Spread the story

Hunajan terveyshyödyt ovat vertaansa vailla.

Ihmiset ovat käyttäneet raakahunajaa perinteisessä lääketieteessä satojen vuosien ajan. Tämä makea, luonnollinen aine voi sisältää terveellisiä elementtejä, joita jalostetulla hunajalla ei ole.

Hunaja tarjoaa erilaisia terveysvaikutuksia. Raikas hunaja, joka tulee suoraan mehiläispesästä, sisältää terveellistä mehiläisten siitepölyä, mehiläisten propolisia ja runsaasti antioksidantteja.

Tutkimukset eivät ole vahvistaneet, että raakahunajalla on enemmän terveyshyötyjä kuin tavallisella hunajalla, mutta jotkut ihmiset uskovat, että tavallisen hunajan käsittely ja pastörointi heikentävät monia hyödyllisiä elementtejä. Jotkut ihmiset uskovat, että tämän vuoksi raaka hunaja tarjoaa enemmän terveyshyötyjä kuin tavallinen hunaja.

Tässä artikkelissa verrataan raakahunajan ja tavallisen hunajan terveysvaikutuksia.

hunajan terveyshyödyt
” Tutkijat uskovat, että jotkut hunajan tärkeimmistä terveysetuista ovat sen antioksidanttipitoisuus.”

Hunaja on makea, kultainen neste, jonka valmistavat mehiläiset. Mehiläiset säilyttävät hunajaansa pienissä kuusikulmaisissa kupeissa, joita kutsutaan hunajakennoiksi. Raakahunaja tulee suoraan kennosta.

Pesästä saatu hunaja sisältää mehiläisten siitepölyä, mehiläisvahaa ja osia kuolleista mehiläisistä. Hunajanvalmistajat kuljettavat raakahunajan yleensä suodattimen läpi mahdollisimman monen epäpuhtauden poistamiseksi, mutta jotkut yleensä jäävät. Syöminen on edelleen turvallista.

Toisin kuin raakahunaja, tavalliselle hunajalle tehdään pastörointiprosessi. Tämä tarkoittaa sitä, että valmistajat ovat lämmittäneet sitä tappamaan hiivasolut, jotka voivat vaikuttaa sen makuun, pidentävät säilyvyysaikaa ja tekevät siitä näyttävämmän ja houkuttelevamman. Pastörointi voi kuitenkin vaikuttaa haitallisesti hunajan ravintoaineiden määrään.

Joidenkin historiallisten todisteiden mukaan ihmiset ovat käyttäneet hunajaa yli 8000 vuoden ajan. Muinaisina aikoina ihmiset olisivat käyttäneet raakahunajaa, mutta nykyään useimmat ihmiset käyttävät pastöroitua hunajaa.

Hunaja tarjoaa luonnollisesti seuraavat terveelliset ominaisuudet:

 • antibakteerinen vaikutus
 • haavan parantavat vaikutukset
 • ruokavalion antioksidantit
 • tulehdusta estävät vaikutukset

Raakahunaja sisältää myös mehiläisten siitepölyä ja mehiläishoitoa, joka on tahmea, liimamainen aine, jota mehiläiset pitävät pesää yhdessä. Tavallinen hunaja ei saa sisältää samoja mehiläisten propolis- ja siitepölytasoja kuin raaka hunaja.

Vuoden 2017 katsaus hunajaan ja vuoden 2015 katsaus mehiläisten siitepölystä raportoivat, että mehiläisen propolis ja mehiläisten siitepöly voivat tarjota tulehdusta, antioksidantteja, antibakteerisia ja syöpälääkkeitä.

Seuraavissa osioissa tutkitaan seitsemää näyttöön perustuvaa raakahunajan terveysvaikutusta.

Jos joku tarjoaa voimakkaita terveysvaikutuksia niin ne ovat hunajan terveyshyödyt – Antioksidanttivaikutukset

Tutkijat uskovat, että jotkut hunajan tärkeimmistä terveysetuista ovat sen antioksidanttipitoisuus.

Luonnollinen hunaja sisältää useita yhdisteitä, jotka toimivat antioksidantteina, mukaan lukien fytokemikaalit, flavonoidit ja askorbiinihappo.

Antioksidantit vähentävät oksidatiivista stressiä kehossa keräämällä vapaita radikaaleja. Tutkijat ovat yhdistäneet oksidatiivisen stressin useisiin kroonisiin terveysolosuhteisiin, mukaan lukien monet syöpät. Syömällä runsaasti antioksidantteja sisältävää ruokavaliota ihmiset voivat vähentää kroonisten sairauksien riskiä.

Jotkut ihmiset uskovat, että pastörointi vähentää antioksidanttien määrää hunajana, mikä tarkoittaa, että pastöroitu hunaja ei välttämättä tarjoa samoja etuja kuin raaka hunaja.

Ei ole erityistä tutkimusta siitä, miten pastörointi vaikuttaa hunajan antioksidantteihin, mutta tutkimukset osoittavat, että muiden elintarvikkeiden lämmittäminen voi vähentää niiden antioksidanttipitoisuutta.

Ravitsemus

Hunaja sisältää erityisiä ravintoaineita, jotka voivat tehdä siitä terveellisen lisäyksen ruokavalioon.

Raakahunajan tarkka ravinto ja kemiallinen koostumus vaihtelevat maittain ja ympäristöittäin ja riippuvat osittain siitä, minkä tyyppisistä kukista mehiläiset keräävät nektarinsa. Näistä tekijöistä riippumatta hunaja sisältää edelleen terveellisiä yhdisteitä, kuten antioksidantteja, aminohappoja ja vitamiineja.

Yksi ruokalusikallinen tai 21 grammaa (g) raakaa hunajaa sisältää 64 kaloria ja 16 g sokeria. Nämä arvot voivat vaihdella tuotemerkkien ja erien välillä.

Hunajan terveyshyödyt – Luonnollinen hunaja sisältää luonnollisesti pieniä määriä seuraavia vitamiineja ja mineraaleja:

 • niasiini
 • riboflaviini
 • Pantoteenihappo
 • kalsiumia
 • magnesium
 • mangaani
 • kaliumia
 • fosfori
 • sinkki

Hunaja sisältää luonnollisesti sokeria. Hieman yli puolet hunajan sokerista on fruktoosia. Tutkimus on yhdistänyt fruktoosin erilaisiin terveysongelmiin.

Vaikka fruktoosipitoisuus onkin, hunaja voi olla terveellisempi vaihtoehto kuin pöytäsokeri. Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että hunaja voi tarjota suojaavan vaikutuksen diabetesta vastaan ja jotkut hunajatyypit voivat auttaa parantamaan kolesterolitasoja.

Ihmiset, joilla on diabetes tai jotka ovat rajoitetusti sokeriruokavaliota, voivat päättää syödä hunajaa maltillisesti välttääkseen merkittävät muutokset verensokeritasossaan. Puhtaan hunajan glykeeminen indeksi (GI) on 58, mikä tarkoittaa, että sillä on keskivaikea vaikutus verensokeritasoon. Tutustu GI-asteikkoon täältä.

Antibakteerinen vaikutus

Hunaja on luonnollinen antibakteerinen ja antimikrobinen aine. Se sisältää vetyperoksidia ja glukoosioksidaasia ja sillä on alhainen pH-arvo, mikä tarkoittaa, että se voi tappaa haitallisia bakteereja ja sieniä. Ainutlaatuisen kemiallisen koostumuksensa vuoksi se ei myöskään auta hiivaa tai bakteereja kasvamaan.

Antibakteerisen vaikutuksensa vuoksi ihmiset voivat käyttää sitä haavojen,

Tutkimus on osoittanut, että manukahunaja, joka on eräänlainen raakahunaja, voi tappaa yleisiä patogeenejä, mukaan lukien:

Hunajan terveyshyödyt parantavat kehoa – Haavojen paraneminen

Lukuisat tutkimukset ovat ehdottaneet, että hunaja toimii hyvin haavan parantavaa sidosta.

Katsaus vahvistaa, että hunaja on hyödyllinen haavojen parantamisessa antibakteeristen, anti-inflammatoristen ja antioksidanttisten ominaisuuksiensa vuoksi. Jotkut todisteet viittaavat myös siihen, että hunajalla on virus- ja sienilääkkeitä.

Hunaja on myös hapan, mikä auttaa vapauttamaan happea haavasta ja edistämään paranemista.

Levitä raakaa hunajaa pieniin leikkauksiin ja palovammoihin ja aseta sitten sideharso tai side haavan päälle. Vaihtoehtoisesti ihmiset voivat ostaa manuka-hunajatuotteita haavanhoitoon joistakin lääkekaupoista tai valita tuotemerkkien välillä verkossa.

Yskän lievittäminen

Useat tutkimukset ovat ehdottaneet, että hunaja voi olla yhtä tehokasta tai tehokkaampaa kuin jotkut OTC-lääkkeet. Monet yskälääkkeet eivät ole turvallisia nuoremmille lapsille, joten hunaja voi olla hyvä vaihtoehto yli vuoden ikäisille lapsille.

Meta-analyysi viittaa siihen, että hunaja voi tarjota tehokkaan tavan vähentää lapsen yöllisen yskän vakavuutta ja taajuutta. Eräässä pienimuotoisessa tutkimuksessa todettiin, että maito ja yhden tyyppinen hunajaseos lievittivät lasten yskää yhtä tehokkaasti kuin OTC-lääkkeet.

Yskän lievittämiseksi ota teelusikallinen raakaa hunajaa ja vältä muita nesteitä tai ruokia jälkikäteen, jotta hunaja päällystää kurkun.

Ripulin hoito

Raakahunaja voi olla rauhoittava vaikutus ruoansulatukseen, mikä auttaa ripulin oireissa.

Tutkimuksessa, johon osallistui 150 akuuttia gastroenteriittiä sairastavaa lasta, havaittiin, että ne, jotka saivat hunajaa suun kautta annettavan nesteytysliuoksen avulla, paranivat paremmin ripulista kuin ne, jotka eivät saaneet hunajaa. Hunajaa saaneilla lapsilla oli vähemmän suolenliikkeitä ja toipui nopeammin sairaudesta.

Lievän ripulin hoidossa kokeile ottaa teelusikallinen raakaa hunajaa tai sekoittaa hunajaa juoman kanssa. Vältä liian paljon hunajaa, koska ylimääräinen sokeri voi pahentaa ripulia.

Suojaa aivoja

Jotkut todisteet viittaavat siihen, että hunajalla voi olla antioksidantteja ja anti-inflammatorisia voimia, jotka voivat hyödyttää aivoja. Eläintutkimuksessa havaittiin, että hunajaa kuluttaneilla rotilla oli suoja aivovaurioilta lyijylle altistumisen vuoksi.

Lisäksi katsauksessa todetaan, että raakahunaja voi sisältää ainesosia, jotka auttavat torjumaan tulehdusta hippokampuksessa, joka on osa muistiin osallistuvia aivoja.

Riskit

Niin kauan kuin henkilö ei ole allerginen mehiläisten siitepölylle, raaka hunaja on yleensä turvallista käyttää.

Taudinvalvontakeskukset (CDC) sanovat, että ihmisten ei pidä antaa hunajaa alle 1-vuotiaille pikkulapsille botulismin riskin vuoksi. Hunaja on turvallista 1-vuotiaasta ylöspäin. Tämä koskee sekä raakaa että tavallista hunajaa.

Oikean hunajan valinta

Raakahunajalla on tarra, joka lukee “raaka hunaja”. Jos etiketissä ei ole sanaa “raaka” tai se ei tule suoraan viljelijältä tai mehiläishoitajalta, joka voi vahvistaa sen olevan raaka, valmistaja on todennäköisesti pastöroinut sen.

Etiketissä voi myös kuvata kukkien tyyppiä, jota mehiläiset pölyttivät tehdäkseen hunajaa. Kukkatyyppi määrää hunajan maun, värin sekä antioksidantti- ja vitamiinipitoisuuden.

Monilla pastöroiduilla hunajilla on tarrat, joissa lukee “puhdas hunaja”. Toiset voivat sanoa ”apilahunaja” tai voivat sanoa, että ne tulevat paikalliselta alueelta. Jopa ”luomuhunajaksi” merkityt tuotteet eivät välttämättä ole raakoja, koska jotkut valmistajat pastöroivat orgaanista hunajaa.

Jotkut jalostetut hunajatuotteet sisältävät runsaasti fruktoosia sisältävää maissisiirappia tai muita lisäaineita. Tarkista etiketistä, että hunaja on puhdasta.

Raakahunaja on tullut suositummaksi viime vuosina, ja ihmiset voivat nyt ostaa sitä monista ruoka- ja luontaistuotekaupoista. Viljelijöiden markkinat myyvät myös raakahunajaa, joskus suoraan mehiläishoitajalta.

Verkkokaupat tarjoavat laajan valikoiman sekä raakahunajaa että tavallista hunajaa.

Hunajan terveyshyödyt raakahunajasta luonnollisesti ja turvallisesti – Kun raaka hunaja muuttuu sokeriksi

Raakahunaja voi kiteytyä muutaman kuukauden varastoinnin jälkeen. Tämä tarkoittaa, että hunaja saa rakeisen tai sokerimaista tekstuuria. Kiteinen hunaja on turvallista syödä ja sillä on sama maku.

Käytä hunajaa uudelleen nestemäisenä kevyellä lämmitystekniikalla:

 • Keitä vesipannu ja poista se lämmöltä.
 • Aseta hunaja-astia kuumaan veteen. Älä anna veden päästä hunajasäiliön yläosaan sen saastumisen välttämiseksi.
 • Poista hunajasäiliö muutaman minuutin kuluttua. Jos se on edelleen kiinteä tai kiteytynyt, toista prosessi.

Älä mikroaaltouunissa raakahunajaa äläkä laita sitä suoraan kiehuvaan veteen tai kuumalle liedelle, koska se voi tuhota joitain sen ravinteita.

Hunajan ravitsemustiedot ja analyysi annosta kohti: 100g

Ravinnetiedot nutritionvalue.org

Vitamiinit
Ravintoaineet AnnosVrk
Betaiini1.7 mg
Koliini2.2 mg
Folaatti, DFE2.00 mcg0 %
Folaatti, ruoka2.00 mcg
Foolihappo0.00 mcg
Niasiini0.121 mg1 %
Pantoteenihappo0.068 mg1 %
Riboflaviini0.038 mg3 %
Tiamiini0.000 mg0 %
A-vitamiini0.00 IU0 %
A-vitamiini, RAE0.00 mcg
Karoteeni, alfa0.00 mcg
Karoteeni, beeta0.00 mcg
Kryptoksantiini, beeta0.00 mcg
Luteiini + zeaksantiini0.00 mcg
Lykopeeni0.00 mcg
Vitamin B120.00 mcg0 %
Lisätty B12-vitamiinia0.00 mcg
B6-vitamiini0.024 mg2 %
C-vitamiini0.5 mg1 %
D-vitamiini0.00 mcg0 %
E-vitamiini (alfatokoferoli)0.00 mg0 %
E-vitamiini, lisätty0.00 mg
Tokoferoli, alfa0.00 mg
K-vitamiini0.0 mcg0 %
Mineraalit
Ravintoaineet AnnosVrk
Kalsium, Ca6.00 mg0 %
Kupari, Cu0.036 mg4 %
Fluori, F7.0 mcg
Rauta, Fe0.42 mg2 %
Magnesium, Mg2.00 mg0 %
Mangaani, mn0.080 mg3 %
Fosfori, P4.00 mg1 %
Kalium, K.52.00 mg1 %
Seleeni, Se0.8 mcg1 %
Natrium, Na4.00 mg0 %
Sinkki, Zn0.22 mg2 %

Hunajan terveyshyödyt vitamiinesta ja mineraaleista – Yhteenveto

Raakahunaja voi sisältää ravinteita, joita tavallinen hunaja ei. Tämä tarkoittaa, että raaka hunaja voi mahdollisesti tarjota enemmän tai tehokkaampia terveyshyötyjä. Tutkimus ei kuitenkaan ole vahvistanut tätä.

Raakahunaja voi sisältää ylimääräisiä alkuaineita, kuten mehiläisten siitepölyä ja mehiläishoitoa, mikä voi tarjota lisää antioksidantti- ja antibakteerisia ominaisuuksia.

Raakahunajan lääketieteellistä käyttöä koskeva tutkimus on lupaavaa. Sen parantavia ominaisuuksia ja ravintoa koskevat tutkimukset viittaavat siihen, että raaka hunaja voi olla terveellisempi makeutusaine kuin sokeri.

Artikkeli lähde: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324997#summary

Muista myös lukea seuraava artikkeli

TULISEN CHILI PIPPURIN VAIKUTTAVA TERVEYSHISTORIA

One Reply to “Mitkä ovat raakahunajan terveyshyödyt?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *