Spread the story

Mustan teen terveyshyödyt joita ei voi olla huomioimatta

Veden lisäksi musta tee on yksi eniten kulutetuista juomista maailmassa.

Se tulee Camellia sinensis -kasvista ja sekoitetaan usein muiden kasvien kanssa eri makuja varten, kuten Earl Grey, englantilainen aamiainen tai chai.

Sen maku on vahvempi ja se sisältää enemmän kofeiinia kuin muut teet, mutta vähemmän kofeiinia kuin kahvi.

Musta tee tarjoaa myös erilaisia terveysvaikutuksia, koska se sisältää antioksidantteja ja yhdisteitä, jotka voivat auttaa vähentämään tulehdusta kehossa.

Tässä on 10 mustan teen terveydellistä hyötyä, joita kaikki tukevat tiede.

On antioksidanttisia ominaisuuksia

Antioksidanttien tiedetään tarjoavan lukuisia terveyshyötyjä.

Niiden käyttö voi auttaa poistamaan vapaita radikaaleja ja vähentämään soluvaurioita kehossa. Tämä voi viime kädessä auttaa vähentämään kroonisten sairauksien riskiä.

Polyfenolit ovat eräänlaisia antioksidantteja, joita esiintyy tietyissä elintarvikkeissa ja juomissa, mukaan lukien musta tee.

Polyfenoliryhmät, mukaan lukien katekiinit, teaflaviinit ja thearubigiinit, ovat mustan teen tärkeimmät antioksidanttien lähteet ja voivat edistää yleistä terveyttä.

Itse asiassa yhdessä rotilla tehdyssä tutkimuksessa tutkittiin teflaviinien roolia mustassa teessä ja diabeteksen, liikalihavuuden ja kohonneen kolesterolin riskiä. Tulokset osoittivat, että teaflaviinit alensivat kolesteroli- ja verensokeritasoja.

Toisessa tutkimuksessa tutkittiin vihreän teen uutteesta peräisin olevien katekiinien roolia ruumiinpainossa. Se havaitsi, että ne, jotka nauttivat teestä päivittäin 12 viikon ajan pullon, joka sisälsi 690 mg katekiinia, osoittivat kehon rasvan vähenemistä.

Vaikka monet lisäravinteet sisältävät antioksidantteja, paras tapa kuluttaa niitä on ruoan ja juomien kautta. Itse asiassa jotkut tutkimukset ovat havainneet, että antioksidanttien käyttö täydennysmuodossa voi vahingoittaa terveyttäsi.

Voi parantaa sydämen terveyttä

Musta tee sisältää toisen ryhmän antioksidantteja, nimeltään flavonoideja, jotka hyödyttävät sydämen terveyttä.

Teetä ohella flavonoideja löytyy vihanneksista, hedelmistä, punaviinistä ja tummasta suklaasta.

mustan teen terveyshyödyt
” Mustassa teessä esiintyvät polyfenolit voivat auttaa ylläpitämään tervettä suolistoa edistämällä hyvien bakteerien kasvua.”

Niiden säännöllinen kulutus voi auttaa vähentämään monia sydänsairauksien riskitekijöitä, mukaan lukien korkea verenpaine, korkea kolesteroli, kohonnut triglyseriditasot ja liikalihavuus .

Yhdessä satunnaistetussa kontrolloidussa tutkimuksessa todettiin, että mustan teen juominen 12 viikon ajan laski merkittävästi triglyseridiarvoja 36%, laski verensokeritasoja 18% ja laski LDL / HDL-plasmasuhdetta 17%.

Toisessa tutkimuksessa todettiin, että niillä, jotka joivat kolme kupillista mustaa teetä päivässä, sydänsairauksien riski pieneni 11%.

Mustan teen lisääminen päivittäiseen rutiiniin on helppo tapa sisällyttää antioksidantteja ruokavaliosi ja vähentää mahdollisesti tulevien terveysongelmien riskiä.

Haetko verisuonia parantavia vaikutuksia? Mustan teen terveyshyödyt tutkitusti ennaltaehkäisee ja hoitaa suonistoa – Voi alentaa “huonoa” LDL-kolesterolia

Keho sisältää kaksi lipoproteiinia, jotka kuljettavat kolesterolia koko kehossa.

Yksi on matalatiheyksinen lipoproteiini (LDL) ja toinen on suurtiheyksinen lipoproteiini (HDL).

LDL: ää pidetään “huonona” lipoproteiinina, koska se kuljettaa kolesterolia soluihin koko kehossa. Samaan aikaan HDL: ää pidetään “hyvänä” lipoproteiinina, koska se kuljettaa kolesterolia pois soluistasi ja maksaan erittyväksi.

Kun kehossa on liikaa LDL: ää, se voi kerääntyä valtimoihin ja aiheuttaa vahamaisia kerrostumia, joita kutsutaan plakkeiksi. Tämä voi johtaa ongelmiin, kuten sydämen vajaatoimintaan tai aivohalvaukseen.

Onneksi jotkut tutkimukset ovat havainneet, että teen nauttiminen voi auttaa vähentämään LDL-kolesterolia.

Yhdessä satunnaistetussa tutkimuksessa todettiin, että viiden annoksen mustan teen juominen päivässä vähensi LDL-kolesterolia 11% henkilöillä, joiden kolesterolitaso oli hieman tai lievästi kohonnut.

Toinen satunnaistettu kolmen kuukauden tutkimus 47 potilaalla verrattiin perinteisen kiinalaisen mustan teen uutteen ja lumelääkkeen vaikutuksia LDL-tasoihin.

Tulokset osoittivat, että LDL-tasot laskivat merkittävästi mustaa teetä juovilla lumelääkkeeseen verrattuna ilman mitään ei-toivottuja sivuvaikutuksia. Tutkijat päättelivät, että musta tee auttoi parantamaan kolesterolitasoja henkilöillä, joilla on sydänsairauksien tai liikalihavuuden riski.

Voi parantaa suoliston terveyttä

Tutkimukset ovat osoittaneet, että suolistosi bakteerityypillä voi olla merkittävä rooli terveydellesi.

Tämä johtuu siitä, että suolistossa on biljoonia bakteereja, samoin kuin 70-80% immuunijärjestelmästäsi.

Vaikka jotkut suolistosi bakteerit ovat hyödyllisiä terveydellesi, jotkut eivät.

Itse asiassa jotkut tutkimukset ovat viitanneet siihen, että suolistosi bakteerityypillä voi olla tärkeä rooli tiettyjen terveysolosuhteiden, kuten tulehduksellisen suolistosairauden, tyypin 2 diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien, liikalihavuuden ja jopa syövän, vähentämisessä.

Mustassa teessä esiintyvät polyfenolit voivat auttaa ylläpitämään tervettä suolistoa edistämällä hyvien bakteerien kasvua ja estämällä huonojen bakteerien, kuten Salmonellan, kasvua.

Lisäksi musta tee sisältää antimikrobisia ominaisuuksia, jotka tappavat haitalliset aineet ja parantavat suolistobakteereja ja immuniteettia auttamalla parantamaan ruoansulatuskanavan vuorausta.

Lisätutkimuksia tarvitaan kuitenkin ennen kuin voidaan tehdä vahva johtopäätös mustan teen roolista ja immuunijärjestelmän toiminnasta.

Voi auttaa vähentämään verenpainetta

Korkea verenpaine vaikuttaa noin miljardiin ihmiseen maailmanlaajuisesti.

Se voi lisätä sydän- ja munuaisten vajaatoiminnan, aivohalvauksen, näköhäviön ja sydänkohtausten riskiä. Onneksi ruokavalion ja elämäntavan muutokset voivat alentaa verenpainettasi.

Satunnaistetussa, kontrolloidussa tutkimuksessa tarkasteltiin mustan teen roolia verenpaineen alentamisessa. Osallistujat joivat kolme kupillista mustaa teetä päivittäin kuuden kuukauden aikana.

Tulokset osoittivat, että mustaa teetä juovilla oli merkittävä systolisen ja diastolisen verenpaineen lasku verrattuna lumelääkeryhmän.

Tutkimus mustan teen vaikutuksista verenpaineeseen on kuitenkin sekavaa.

Viiden eri tutkimuksen meta-analyysi, johon osallistui 343 osallistujaa, tarkasteli mustan teen juomisen vaikutusta neljän viikon ajan verenpaineeseen.

Vaikka tulokset löysivät joitain parannuksia verenpaineessa, tutkijat päättelivät, että havainnot eivät olleet merkittäviä.

Mustan teen juominen päivittäin sekä muiden elämäntapamuutosten, kuten stressinhallintastrategioiden, sisällyttäminen voi hyödyttää korkeaa verenpainetta sairastavia.

Mustan teen terveyshyödyt aivojen kunnossa pidossa – Voi auttaa vähentämään aivohalvausriskiä

Aivohalvaus voi tapahtua, kun aivojen verisuoni on joko tukossa tai repeämä. Se on toiseksi suurin kuolinsyy maailmanlaajuisesti (20lähde).

Onneksi 80% aivohalvauksista on estettävissä. Esimerkiksi ruokavalion, liikunnan, verenpaineen ja tupakoinnin hallinta voi auttaa vähentämään aivohalvauksen riskiä (21).

Mielenkiintoista on, että tutkimuksissa on havaittu, että mustan teen juominen voi myös auttaa vähentämään aivohalvauksen riskiä.

Yhdessä tutkimuksessa seurasi 74961 ihmistä yli 10 vuoden ajan. Siinä todettiin, että niillä, jotka joivat vähintään neljä kupillista mustaa teetä päivässä, aivohalvausriski oli 32% pienempi kuin niillä, jotka eivät juo teetä.

Toisessa tutkimuksessa tarkasteltiin tietoja yhdeksästä eri tutkimuksesta, joihin osallistui yli 194 965 osallistujaa.

Tutkijat havaitsivat, että henkilöillä, jotka joivat enemmän kuin kolme kupillista teetä (joko mustaa tai vihreää teetä) päivässä, aivohalvausriski pieneni 21% verrattuna henkilöihin, jotka joivat vähemmän kuin yhden kupin teetä päivässä.

Voi alentaa verensokeria

Kohonnut verensokeritaso voi lisätä terveyskomplikaatioiden riskiä, ​​kuten tyypin 2 diabetesta, liikalihavuutta, sydän- ja verisuonitauteja, munuaisten vajaatoimintaa ja masennusta (24, 25).

Suuren määrän sokerin, erityisesti makeutettujen juomien, kulutuksen on osoitettu lisäävän verensokeriarvoja ja tyypin 2 diabeteksen riskiä (26).

Kun kulutat sokeria, haima erittää insuliiniksi kutsutun hormonin kuljettamaan sokerin energiaan käytettäviin lihaksiin. Jos kulutat enemmän sokeria kuin kehosi tarvitsee, ylimääräinen sokeri varastoituu rasvana.

Musta tee on loistava makeuttamaton juoma, jonka on havaittu edistävän insuliinin käyttöä kehossa.

Yhdessä koeputkitutkimuksessa tarkasteltiin teen ja sen komponenttien insuliinia tehostavia ominaisuuksia. Tulokset osoittivat, että musta tee lisäsi insuliiniaktiivisuutta yli 15-kertaisesti.

Tutkijat päättelivät, että useiden teessä olevien yhdisteiden osoitettiin parantavan insuliinitasoja, erityisesti epigallokatekiinigallaatiksi kutsuttu katekiini.

Toisessa hiirillä tehdyssä tutkimuksessa verrattiin mustan ja vihreän teen uutteen vaikutuksia verensokeritasoihin. Tulosten mukaan molemmat alensivat verensokeria ja paransivat kehon aineenvaihduntaa.

Voi auttaa vähentämään syöpäriskiä

Yli 100 erilaista syöpää on olemassa, ja joitain ei voida estää.

Mustasta teestä löytyvät polyfenolit voivat kuitenkin estää syöpäsolujen selviytymisen.

Yksi koeputkitutkimus analysoi teessä olevien polyfenolien vaikutuksia syöpäsoluihin. Se osoitti, että mustalla ja vihreällä teellä voi olla merkitys syöpäsolujen kasvun säätelyssä ja uusien solujen kehityksen vähentämisessä.

Toisessa tutkimuksessa analysoitiin mustassa teessä olevien polyfenolien vaikutuksia rintasyöpään. Se osoitti, että musta tee voi auttaa voittamaan hormoniriippuvien rintasyöpien leviämisen.

Vaikka mustaa teetä ei pitäisi pitää vaihtoehtoisena syövän hoitona, jotkut tutkimukset ovat osoittaneet mustan teen potentiaalin auttaa vähentämään syöpäsolujen eloonjäämistä.

Lisää tutkimusta ihmisillä tarvitaan selvemmäksi mustan teen ja syöpäsolujen välisen yhteyden määrittämiseksi.

Jos haluta parantaa keskittymiskykyä luonnollisin keinoin mustan teen terveyshyödyt tarjoavat parannuksen siihen – Musta tee voi parantaa keskittymistä

Musta tee sisältää kofeiinia ja L-teaniini-nimistä aminohappoa, joka voi parantaa valppautta ja keskittymistä.

L-teaniini lisää alfa-aktiivisuutta aivoissa, mikä johtaa rentoutumiseen ja parempaan keskittymiseen.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että L-teaniinia ja kofeiinia sisältävillä juomilla on suurin vaikutus keskittymiseen johtuen L-teaniiinin vaikutuksista aivoihin.

Siksi monet ihmiset ilmoittavat vakaamman energian juomisen jälkeen teetä juotuaan verrattuna muihin kofeiinipitoisiin juomiin, kuten kahviin.

Kahdessa satunnaistetussa tutkimuksessa testattiin mustan teen vaikutuksia tarkkuuteen ja valppauteen. Molemmissa tutkimuksissa musta tee lisäsi merkittävästi tarkkuutta ja itsensä ilmoittamaa valppautta osallistujien keskuudessa verrattuna lumelääkkeeseen.

Tämä tekee mustasta teestä erinomaisen juoman, jos haluat parantaa energiaa ja keskittyä ilman paljon kofeiinia.

Tee, musta, lehti, kuuma ravintosisältö ja analyysi annosta kohti: 100g

Ravinnetiedot nutritionvalue.org

Vitamiinit
Ravintoaineet AnnosVrk
Koliini0.4 mg
Folaatti, DFE5.00 mcg1 %
Folaatti, ruoka5.00 mcg
Foolihappo0.00 mcg
Niasiini0.000 mg0 %
Riboflaviini0.014 mg1 %
Tiamiini0.000 mg0 %
A-vitamiini, RAE0.00 mcg
Karoteeni, alfa0.00 mcg
Karoteeni, beeta0.00 mcg
Kryptoksantiini, beeta0.00 mcg
Luteiini + zeaksantiini0.00 mcg
Lykopeeni0.00 mcg
B12-vitamiini0.00 mcg0 %
Lisätty B12-vitamiinia0.00 mcg
B6-vitamiini0.000 mg0 %
Vitamiini C0.0 mg0 %
Vitamiini D0.00 mcg0 %
E-vitamiini (alfatokoferoli)0.00 mg0 %
E-vitamiini, lisätty0.00 mg
Tokoferoli, alfa0.00 mg
K-vitamiini0.0 mcg0 %
Mineraalit
Ravintoaineet AnnosVrk
Kalsiumi, Ca0.00 mg0 %
Kupari, Cu0.010 mg1 %
Rauta, Fe0.02 mg0 %
Magnesiumi, Mg3.00 mg1 %
Fosfori, P1.00 mg0 %
Kalium, K.37.00 mg1 %
Seleeni, Se0.0 mcg0 %
Natriumi, Na3.00 mg0 %
Sinkki, Zn0.02 mg0 %

Artikkeli lähde: healthline.com

Muista myös lukea seuraava artikkeli

15 VÄITETYT VALKOSIPULIN TERVEYSHYÖDYT

One Reply to “Todistetut mustan teen terveyshyödyt”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *