiumin imeytymistä, mikä tekee siitä luun kasvun ja luun uudistumisen (kun kypsä luukudos poistetaan ja uusi luukudos muodostuu). Tästä johtuen D-vitamiinin puute voi johtaa ohuisiin, hauraisiin tai epämuodostuneisiin luihin. Mutta D-vitamiinilla on myös joukko muita etuja, jotka vaihtelevat sekä fyysisen että henkisen terveyden kannalta myönteisistä ominaisuuksista. Tässä on yhdeksän D-vitamiinihyötyä, joista sinun on tiedettävä – mukaan lukien tapoja saada enemmän vitamiinia päivittäisessä ruokavaliossa.

D-vitamiini terveys – D-vitamiini vahvistaa luita

D-vitamiini on kuuluisa luiden muodostumisesta ja lujuudesta. “D-vitamiini edistää kalsiumin imeytymistä suolistasi, mikä lopulta mahdollistaa luiden normaalin mineralisoitumisen”, Jackie Newgent, RDN, kulinaarinen ravitsemusterapeutti ja The Clean & Simple Diabetes Cookbookin kirjoittaja, kertoo Healthille. Pohjimmiltaan luustasi hyötyvä kalsium ei pystyisi tekemään työtä ilman D-vitamiinia. “Tarvitset D-vitamiinia luun kasvuun – ja estämään luiden haurastumista”. Yhdessä kalsiumin kanssa se voi auttaa estämään osteoporoosia, sairautta, joka tarkoittaa, että luun tiheys ja laatu vähenevät, hän lisää.

D-vitamiini terveys – D-vitamiini voi auttaa vahvistamaan lihaksia

D-vitamiini vaikuttaa luunmuodostuskykynsä lisäksi myös lihasten vahvistamiseen. “D-vitamiinin puute elimistössä voi lisätä heikkojen lihasten riskiä, mikä puolestaan lisää putoamisriskiä”, Lana Nasrallah, MPH, RD, UNC Healthin kliininen ravitsemusterapeutti, kertoo Healthille. Tämä on erityisen tärkeää vanhuksille. “D-vitamiini voi auttaa lisäämään lihasvoimaa ja estämään putoamisen, mikä on yleinen ongelma, joka johtaa huomattavaan vammaisuuteen ja kuolemaan vanhemmilla aikuisilla.”

D-vitamiini voi tukea immuunijärjestelmää ja torjua tulehdusta

Tohtori Nasrallah lisää, että D-vitamiini voi myös auttaa rakentamaan immuniteettia. “Se voi tukea immuunijärjestelmää torjumalla haitallisia bakteereja ja viruksia”, hän sanoo. Itse asiassa tästä roolista infektioiden ehkäisemisessä on tullut kriittinen huolenaihe COVID-19-pandemian aikana, kun tutkijat ovat kiinnostuneita sen mahdollisesta roolista infektiotuloksissa. “Erityistä mielenkiintoa on sen rooliin virusinfektioissa, kuten influenssa ja koronavirus,” Barry Boyd, MD, RDN, Yale Medicinein hematologi, onkologi ja ravitsemusterapeutti, kertoo Healthille. Hän viittaa vuoden 2017 BMJ-analyysiin, joka sisälsi 25 satunnaistettua kontrollitutkimusta, joissa verrattiin D-vitamiinilisäaineita plaseboihin, ja todettiin, että D-vitamiini vähensi akuutin hengitystieinfektion riskiä joko päivittäisellä tai viikoittaisella D-vitamiinilisällä, etenkin henkilöillä, joilla oli siitä puutetta. “Tutkimukset osoittavat, että korkeat leveysasteet ja talvikausi ovat riskitekijöitä sekä matalalle D-vitamiinille, lisääntyneelle influenssalle ja muille hengitystiesairauksille että haitallisille seurauksille”, hän sanoo. “Näemme nyt samanlaisen mallin korkeammilla kuolleisuusasteilla COVID-19-infektioissa”, vaikka vielä on tehtävä enemmän tutkimuksia sen selvittämiseksi, onko yhteys syy-vai vain korrelaatio.

D-vitamiini terveys
” D-vitamiinista voi olla hyötyä sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabeteksen estämisessä..”

D-vitamiini voi auttaa vahvistamaan suun terveyttä

Koska D-vitamiini auttaa kehoamme imemään kalsiumia, sillä on ratkaiseva rooli suun terveyden tukemisessa, mikä vähentää hampaiden rappeutumisen ja ikenetaudin riskiä. Vuonna 2011 julkaistussa The Journal of Tennessee Dental Association -lehdessä todetaan, että vaikka tutkimus on vähäistä, on olemassa “uusi hypoteesi”, jonka mukaan vitamiini on hyödyllinen suun terveydelle johtuen sen vaikutuksesta luun aineenvaihduntaan ja “sen kyvystä toimia anti-anti-vasta-aineena. – tulehduksellinen aine ja stimuloi antimikrobisten peptidien tuotantoa. “

D-vitamiini terveys – D-vitamiini voi auttaa estämään tyypin 1 ja 2 diabetesta

Vaikka tutkimukset eivät ole ratkaisevia, D-vitamiinista voi olla hyötyä sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabeteksen estämisessä, Newgent sanoo. Eräässä tällaisessa tutkimuksessa, joka julkaistiin vuonna 2006 Diabetes Care -lehdessä, todettiin, että vaikka D-vitamiini ei yksinään vähentänyt tehokkaasti riskiä verensokerin ylimäärästä, päivittäinen saanti> 1200 mg kalsiumia ja> 800 IU vitamiinia D voi tehokkaasti vähentää tyypin 2 diabeteksen riskiä.

D-vitamiini voi auttaa verenpainetaudin hoidossa

Current Protein & Peptide Science -lehdessä julkaistun vuoden 2019 katsauksen mukaan D-vitamiinilla voi olla merkitystä korkean verenpaineen hoidossa – yksi sydän- ja verisuonitautien markkereista – kertoo Newgent. Katsauksen kirjoittajien mukaan “jopa lyhytaikainen D-vitamiinin puute voi suoraan nostaa verenpainetta [verenpainetta] ja edistää kohde-elinvaurioita”. Tutkijat jatkoivat, että “D-vitamiinin ja verenpainetaudin korkean korrelaation vuoksi D-vitamiinin täydennyshoito voi olla uusi oivallus verenpainetaudin hoidossa”.

D-vitamiini voi auttaa laihtua

Tohtori Boyd huomauttaa, että liikalihavuus on tunnettu riskitekijä alhaiselle D-vitamiinipitoisuudelle – mikä tarkoittaa, että enemmän D-vitamiinia voi auttaa painonpudotuksessa. Eräässä British Journal of Nutrition -lehdessä vuonna 2009 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että ylipainoisilla tai liikalihavilla naisilla, joilla oli alhainen kalsiumpitoisuus, D-vitamiinin kanssa yhdistetyn päivittäisen kalsiumannoksen ottaneet potilaat irtoivat kiloja paremmin kuin lumelääkettä saaneet. Yhdistelmän ”ruokahalua vähentävä vaikutus”.

D-vitamiini voi auttaa taistelemaan masennuksesta

Aurinko voi kirkastaa mielialaasi, ja niin voi myös D-vitamiini. Vuonna 2017 julkaistun Neuropsychology-lehden katsausartikkelin mukaan tutkijat havaitsivat “merkittävän suhteen masennuksen ja D-vitamiinin puutteen välillä”. Vaikka he tunnustivat, että lisätutkimuksia tarvitaan sen tarkan toiminnan määrittämiseksi – kuten jos matala D-vitamiinipitoisuus on masennuksen syy tai seuraus – kirjoittajat suosittelevat “D-vitamiinin puutoksen seulomista ja hoitoa masennuksessa oleville potilaille” ja huomauttavat, että se on “helppo, kustannustehokas ja voi parantaa masennuksen lopputulosta”.

D-vitamiini voi auttaa vähentämään tiettyjen syöpien riskiä.

D-vitamiini terveys – Tohtori Boyd viittaa useisiin tutkimuksiin – joista useimpiin viitataan National Cancer Institute (NCI) -sivustolla – jotka tarjoavat joitain todisteita siitä, että D-vitamiinilla voi olla syöpää torjuvia voimia. “Todisteet lisääntyvät siitä, että D-vitamiinin lisäys voi parantaa syöpätuloksia”, hän selittää. Syövät, joista on eniten tietoa ihmisistä, ovat kolorektaalinen, rinta-, eturauhas- ja haimasyöpä.

NCI kutsuu erityisesti muutamia syitä, miksi tutkijat ovat kiinnostuneita D-vitamiinin ja alennetun syöpäriskin välisestä yhteydestä. Organisaatio huomauttaa, että jotkut tutkimukset osoittavat, että tiettyjen syöpien esiintyvyys ja kuolemantapaukset olivat matalampia eteläisillä leveysasteilla, joissa auringonvalolle altistuminen on suhteellisen korkeaa, kuin pohjoisilla leveysasteilla asuvilla, vaikka lisätutkimuksia on tehtävä löytää erityinen syy- tai korrelaatioyhteys suuremman auringonvalon ja pienemmän syöpäriskin välillä. Lisää kokeellisia todisteita NCI: n mukaan osoittaa, että syöpäsoluilla ja hiirten kasvaimilla, D-vitamiinilla on havaittu olevan useita toimintoja, jotka saattavat hidastaa tai estää syöpäsolujen ja kasvainten kehittymistä hiirissä, mukaan lukien solujen erilaistumisen edistäminen, syövän vähentäminen solukasvu, stimuloi solukuolemaa (apoptoosi) ja vähentää kasvaimen verisuonten muodostumista (angiogeneesi).

Suositun maidon ravitsemustiedot ja analyysi annosta kohti: 100g

Ravitsemustiedot nutritionvalue.org

Vitamiinit
Ravinteet AnnosVrk
Koliini17.9 mg
Folaatti, DFE1.00 mcg0 %
Folaatti, ruoka1.00 mcg
Foolihappo0.00 mcg
Niasiini0.110 mg1 %
Riboflaviini0.137 mg11 %
Tiamiini0.057 mg5 %
A-vitamiini, RAE59.00 mcg
Karoteeni, alfa0.00 mcg
Karoteeni, beeta4.00 mcg
Kryptoksantiini, beeta0.00 mcg
Luteiini + zeaksantiini0.00 mcg
Lykopeeni0.00 mcg
B12-vitamiini0.56 mcg23 %
Lisätty B12-vitamiinia0.00 mcg
B6-vitamiini0.060 mg5 %
C-vitamiini0.1 mg0 %
D-vitamiini1.10 mcg6 %
E-vitamiini (alfatokoferoli)0.03 mg0 %
E-vitamiini, lisätty0.00 mg
Tokoferoli, alfa0.03 mg
K-vitamiini0.2 mcg0 %
Mineraalit
Ravinteet AnnosVrk
Kalsium, Ca126.00 mg10 %
Kupari, Cu0.001 mg0 %
Rauta, Fe0.00 mg0 %
Magnesium, Mg12.00 mg3 %
Fosfori, P103.00 mg15 %
Kalium, K.157.00 mg3 %
Seleeni, Se1.9 mcg3 %
Natrium, Na39.00 mg2 %
Sinkki, Zn0.42 mg4 %

Artikkeli lähde: https://www.health.com/nutrition/vitamins-supplements/vitamin-d-benefits

Muista myös lukea seuraava artikkeli

Superruoka – Olet todennäköisesti kuullut termin “superruoka” kertoo melko vähän ja olet todennäköisesti kuullut kaikista näiden ravintoaineiden sisältävien ravintolisien tarjoamista eduista. Mutta mitkä ovat superruokia?

One Reply to “D-vitamiini terveys – 9 D-vitamiinin etua, jotka sinun tulisi tietää – ja miten saada enemmän ruokavaliossasi”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *