Spread the story

Mustapippurin terveyshyödyt on tunnettu jo kauan, lue artikkeli ja katso löydätkö mustapippurista itsellesi mausteen.

Mustapippuri on yksi maailman yleisimmin käytetyistä mausteista.

Se valmistetaan jauhamalla pippuria, jotka ovat kuivattuja marjoja viiniköynnöksestä Piper nigrum.

Sillä on terävä ja lievästi mausteinen maku, joka sopii hyvin monien ruokien kanssa.

Mutta mustapippuri on enemmän kuin vain keittiön katkottua. Sitä on pidetty ”mausteiden kuninkaana” ja sitä on käytetty muinaisissa ayurvedisissa lääketieteissä tuhansien vuosien ajan voimakkaiden, hyödyllisten kasviyhdisteiden suuren pitoisuuden vuoksi.

Mustapippurin terveyshyödyt ovat tuttuja mm. lauduttamisessa ja verisuoni tauteja hoidattaessa – Runsaasti antioksidantteja

Vapaat radikaalit ovat epävakaita molekyylejä, jotka voivat vahingoittaa solujasi. Jotkut vapaat radikaalit syntyvät luonnollisesti – esimerkiksi kun liikut ja sulatat ruokaa.

Liiallisia vapaita radikaaleja voi kuitenkin muodostua altistumalla esimerkiksi pilaantumiselle, tupakansavulle ja auringon säteile.

Vapaiden radikaalien liiallinen vaurio voi johtaa suuriin terveysongelmiin. Esimerkiksi se on yhdistetty tulehdukseen, ennenaikaiseen ikääntymiseen, sydänsairauksiin ja tiettyihin syöpiin.

Mustapippurissa on runsaasti kasviyhdistettä nimeltä piperiini, jonka koeputkitutkimusten on havaittu olevan voimakkaita antioksidanttisia ominaisuuksia.

Tutkimukset viittaavat siihen, että runsaasti antioksidantteja sisältävä ruokavalio voi auttaa estämään tai viivästyttämään vapaiden radikaalien vahingollisia vaikutuksia.

Koeputki- ja jyrsijätutkimuksissa on havaittu, että jauhettu mustapippuri ja piperiinilisäaineet voivat vähentää vapaiden radikaalien vaurioilta.

Esimerkiksi rasvaista ruokavaliota ja joko mustapippuria tai väkevöityä mustapippuriuutetta sisältävillä rotilla oli huomattavasti vähemmän vapaiden radikaalien vaurioiden merkkejä soluissa 10 viikon kuluttua verrattuna rottiin, joille annettiin vain rasvaa sisältävää ruokavaliota.


Mustapippurin terveyshyödyt ovat voimakkaita sen antioksidanttien takia- On anti-inflammatorisia ominaisuuksia

Krooninen tulehdus voi olla taustalla oleva tekijä monissa olosuhteissa, kuten niveltulehdus, sydänsairaudet, diabetes ja syöpä.

Monet laboratoriotutkimukset viittaavat siihen, että piperiini – mustapippurin tärkein aktiivinen yhdiste – voi tehokkaasti torjua tulehdusta.

Esimerkiksi niveltulehdusrotilla tehdyissä tutkimuksissa piperiinihoito johti vähemmän nivelten turvotukseen ja vähemmän tulehduksen verimerkkeihin.

Hiirtutkimuksissa piperiini tukahdutti hengitysteiden tulehduksen, joka johtui astmasta ja kausiluonteisista allergioita.

Mustapippurin ja piperiinin tulehdusta estäviä vaikutuksia ei ole kuitenkaan vielä tutkittu laajalti ihmisillä.

Saattaa hyödyttää aivojasi

Piperiinin on osoitettu parantavan aivotoimintaa eläinkokeissa.

Erityisesti se on osoittanut potentiaalisia hyötyjä degeneratiivisiin aivotiloihin liittyvistä oireista, kuten Alzheimerin tauti ja Parkinsonin tauti.

Esimerkiksi Alzheimerin tautia sairastavilla rotilla tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että piperiini paransi muistia, koska piperiinin jakautuminen antoi rotille mahdollisuuden ajaa sokkeloa toistuvasti tehokkaammin kuin rotat, joille ei annettu yhdistettä.

Toisessa jyrsijätutkimuksessa piperiiniuute näytti vähentävän amyloidiplakkien muodostumista, jotka ovat tiheitä vahingollisten proteiinifragmenttien aivoissa, jotka on liitetty Alzheimerin tauti in.

Silti tarvitaan tutkimuksia ihmisillä sen varmistamiseksi, näkyvätkö nämä vaikutukset myös eläinkokeiden ulkopuolella.

Voi parantaa verensokerin hallintaa

Tutkimukset viittaavat siihen, että piperiini voi auttaa parantamaan verensokerin metaboliaa.

Yhdessä tutkimuksessa mustapippuriuutetta saaneilla rotilla oli pienempi verensokeripiikki verensokerin kulutuksen jälkeen verrattuna kontrolliryhmän rottiin.

Mustapippurin terveyshyödyt
” Tutkijat olettavat, että mustapippurin aktiivisella yhdisteellä, piperiinillä, voi olla syöpää torjuvia ominaisuuksia.”

Lisäksi 86 ylipainoista ihmistä, jotka käyttivät piperiiniä ja muita yhdisteitä sisältävää lisäainetta 8 viikon ajan, kokivat merkittäviä parannuksia insuliiniherkkyydessä – mittari siitä, kuinka hyvin insuliini-hormoni poistaa glukoosin verenkierrosta.

On kuitenkin epäselvää, esiintyykö samat vaikutukset pelkästään mustapippurilla, koska tässä tutkimuksessa käytettiin monien aktiivisten kasviyhdisteiden yhdistelmää.

Mustapippurin terveyshyödyt ovat eduksi verisuoni tauteja hoidattaessa – Voi alentaa kolesterolitasoja

Korkea veren kolesteroli liittyy lisääntyneeseen sydänsairauksien riskiin, joka on johtava kuolinsyy maailmanlaajuisesti.

Mustapippuriuutetta on tutkittu eläimillä sen potentiaalin suhteen alentaa kolesterolitasoja.

Yhdessä 42 päivän tutkimuksessa rotilla, joilla oli runsaasti rasvaa sisältävää ruokavaliota ja mustapippuriuutetta, veren kolesterolitasot, mukaan lukien LDL (huono) kolesteroli, olivat laskeneet. Samoja vaikutuksia ei havaittu kontrolliryhmässä.

Lisäksi mustapippurin ja piperiinin uskotaan lisäävän sellaisten ravintolisien imeytymistä, joilla on potentiaalisia kolesterolia alentavia vaikutuksia, kuten kurkuma ja punainen hiivariisi.

Esimerkiksi tutkimukset ovat osoittaneet, että mustapippuri voi lisätä kurkuman aktiivisen komponentin – kurkumiinin – imeytymistä jopa 2000%

Silti tarvitaan lisää tutkimuksia sen selvittämiseksi, onko mustapippurilla itsessään merkittäviä kolesterolia alentavia vaikutuksia ihmisiin.

Voi olla syöpää torjuvia ominaisuuksia

Mustapippurin terveyshyödyt – Tutkijat olettavat, että mustapippurin aktiivisella yhdisteellä, piperiinillä, voi olla syöpää torjuvia ominaisuuksia.

Vaikka ihmiskokeita ei ole tehty, koeputkitutkimuksissa havaittiin, että piperiini hidasti rintasyövän, eturauhasen ja paksusuolen syöpäsolujen replikaatiota ja aiheutti syöpäsolukuoleman.

Toisessa koeputkitutkimuksessa seulottiin 55 mausteista valmistettua yhdistettä ja havaittiin, että mustapippurista saatu piperiini oli tehokkain tehostamaan kolminkertaisen negatiivisen rintasyövän, aggressiivisimman syöpätyypin, perinteisen hoidon tehokkuutta.

Lisäksi piperiini on osoittanut lupaavia vaikutuksia laboratoriotutkimuksissa monilääkeresistenssin kääntämiseksi syöpäsoluissa – asia, joka häiritsee kemoterapiahoidon tehokkuutta.

Vaikka nämä tulokset ovat lupaavia, tarvitaan lisää tutkimuksia mustapippurin ja piperiinin mahdollisten syöpää torjuvien ominaisuuksien ymmärtämiseksi.

Muita hyötyjä

Mustapippuri voi hyödyttää terveyttä monella muulla tavalla alustavien tutkimusten mukaan:

  • Lisää ravinteiden imeytymistä. Mustapippuri voi lisätä välttämättömien ravintoaineiden, kuten kalsiumin ja seleenin, sekä joidenkin hyödyllisten kasviyhdisteiden imeytymistä, kuten vihreässä teessä ja kurkumassa esiintyviä yhdisteitä.
  • Voi edistää suoliston terveyttä. Suolibakteerisi meikki on liitetty immuunitoimintaan, mielialaan, kroonisiin sairauksiin ja muuhun. Alustavat tutkimukset viittaavat siihen, että mustapippuri voi lisätä suolistosi hyviä bakteereja l.
  • Voi tarjota kivunlievitystä. Vaikka sitä ei ole vielä tutkittu ihmisillä, tutkimukset jyrsijöillä viittaavat siihen, että mustapippurissa oleva piperiini voi olla luonnollinen kipulääke.
  • Voi vähentää ruokahalua. Pienessä tutkimuksessa 16 aikuista ilmoitti ruokahalun heikkenemisestä mustapippuripohjaisen juoman juomisen jälkeen maustettuun veteen verrattuna. Muut tutkimukset eivät kuitenkaan osoittaneet samoja vaikutuksia.

Monipuolinen mauste

Hienolla lämmöllä ja rohkealla maullaan se on monipuolinen ja voi parantaa lähes kaikkia suolaisia ruokia.

Ripaus jauhettua mustapippuria voi olla maukas mauste keitetyille vihanneksille, pastaruokille, lihalle, kalalle, siipikarjalle ja monille muille.

Se yhdistää hyvin myös muihin terveellisiin mausteisiin, kuten kurkuma, kardemumma, kumina, valkosipuli ja sitruunan kuori.

Ylimääräisen potkun ja pienen rypistyksen vuoksi kokeile päällystää tofua, kalaa, kanaa ja muita proteiineja karkealla jauhetulla pippurilla ja lisämausteilla.

Pohjimmillaan

Mustapippurilla ja sen aktiivisella yhdisteellä piperiinillä voi olla voimakkaita antioksidantteja ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia.

Laboratoriotutkimukset viittaavat siihen, että mustapippuri voi parantaa kolesterolitasoja, verensokerin hallintaa sekä aivojen ja suoliston terveyttä.

Näistä lupaavista havainnoista huolimatta tarvitaan lisää tutkimuksia ihmisillä mustapippurin ja sen tiivistettyjen uutteiden tarkkojen terveysvaikutusten ymmärtämiseksi.

Tästä huolimatta tämä monipuolinen maunvahventaja on syytä lisätä päivittäiseen ruoanlaittoon, koska sen rohkea maku on loistava lisä melkein mihin tahansa ruokalajiin.

Mausteet, musta, pippuri ravintotiedot ja analyysi annosta kohti: 100g

Ravitsemustiedot nutritionvalue.org

Vitamiinit
Ravinteet AnnosVrk
Betaiini8.9 mg
Koliini11.3 mg
Folaatti, DFE17.00 mcg4 %
Folaatti, ruoka17.00 mcg
Foolihappo0.00 mcg
Niasiini1.143 mg7 %
Pantoteenihappo1.399 mg28 %
Riboflaviini0.180 mg14 %
Tiamiini0.108 mg9 %
A-vitamiini547.00 IU11 %
A-vitamiini, RAE27.00 mcg
Karoteeni, alfa12.00 mcg
Karoteeni, beeta310.00 mcg
Kryptoksantiini, beeta25.00 mcg
Luteiini + zeaksantiini454.00 mcg
Lykopeeni20.00 mcg
B12-vitamiini0.00 mcg0 %
Lisätty B12-vitamiinia0.00 mcg
B6-vitamiini0.291 mg22 %
C-vitamiini0.0 mg0 %
D-vitamiini0.00 mcg0 %
E-vitamiini (alfatokoferoli)1.04 mg5 %
E-vitamiini, lisätty0.00 mg
Tokoferoli, alfa1.04 mg
Tokoferoli, beeta0.00 mg
Tokoferoli, delta0.00 mg
Tokoferoli, gamma6.56 mg
Tokotrienoli, alfa0.85 mg
Tokotrienoli, beeta0.00 mg
Tokotrienoli, delta0.00 mg
Tokotrienoli, gamma0.00 mg
K-vitamiini163.7 mcg136 %
K-vitamiini (dihydrofyloksikinoni)0.00 mcg
Mineraalit
Ravinteet AnnosVrk
Kalsium, Ca443.00 mg34 %
Kupari, Cu1.330 mg148 %
Fluori, F34.2 mcg
Rauta, Fe9.71 mg54 %
Magnesium, Mg171.00 mg43 %
Mangaani, mn12.753 mg554 %
Fosfori, P158.00 mg23 %
Kalium, K.1329.00 mg28 %
Seleeni, Se4.9 mcg9 %
Natrium, Na20.00 mg1 %
Sinkki, Zn1.19 mg11 %

Artikkeli lähde: https://www.healthline.com/nutrition/black-pepper-benefits#The-bottom-line

Muista myös lukea seuraava artikkeli

HARVINAISET JA MAAGISET SYKKIVÄT AURORA-VALOT: KILLER ELECTRONS IN STRUMMING SKYLIGHTS

2 Replies to “Mitkä ovat muistapippurin terveyshyödyt ? Ja miten ne tukevat terveyttäsi”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *