Spread the story

Sitn.hms.harvard.edu on julkaissut artikkelin (Chili ja sen historia)

Chili – Ihmiset ovat käyttäneet chilipippuria yli 6000 vuoden ajan lisäämään mausteisen potkun aterioihinsa. Paitsi että chilimauste lisää lämpöä ja makua, se estää ruokaa pilaantumasta. Olemme kaikki nähneet homeen kasvavan märissä, kosteissa paikoissa, kuten kylpyhuoneissa, ja tämä on erityisen ongelma kuumilla ja kosteilla trooppisilla alueilla. Amerikan alkuperäiskansat ovat kasvattaneet chilejä maunsa ja mausteidensa puolesta kauan ennen jääkaappien keksimistä. Olemme nyt viljelleet viittä hyvin erilaista chililajia ja jopa tunnistaneet mausteen vastaisen aineen, kapsaisiiniksi kutsutun pitkän yhdisteen (cap-SAY-sin). Ihmiset syövät runsaasti kapsaisiinia ja jopa syntetisoivat sen ajankohtaisiksi voiteiksi psoriaasin ja niveltulehduksen oireiden lievittämiseksi.

Kapsaisiini on erittäin hyödyllinen ihmisille, mutta se herättää kysymyksen: miksi chilit alkoivat tehdä sitä ensiksi, tai mitä etua mauste tarjoaa evoluutio-näkökulmasta sen luoneille chileille?

Chili voi auttaa lahdutuksessa hillitsemällä ruokahalua- Kapsaisiini kohdennettuna aseena

Vuonna 2001 professori Josh Tewksbury ja hänen tiiminsä pyrkivät selvittämään, tekevätkö chilit kapsaisiinia estääkseen tietyntyyppisiä eläimiä syömästä chilihedelmiä. Arizonassa he käyttivät paikallisia mausteisia chiltepine-chilejä (Capsicum annuum var. Glabrusculum) yhdessä joidenkin ei-mausteisten chililajikkeiden kanssa Bolivian lajeista nimeltä Capscium chacoense lintujen ja jyrsijöiden ruokintakokeissa. Tulokset osoittivat, että kaktushiiret ja pakkarat välttävät mausteisia hedelmiä, mutta käyrälaskutetun trasherin kaltaiset linnut syövät niitä kuin karkkia [2]. Tutkijat katsoivat näiden havaintojen johtuvan siitä, että linnuilla ei ole kapsaisiinin makureseptoreita, mutta jyrsijät ovat enemmän kuin meitä, ja niillä on erityisiä makureseptorikanavia, joita kutsutaan transienttireseptoripotentiaalikanaviksi (TRP). Kun kapsaisiini sitoutuu tähän reseptorikanavaan, se laukaisee kalsiumionien pääsyn läheisiin hermosoluihin. Kun kalsiumionit kiihdyttävät näitä hermosoluja, se johtaa siihen ominaiseen polttamiseen [3]. Koska linnuilla ei ole reseptoreita, he eivät tunne kipua syömättä edes mausteisimpia chilejä.

Sitten tiedemiehet ottivat kysymyksensä askeleen pidemmälle ja kysyivät, miksi chilit eivät ehkä hyötyisi jyrsijöiden välipaloista hedelmissään. He havaitsivat, että kun jyrsijät söivät chilien siemeniä jauhamalla ne molaareineen, yksikään siemenistä ei voinut itää. Toisaalta thrashereiden kulutus “johti samanlaisiin itävyysasteisiin kuin kontrollisiemenet” (Tewksbury et ai., 2001). Tällä oli järkeä, koska linnut ovat tärkeitä siementen levittäjiä monille kasveille. Chilit ohjaavat mausteensa jyrsijöihin, jotka jauhavat siemenensä, ja kannustavat hyväntahtoisia lintuja levittämään siemenensä kauas.

Vaikka nämä tulokset olisivatkin, jäljelle jäi houkutteleva kysymys. Miksi yksi kokeessa käytetty chili, Capsicum chacoense, tuottaa niin monia kasveja, jotka eivät ole mausteisia? Tähän vastaamiseksi Josh Tewksbury pääsi chilien evoluution ytimeen Kaakkois-Boliviassa.

chili

” Tiimi oli tehnyt paljon selittääkseen, miksi chilit kehittyivät kapsaisiinin valmistamiseksi.”

Chili poulaatio boloviassa

Bolivia ei ole helppo maa tehdä kenttätöitä. Kaupungeissa ei ole pelkästään kaukana toisistaan ja teitä huollettu, vaan on myös vältettävissä kuolettavia sairauksia, kuten Dengue Fever ja Chaga, eikä puutetta punkkeista tai tappavista korallikäärmeistä. Siitä huolimatta joukkue aloitti Capsicum chacoensen villien populaatioiden löytämisen ja löysi tarinan, jossa oli paljon enemmän hahmoja kuin he odottivat.

Jyrsijöiden tai lintujen läsnäolo ei näyttänyt vaikuttavan siihen, kuinka moni kasvi paikallisessa populaatiossa oli mausteista. Ensimmäinen kriteeri, joka korreloi chilimausteen kanssa, oli pieni hyönteinen sukulaisryhmässä nimeltä Hemiptera. Nämä viat käyttävät piikkejä tai neulamaista kieltä puhkaisemaan hedelmiä ja juomaan pippurimehua (katso kuva). Kapsaisiini todennäköisesti estää hyönteisiä samalla tavalla kuin jyrsijät. Tutkijat havaitsivat, että kasvien populaatiossa hedelmien puhkaisumerkkien keskimääräinen määrä korreloi maustetta tuottaneiden kasvien osuuden kanssa. Hyönteiset eivät kuitenkaan olleet ainoat vahingon aiheuttajat. Hyönteisten ruokinta-aukkojen määrän kasvaessa lisääntyi myös homeiden määrä siemenissä. Fusarium-suvun homeet ovat tunnettuja siemenpatogeenejä, jotka vaikuttavat moniin maatalouskasveihin maailmanlaajuisesti, ja tutkijat havaitsivat, että homeen kuolleisuus ei eroa villisillä chileillä. Kun näkyvän homeen määrä siemenessä kasvoi, siementen selviytymisen mahdollisuudet vähenivät. Mutta aivan kuten varhaiset amerikkalaiset alkuperäiskansat löysivät, tutkijat näkivät, että nämä sienet ovat herkkiä kapsaisiinille. Mausteisilla kasveilla oli paljon vähemmän sienivaurioita siemenissä kuin ei-mausteisilla kasveilla. Asettamalla sienet Petri-maljoille vaihtelevilla määrillä kapsaisiinia, he havaitsivat, että suuremmat kapsaisiinimäärät johtivat vähemmän sienen kasvuun.

Boliviassa kaikkialla kosteammat, enemmän hyönteisiä sisältävät chilipopulaatiot, joissa sienet ovat yleisempiä, sisältävät suuremman osan mausteisista kasveista kuin kuivemmista paikoista, joissa on vähemmän hyönteisiä, joissa sienet eivät kasva yhtä helposti. Sää, hyönteiset ja homeet vaikuttavat kaikki siihen, kuinka mausteinen Capsicum chacoense voi olla.

Vaihto rajoittaa mausteisuutta

Tiimi oli tehnyt paljon selittääkseen, miksi chilit kehittyivät kapsaisiinin valmistamiseksi, mutta miksi jotkut kasvit eivät tuottaneet maustetta, oli edelleen mysteeri. Vastauksena siihen he syvensivät maustetuotantoa säätelevää fysiologiaa.

Chilitehtaan aineenvaihdunnan näkökulmasta kapsaisiini käyttää erittäin suurta puolustusbudjettia. Molekyyli on suhteellisen suuri ja sisältää paljon arvokasta typpeä, joka on kriittinen proteiinien ja DNA: n rakentamiseksi. Lisäksi kapsaisiinin valmistuksen sivutuotteena mausteisten kasvien lehdillä on enemmän stomata. Stomatat ovat kasvien lehtien “reikiä”, joita vartioi pari erityistä solua, jotka tarkkailevat kuinka paljon kaasua kulkee lehden läpi, ja monien stomaten merkitseminen tarkoittaa, että kasvi menettää enemmän vettä, kun se puhkeaa, mikä on välttämätön vaihe fotosynteesin suorittamiseksi ja sokerien valmistamiseksi. . Tämän seurauksena satunnaisen kuivuuden sattuessa mausteiset kasvit eivät toimi yhtä hyvin kuin mausteiset kasvit [5]. Ei-mausteisilla kasveilla on etu mausteisiin kasveihin kuivuuden aikana, mikä tuottaa enemmän siemeniä ja siten enemmän jälkeläisiä kuin heidän mausteiset veljensä. Kun kasvit saavat tarpeeksi vettä, etu katoaa ja mausteiset ja maustamattomat chilit tuottavat jälleen saman määrän siemeniä.

Villisille chileille sieni-patogeenien ja kuivuuden kaksintaistelu selektiiviset paineet johtavat polymorfismiin, tapaus, jossa jotkut chilit ovat mausteisia ja toiset eivät ollenkaan. Pysy ajan tasalla lähivuosina, kun tätä kuumaa ja mausteista tutkimusjärjestelmää kohtaan on tulossa lisätutkimuksia.

Pippuri, raaka, kuuma chili-ravitsemustiedot ja analyysi annosta kohti: 100g

Ravitsemustiedot nutritionvalue.org

Vitamiinit
Ravinteet AnnosVrk
Koliini9.2 mg
Folaatti, DFE25.00 mcg6 %
Folaatti, ruoka25.00 mcg
Foolihappo0.00 mcg
Niasiini1.262 mg8 %
Riboflaviini0.078 mg6 %
Tiamiini0.056 mg5 %
A-vitamiini, RAE51.00 mcg
Karoteeni, alfa52.00 mcg
Karoteeni, beeta548.00 mcg
Kryptoksantiini, beeta72.00 mcg
Luteiini + zeaksantiini785.00 mcg
Lykopeeni0.00 mcg
B12-vitamiini0.00 mcg0 %
Lisätty B12-vitamiinia0.00 mcg
B6-vitamiini0.463 mg36 %
C-vitamiini131.2 mg146 %
D-vitamiini0.00 mcg0 %
E-vitamiini (alfatokoferoli)2.13 mg9 %
E-vitamiini, lisätty0.00 mg
Tokoferoli, alfa2.13 mg
K-vitamiini16.2 mcg14 %
Mineraalit
Ravinteet AnnosVrk
Kalsium, Ca13.00 mg1 %
Kupari, Cu0.088 mg10 %
Rauta, Fe0.64 mg4 %
Magnesium, Mg19.00 mg5 %
Fosfori, P34.00 mg5 %
Kalium, K.285.00 mg6 %
Seleeni, Se0.4 mcg1 %
Natrium, Na6.00 mg0 %
Sinkki, Zn0.20 mg2 %

Artikkeli lähde: > http://sitn.hms.harvard.edu/flash/2012/issue131b/

Muista myös lukea seuraava artikkeli

KAIKKI MITÄ SINUN TARVITSEE TIETÄÄ KANANMUNISTA

2 Replies to “Tulisen chili pippurin vaikuttava terveyshistoria”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *