Spread the story

Rooibos terveys – Rooibos (lausutaan ROY-boss) tee on punainen yrttitee, joka tulee Etelä-Afrikasta kotoisin olevan kasvin, Aspalathus linearis -pensan fermentoiduista lehdistä.

Monet ihmiset nauttivat siitä vaihtoehtona vihreälle tai mustalle teelle. Käymätöntä vihreää rooibos-teetä on myös saatavilla.

Rooibos-teellä on makea, herkkä ja maanläheinen maku. Se sisältää useita antioksidantteja, jotka voivat auttaa selittämään joitain teen terveydellisiä hyötyjä.

Tässä artikkelissa luetellaan rooibos-teen mahdolliset terveysvaikutukset. Käsittelemme myös kuinka jokainen kuppi valmistetaan ja maustetaan.

Rooibos terveys – 7 potentiaalista terveysvaikutusta

Rooibos-teen vaikutusten tutkimus on rajallista. Nykyisten tutkimusten perusteella terveysvaikutukset voivat kuitenkin sisältää:

Kofeiiniton

Rooibos-teessä ei ole kofeiinia, mikä voi tehdä siitä hyvän vaihtoehdon raskaana oleville, lapsille ja kofeiinille herkille.

Vaikka kofeiinilla voi olla joitain terveysvaikutuksia, kaikki eivät voi kuluttaa kofeiinia turvallisesti. Se voi häiritä unta, pahentaa ahdistusta ja aiheuttaa fyysisiä vaikutuksia, kuten tärinää ja sydämentykytystä.

Kofeiinia on mustassa teessä, vihreässä teessä ja kahvissa. Rooibos-tee on hyvä vaihtoehto ihmisille, jotka haluavat vähentää kofeiinin saantia tai välttää sitä kokonaan.

Vähän tanniineja

Punainen rooibos tee sisältää hyvin vähän tanniineja. Tanniinit ovat luonnossa esiintyviä yhdisteitä, joita esiintyy monissa kasvisruokissa, mukaan lukien musta tee, vihreä tee ja punaviini.

Rooibos terveys
” Rooibos terveys – Antioksidantit ovat tärkeitä terveelle sydämelle ”

Tanniinit häiritsevät kehon raudan imeytymistä, erityisesti ei-hemirautaa, joka on kasvipohjaisten elintarvikkeiden muoto.

Vuoden 2013 tutkimuksen tulosten mukaan kuuden kupin rooibos-teetä juominen päivittäin 6 viikon ajan ei vaikuttanut negatiivisesti osallistujien rautatilaan.

Muuta kofeiinittomasta teestä

Teenvalmistajat väittävät, että kofeiinittoman teen on lain mukaan oltava alle 2,5% alkuperäisestä kofeiinista. Ilmeisesti tämä on keskimäärin noin 2 mg kofeiinia kuppia kohti, joskus enemmän.

Kuitenkin, jos kehosi on erityisen herkkä kofeiinille, saatat huomata, että tämäkin on liikaa, koska kofeiini kiinnittyy, jos juot enemmän kuin yhden kupin päivässä. Joten tässä tapauksessa se ei todennäköisesti ole niin hyvä sinulle ja saattaa olla parempi pitää kiinni yrtti- tai hedelmäinfuusioista.

– Kuinka kofeiiniton tee tehdään?


Valmistajasta riippuen tee voi olla kemiallisesti tai luonnollisesti kofeiiniton.

– Kemiallinen kofeiinittaminen

Kemiallinen kofeiinittaminen poistaa kofeiinin käyttämällä kemiallisia liuottimia, kuten metyleenikloridia (tunnetaan myös nimellä dikloorimetaani) ja etyyliasetaattia.

Metyleenikloridia käytetään hälyttävästi teollisena liuottimena, maalinpoistoaineena ja ohentimena. Metyleenikloridia käytetään kahdella eri menetelmällä.

Yksi on suora menetelmä, jossa teelehdet kastetaan liuottimeen, joka sitoutuu kofeiinimolekyyleihin.

Toinen on epäsuora menetelmä, jossa lehtiä liotetaan vedessä kofeiinin poistamiseksi, sitten metyleenikloridia lisätään veteen kofeiinittamiseksi. Sitten vesi palautetaan teelehtiin makujen ja öljyjen imeytymistä varten.

Kummassakin tapauksessa, kun metyleenikloridi on poistettu, jäljellä on vielä jonkin verran kemiallisia jäännöksiä, vaikka ne kuuluvat oletettavasti turvallisiin rajoihin. Tämän menetelmän sanotaan parhaiten säilyttävän alkuperäisen teen maun, mutta monet uskovat sen olevan haitallista terveydellemme.

Etyyliasetaatti käyttää samaa menetelmää kuin metyleenikloridi ja sitä pidetään turvallisempana ei-orgaanisena kofeiininpoistomenetelmänä.

– Ei-kemiallinen kofeiinittaminen

Kofeiininpoiston turvallisemmat muodot, hiilidioksidin (CO2) tai veden käsittely. Tätä kutsutaan myös “luonnolliseksi kofeiinittomaksi”.

Hiilidioksidin kofeiinittamista käyttävät orgaaniset teemerkit laajemmin, ja Soil Association on sen hyväksynyt. Sitä pidetään täysin turvallisena eikä se jätä mitään epämiellyttäviä kemiallisia jäämiä. Se on parempi ympäristölle ja onnistuu myös säilyttämään teen maun, vaikkakaan ei kaikkea, säilyttäen samalla osan terveydellisistä eduista.

Toisin kuin muut menetelmät, CO2-uutto ei liota teetä liuottimeen tai veteen; se asettaa ne paineeseen ja kosteuttaa niitä. Lämmitetty, paineistettu CO2 kulkee lehtien läpi houkuttelemalla kofeiinimolekyylejä, jolloin tee säilyy ehjänä, mikä auttaa säilyttämään maun.

– Kofeiiniton tee ja sen terveys edut

Sekä vihreällä että mustalla teellä on lukuisia terveysvaikutuksia. Musta tee liittyy parantuneeseen sydämen, luun ja suoliston terveyteen. Se voi myös auttaa verensokeritasapainoa ja ehkäistä syöpää.

Vihreä tee auttaa lisäämään immuniteettia, parantamaan aivotoimintaa, auttamaan sydän- ja verisuoniterveyttä, ja se voi myös vähentää diabeteksen riskiä ja suojata tietyntyyppisiltä syöpiltä.

Jos juot orgaanisia kofeiinittomia teitä, joissa on käytetty CO2-kofeiinimenetelmää, niissä on enemmän ravintoaineita ja antioksidantteja, joten voit silti hyötyä joistakin terveysvaikutuksista. On kuitenkin parempi juoda tavallisia teetä, jos haluat hyötyä kaikista teiden juomisen tuomista positiivisista terveysvaikutuksista.

Rooiboksessa on runsaasti antioksidantteja

Rooibos tee sisältää useita antioksidantteja, vihreällä lajikkeella on korkeammat pitoisuudet kuin punaisella. Joitakin merkittävimpiä antioksidantteja teessä ovat kvertsetiini ja aspalatiini.

Antioksidantit ovat tärkeitä ihmisten terveydelle, koska ne estävät vapaita radikaaleja vahingoittamasta kehon soluja.

Rooibos-teetä koskevan eläintutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että se voi parantaa maksan antioksidanttitilaa.

Ihmisillä tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että rooibos-teen käyttö lisää elimistössä antioksidanttien määrää, mutta vaikutukset ovat pieniä ja kuluvat nopeasti.

Muut tutkimukset viittaavat kuitenkin siihen, että teellä ei ole vaikutusta veren antioksidanttipitoisuuksiin.

Sydämen terveys

Antioksidantit ovat tärkeitä terveelle sydämelle, minkä vuoksi rooibos-tee voi tarjota kardiovaskulaarisia etuja. Se voi myös pitää kolesterolitasot kurissa.

Vuonna 2011 tehdyssä tutkimuksessa 40 sydän- ja verisuonitautiriskissä olevaa ihmistä joi kuusi kupillista rooibos-teetä päivittäin 6 viikon ajan.

Tämän jakson lopussa osallistujilla oli merkittävästi alentunut matalan tiheyden lipoproteiinien eli “huonojen” kolesterolipitoisuuksien määrä ja lisääntynyt merkittävästi korkean tiheyden lipoproteiinien eli “hyvien” kolesterolipitoisuuksien määrä verrattuna kontrolliryhmään.

Rooibos tee voi myös parantaa sydämen terveyttä estämällä verenpainetta nostavaa angiotensiiniä konvertoivaa entsyymiä (ACE). Pieni tutkimus kertoi, että rooibos-tee inhiboi ACE-aktiivisuutta 30–60 minuuttia kulutuksen jälkeen.

Diabeteksen hallinta

Rooibos terveys, kehon sokeritasapaino – Rooibos-tee voi auttaa diabetesta sairastavia pitämään verensokeritason hallinnassa ja vähentää siten komplikaatioiden riskiä.

Eläintutkimuksissa on havaittu, että antioksidantilla aspalatiinilla, jota esiintyy rooibos-teessä, on diabeteslääkkeitä.

Aspalatiini voi myös auttaa diabeetikoita vähentämään verisuonten tulehduksen ja ateroskleroosin riskiä. Nämä ovat molemmat tekijöitä, joilla on merkitystä sydänongelmien kehittymisessä.

Diabetesta sairastavat ihmiset kuolevat kaksi tai neljä kertaa todennäköisemmin sydänsairauksiin kuin ihmiset, joilla ei ole diabetesta, American Heart Associationin (AHA) mukaan.

Tutkimukset viittaavat siihen, että aspalatiini auttaa tukahduttamaan verisuonitulehduksen, joka johtuu korkeasta verensokeritasosta.

Punainen rooibos-teessä on vähän aspalatiinia, mutta sitä on enemmän käymättömässä vihreässä teessä.

Painonhallinta

Rooibos tee on kaloriton, joten se voi olla hyvä juomavaihtoehto niille, jotka yrittävät laihtua tai ylläpitää terveellistä painoa.

Vuoden 2014 tutkimuksen tulosten mukaan rooibos-tee voi myös hyödyttää painonhallintaa lisäämällä leptiinipitoisuutta. Leptin on hormoni, joka auttaa säätelemään ruoan saantia ja lähettää keholle signaaleja siitä, että sillä on ollut tarpeeksi ruokaa.

Tee lopetti myös uusien rasvasolujen muodostumisen ja rohkaisi nopeampaa rasvan aineenvaihduntaa.

Vähemmän ryppyjä

Jos henkilö käyttää rooibos-teetä paikallisesti, se voi parantaa ihon ulkonäköä vähentämällä ryppyjä joidenkin tutkimusten mukaan.

Vuonna 2010 tehdyssä tutkimuksessa verrattiin yrttiuutteista tehtyjä kosmeettisia seoksia geelipohjaan. Uutteet olivat ginkgo, soijapapu ja seos teetä ja rooiboja.

Tutkijat havaitsivat, että tee ja rooibos -seos vähentivät tehokkaimmin ryppyjä, kun taas ginkgo kosteutti ihoa parhaiten.

On kuitenkin epätodennäköistä, että rooibos-teen juominen tuottaa merkittäviä ihoetuja.

Muut ilmoitetut edut

Jotkut ihmiset kannattavat rooibos-teen juomista hoidettaessa:

  • allergiat
  • koliikki
  • ruoansulatuskanavan ongelmat
  • unettomuus
  • mielenterveyskysymykset
  • huono ruokahalu

Rooibos ravitsemustiedot ja analyysit annosta kohti: 100g

Ravinnetiedot nutritionvalue.org

Vitamiinit
Ravinnetiedot AnnosVrk
Vitamiini A0.00 IU0 %
Vitamiini C0.0 mg0 %
Mineraalit
Ravinnetiedot AnnosVrk
Kalsiumi, Ca0.00 mg0 %
Rauta, Fe0.00 mg0 %
Natriumi, Na0.00 mg0 %
Hiilihydraatit
Ravintoaineet AnnosVrk
Hiilihydraatti0.00 g0 %
Kuitu0.0 g0 %
Sokerit0.00 g
Rasvat ja rasvahapot
Ravintoaineet AnnosVrk
Rasva0.00 g0 %
Tyydyttyneet rasvahapot0.000 g0 %
Rasvahapot, kokonais-trans0.000 g
Sterolit
Ravinnetiedot AnnosVrk
Kolesteroli 0.00 mg0 %

Artikkeli lahde: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323637#7-potential-health-benefits

Musta myös lukea seuraava artikkeli

MUSTIKAN TERVEYSHYÖDYT – VAHVAT ANTIOKSIDANTIT JA VITAMIINIT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *